Съдържание

Посетители

В момента има 350  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2022 г.

„Калър бокс“ ЕООД - гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Калър бокс“ ЕООД - гр. Благоевград

 

На основание Заповед №111/04.04.2022 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 14.04.2022 г. се извърши проверка на място и по документи на цех за производство на пелети, експлоатиран от „Калър Бокс“ ЕООД, находящ се в гр. Благоевград, ПИ с идентификатор 04279.106.23 по КККР на гр. Благоевград.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за управление на отпадъците (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на производствената площадка, където е ситуирана инсталацията за производство на пелети - ПИ с идентификатор 04279.106.23 по КККР на гр. Благоевград.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на пелети се извършва в едно производствено хале, с прилежащ към него навес. Дружеството работи на едносменен режим на работа. При проверката е съставен Констативен протокол №17-25/14.04.2022 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор “Управление на отпадъци”

Дружеството притежава регистрационен документ №01-РД-533-0/31.10.2019 г., издаден по реда на Закона за управление на отпадъците (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), с който се разрешава извършване на дейности по третиране на отпадъци с кодове R12 и R13 (дробене, сушене и пелетизиране). Като суровината за производството на пелети се използват основно дървесни трици. Същите се съхраняват под навес, с монтирана дробилка за раздробяване на обла дървесина и дървесни капаци. В котела, захранващ сушилнята с димни газове, като гориво се използват дървесни трици.
Отчетността на отпадъците се води в Национална информационна система „Отпадъци“ (НИСО), като са въвеждани данни в отчетна книги по Приложение №4. Видно от записите в нея дружеството приема за третиране отпадъци, предмет на трансграничен превоз на отпадъци, по Регламент 1013/2006, като се оформят изискуемите документи (Анекс VІІ). При проверката са представени оформяните фактури, екземпляри на Приложение №52 към чл. 22, ал. 4 от Наредба №1 (ДВ, бр. 82/2021 г.). В срок са представени и годишните отчети за календарната 2021 г. чрез НИСО.
Част от продукцията се реализира на вътрешния пазар и в тази връзка, дружеството се явява задължено лице по чл. 59 от ЗУО. Готовите пелети се опаковат в полиетиленови чували. Не се представят документи, удостоверяващи заплащането на дължимата продуктова такса за пуснатите на пазара опаковани стоки за периода 2019 г. до м. март 2022 г.
Към момента на проверката не се представят и договори за приемане на отпадъци.

3.2 Компонент „Атмосферен въздух” и фактор „Шум“

В момента на проверката инсталацията за производство работи в нормален технологичен режим. Емисии на вредни вещества се изпускат в атмосферния въздух, посредством два броя изпускащи устройства (ИУ) към инсталацията, а именно:
- ИУ К1 – комин след барабанна сушилня с директен контакт, като преди изпускането в атмосферния въздух емисиите преминават за пречистване през 2 бр. циклони;
- ИУ К2- след чукова мелница за дребно смилане на изсушения материал преди пелетизиране.
Дружеството спазва изискванията на чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба № 6/1999 г. за реда и начина за измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници (ДВ, бр. 31/1999 г., посл. изм. ДВ бр.61/2017 г.), относно провеждане на собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух. Последните СПИ са проведени през 2021 г. и са валидни за 2021 г . и 2022 г. Резултатите от измерванията на ИУ К1 показват спазване на нормите за допустими емисии по контролираните показатели, регламентирани в чл. 62 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.). За ИУ К2 са установени превишения на НДЕ по показател „прахообразни вещества“, но предвид отработените часове размер на изчислената текуща месечна санкция е под 10 лева, поради което същата не е наложена.
При проверката не е установено неорганизирано изпускане и разпространение на прахообразни вещества от дейността на дружеството.
През 2020 г. дружеството е провело СПИ (дневни и вечерни) на излъчвания в околната среда от обекта шум. Резултатите са валидни за 2020 г. и 2021 г. и показват спазване на нормативно регламентираните гранични стойности във всички измерителни точки, съобразно зоните, в които попадат (промишлени територии и зони или жилищни територии и зони).

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени две предписания по ЗУО, като е определен срок за изпълнението им.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.