Съдържание

Посетители

В момента има 420  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2019 г.

„Козле“ ЕООД - гр. Разлог

 Д О К Л А Д

за извършена проверка на „Козле“ ЕООД - гр. Разлог

 

На основание Заповед №457/02.12.2019 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 03.12.2019 г. се извърши проверка на място на „Мандра за преработка на мляко”, находяща се в гр. Разлог.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от експерти, с цел установяване спазване на нормативните изисквания по компонент „Атмосферен въздух“ и направление „Опасни химични вещества“, заложени в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на Мандра за преработка на мляко, включваща:
- производствен цех;
- стационарно хладилно оборудване;
- склад за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството- преработка на собствено козе мляко (около 200 л/ден) до млечни продукти- сирене, кисело и прясно мляко. Дружеството работи сезонно- от м. май до месец октомври. В момента на проверката не се извършва производствена дейност. Обектът се проверява за първи път. При проверката е съставен Констативен протокол №45-06/03.12.2019 г., в който са отразени следните констатации и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
3.1.1. Организирани източници от горивни процеси.
За технологични нужди дружеството получава топлоносител от газов котел с топлинна мощност 25 кW, който се захранва от 2 бр. бутилки за бита за пропан- бутан. Котелът не подлежи на контрол чрез измерване, с цел проверка спазване на нормите за допустими емисии, регламентирани в Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.).
3.1.2. Относно спазване на изискванията на Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение за издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване съдържащо ФПГ, както и документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр.20/2017 г.) и Регламент (ЕС) №517/2014 на Европейския парламент и на Съвета за флуорсъдържащите парникови газове.
За съхранение на готовата продукция и за зреене на обекта се експлоатират 2 бр. стационарни хладилни инсталации, съдържащи охлаждащи агенти.
При проверката не се предоставя информация, относно вида и количеството на флуорсъдържащият парников газ в хладилните камери.

3.2. Направление „Опасни химични вещества”
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 58/2017 г.) и подзаконовите нормативни актове свързани с него.
Дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси, съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH). Употребяват се два вида почистващи препарати. Тъй като дейността е сезонна, количествата на използваните дезинфектанти е много малка. Към момента на проверката има наличност от 2 л.
Съхраняват се на стелаж в обособено за целта помещение, в оригинални опаковки.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници:

На дружеството е поставено едно предписание със срок по компонент „Атмосферен въздух“.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи.