Съдържание

Посетители

В момента има 482  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2022 г.

„ОТТОБОК МАНЮФЕКЧЪРИНГ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД - гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на “ОТТОБОК МАНЮФЕКЧЪРИНГ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД - гр. Благоевград
Обект: Завод за производство на медицински и ортопедични изделия
в гр. Благоевград, общ. Благоевград

 

На основание Заповед №79/22.03.2022 г. на директора на РИОСВ-Благоевград, на 05.04.2022 г. се извърши проверка на място на завод за производство на медицински и ортопедични изделия, находящ се в гр. Благоевград, експлоатиран от „Оттобок Манюфекчъринг България“ ЕООД, гр. Благоевград.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти по отделните компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел установяване спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, и произтичащите от него специални закони и подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните помещения и съоръжения:
- работните цехове;
- местата за съхранение на отпадъци;
- местата за съхраняване на опасни химични вещества и смеси /ОХВС/;
- климатичното оборудване и котелно.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Съставен е Констативен протокол №10-14/05.04.2022 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Отпадъци“
Дружеството е провело процедурата за класификация на част от отпадъците, образувани от дейността на обекта. За останалите, тече процедура в РИОСВ-Благоевград. Отпадъците се събират разделно на определените за целта места, където се извършва само предварително съхраняване, за което не се изисква наличието на документ по Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.).
От управителя на дружеството е издадена заповед за определяне на отговорни лица за безопасното управление на опасните отпадъци. Отпадъците са предавани за последващо третиране на базата на писмени договори, на лица притежаващи документи по чл. 35 от ЗУО.
Отчетността за отпадъците на обекта се води чрез Националната информационна система за отпадъци /НИСО/. Чрез системата е изготвен и отчетът за отпадъци за календарната 2021 г.
Дружеството е задължено лице съгласно чл. 59, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г.) и изпълнява задължението си чрез участие в колективна система, представлявана от организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки. Представени са удостоверение за членство в организацията, отчети за пуснатите на пазара опаковки, изготвяни към организацията и платежни документи, удостоверяващи заплащането на дължимите суми.
Не е установено нерегламентирано третиране на отпадъци на територията на обекта.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”

На обекта се извършва дейност “Почистване на повърхности”, като се употребяват органични разтворители. Дейността попада за контрол, съгласно Приложение №1 от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения изпускани в околната среда (главно в атмосферния въздух), в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн. ДВ, бр. 96/2003 г., с изм. и доп.). Работното място в Цех „Силикони“, където се извършва почистването е осигурено с аспирационна система, отвеждаща емисиите на летливи органични съединения (ЛОС) над покривната конструкция на сградата. Инсталацията за почистване на повърхности подлежи на регистрация в публичния електронен регистър по чл. 30л от ЗЧАВ.

За климатизация и отопление на производствените помещения и административната сграда, дружеството експлоатира стационарно климатично оборудване, попадащо в обхвата на Регламент (ЕС) № 517/2014. Ползват се общо 30 бр. системи, като 11 бр. от тях са двукръгови. Всяка от системите, включително и двукръговите (във всеки отделен кръг), е със заряд под 50 тона CO2 еквивалент и подлежат на контрол чрез проверки за течове, с честота най-малко на всеки 12 месеца. Климатичното оборудване е монтирано в края на 2020 г. и през 2021 г. и до момента няма въведени досиета на системите, съгласно изискванията на чл. 29, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документиране и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.). Като оператор на стационарно климатично оборудване дружеството е задължено в срок до 15 февруари на всяка текуща година да представя в РИОСВ – Благоевград годишен отчет, съгласно чл. 35, ал. 1 от Наредба №1/2017 г.

За отопление (в случаите на по-ниски температури) освен климатиците, на обекта се използва допълнително котел с топлинна мощност под 500 кW, изгарящ природен газ. Същият не подлежи на контрол чрез измервания, съгласно нормативните изисквания.

3.3. Направление „Опасни химични вещества и управление на риска”

Дружеството е със статут „потребител надолу по веригата“ на опасните химични вещества и смеси (ОХВС), съгласно чл. 3, т. 13 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) . В своята дейност употребява и съхранява (ОХВС), класифицирани в различни категории на опасност, съгласно Европейски Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Дружеството използва и съхранява и вещества, които не се категоризират като опасни.
Създадено е досие, в изпълнение на чл. 36 от REACH, което трябва да се допълни с информация по Приложение ІІ от Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на Министъра на околната среда и водите. Представените информационни листове за безопасност (ИЛБ), отговарят на изискванията на Регламент (EC) 2015/830, но част от тях са на английски език. Доставчици/дистрибутори на съхраняваните химични вещества и смеси са от ЕС. Дружеството използва смеси, попадащи в Приложение XVII на Регламент REACH. Констатира се, че се спазват условията за ограничаване. Дружеството съхранява ОХВС в складово помещение, което отговаря на чл. 6 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.). В един от производсвените цехове се констатира съхранение на химична смес, необходима за технологичния процес, категоризирана като опасна, за която се изисква да се обособи отделно складово помещение. Дружеството представя документи по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.). Представя се оценка за безопасността на съхраняване на ОХВС, във формата заложен със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на Министъра на околната среда и водите, която трябва да се актуализира, тъй като включва опасни химични смеси, които не се съхраняват в складовото помещение. При проверката на информационните листа за безопасност се установи, че няма наличние и употреба на устойчиви органични замърсители (УОЗ).

3.4 Направление „КПКЗ, ЕО и ДА“

3.4.1. Дружеството извършва дейности, които попадат в т. 4 на Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.) - извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) № 1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.).

3.4.2. За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ, операторът има изготвена собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба №1 (ДВ бр. 96/2008 г.).

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по Закона за чистотата на атмосферния въздух и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанията, ще бъдат предприети административнонаказателни действия.