Съдържание

Посетители

В момента има 607  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2022 г.

„Пирин голф клуб“ ООД - гр. Разлог

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Пирин голф клуб“ ООД - местност Църнако, землище на гр. Разлог, община Разлог

 

На основание заповед №153/09.05.2022 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 07.06.2022 г. се извърши проверка на място на голф игрище, находящо се в поземлен имот с идентификатор 61813.559.521 (част от имот №001520) по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград

1. Цел на проверка.

Проверката е комплексна и се извършена от екип експерти по отделни компоненти на околната среда с цел установяване изпълнение на условия и мерки от Решение по ОВОС №12-11/2005 г. на министъра на околната среда и водите, с което е одобрено осъществяването на инвестиционното предложение „Изграждане на голф игрище, конна база, спортен комплекс, обслужващ център и хотелски комплекс, търговски център и жилищни квартали в местността Църнако, поземлен имот №001520 в землището на гр. Разлог и спазване на нормативните изисквания, заложени в Закона за опазване на околната среда, Закона за водите, Закона за опазване на почвите и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове. В проверката взеха участие и инспектори от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Условия от Решението по ОВОС
1. Забранява се използването на препарати за растителна защита във ІІ пояс и ограничаване в ІІІ пояс на СОЗ на водовземната система „Извора“.
2. Да се осигури спазване на изискванията за съхранение на всички химикали и препарати, употребяване по време на експлоатация, съдържащи вещества класифицирани като опасни, съгласно специализираната нормативна уредба.
3. Използването на торове да се извършва по схеми съгласуване с РИОСВ – Благоевград и Басейнова дирекция „Западнобеломрски район.
4. Да се изготви План за собствен мониторинг, съобразен с предложенията в доклада по ОВОС. Планът да се съгласува с РИОСВ – Благоевград и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.
5. При доказано увреждане на местообитанието на сибирски див тютюн (Ligularia sibirica) в резултат на нарушаване хидрологичния режим на р. Язо поради извършеното дрениране на терена на голф селището, да се осигурят допълнителни количества вода за оводняване находището на вида.
Компонент „Води“
Компонент „Почви“
Направление „Опасни химични вещества“

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

При проверката е съставен Констативен протокол №06-07/07.06.2022 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Контрол по изпълнение на условия от Решение по ОВОС №12-11/2005 г.

При проверката не е установено неизпълнение на условия. Изготвена е Заповед, с която се забранява използването на препарати за растителна защита. Торовете се съхраняват в складово помещение, отговарящо на изискванията за съхранението им. В началото на настоящата година е внесена такава схема и график за приложение. Около местообитанието на сибирски див тютюн не е нарушен хидрологичния режим на р. Язо. Във връзка с настъпила промени по време на експлоатацията обекта е изискано изготвяне на нов План за собствен мониторинг на водите. Същият се представя по време на проверката, но не отговаря на изискванията на чл.70 от Наредба №1/2011 г. за мониторинг на водите.

3.2. Компонент „Води“
На територията на голф-селището е изградена разделна площадкова канализация:
1. Битова канализация – събира и отвежда битово-фекалните отпадъчни води от обекта, които чрез канализационен колектор „Бетоловото - Църнако“ постъпват за пречистване в ПСОВ гр. Разлог. В битовата канализация постъпват и производствени отпадъчни води от: заведения за обществено хранене; обект „Обслужваща сграда“ с подобект „Автомивка“ (измиване на техниката за поддръжка на голф игрището) и площадкови дъждовни от подобект „Машинен парк“ (монтирана 1 бр. комбинирана колонка и 2 бр. подземни резервоари за дизелово гориво и бензин). Към подобект „Автомивка“ е изградено локално пречиствателно съоръжение - утаител с маслоуловителна шахта. Към заведенията за обществено хранене и към машинния парк няма предвидени локални пречиствателни съоръжения съгласно изискванията на Глава Четиринадесета от Наредба №4/17.06.2005 г. за проектиране, изграждане и експлоатация на сградни водопроводни и канализационни инсталации. На обекта не е наличен Договор, сключен по реда на Наредба № 7/2000 г. за условията и реда за заустване на производствени отпадъчни води в канализационните системи на населените места.
В хода на проверката е установено, че битовата канализация е с нарушена, компрометирана проводимост. Формираните отпадъчните води не постъпват в нея, а посредством тръба през оградата преминават под пътя, граничещ с имота и изтичат свободно по прилежащия терен.
2. Дъждовна канализация – събира площадковите дъждовни води, попадащи върху пътищата и паркингите, дворни площи, улици и алеи и ги отвежда в декоративен канал (провежда повърхностни води чрез речно водохващане от р. Бела река), преминаващ през територията на обекта. Няма изградени локални пречиствателни съоръжения към дъждовната канализация.
3. Дренажна система – за отводняване на тревните площи. Дренажните води не са организирани в общо техническо съоръжение (колектор), а посредством полиетиленови тръби (разположени в най-ниските точки по релефа на голф игрището) се отвеждат в декоративния канал и в напоителния канал самостоятелно от отделните игрални полета.

3.3. Компонент „Почви“
Предвид настъпилите промени по време на експлоатацията на обекта е изискано да бъде извършено пробонабиране и изпитване на почвени проби от голф игрището за вредна киселинност и съдържание на органохлорни пестициди. Таково е направено през месец септември 2021 г. и резултатите не показват отклонения, т. е не се констатира вредна киселинност провокирана от употребата на торове, както и няма наднормено съдържание на органохлорни пестециди;
В изпълнение на дадено предписание от проверката през 2021 г. са представени становища от Областна дирекция по безопасност на храните Благоевград и специалист консултант по голф игрища относно употребата на торове, резултати от две лаборатории за изпитване на почвени проби за запасеност с хранителни вещества и съдържание на тежки метали, без заключения. Резултатите ще бъдат анализирани и оператора на обекта ще бъде уведомен.

3.4. Направление „Опасни химични вещества“

3.4.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
В своята дейност дружеството използва и съхранява различни видове градински гранулиран тор, течен тор с бавно освобождаване и омокрящ агент за трева. По-голямата част от съхраняваните вещества/смеси се класифицират, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP) като неопасни и малка част като опасни. Торовете се доставят директно от производител „Green Best”, Англия. Дружеството не е определило статута си , съгласно чл. 3 от Регламента REACH. Към момента на проверката не се представя информация за внесените торове от Англия за календарната 2021 г. и за периода от 01.01.2022 г. до 07.06.2022 г. (счетоводни документи, митнически декларации). Не са представени доказателства за извършена регистрация, съгласно дял II на Регламент (ЕО) 1907/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 18 декември 2006 г., относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).
За съхраняваните горива дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH).Доставчици на дизелово гориво и бензин са от България. Създадено е досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), което трябва да се допълни с информация по Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Представят се информационни листове за безопасност на съхраняваните вещества и смеси, отговарящи на изискванията на Регламент (ЕС) 2015/830.

3.4.2. Контрол по изпълнение изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)

На място се извърши проверка на складовото помещение за съхранение на торове. Помещението отговаря на изискванията на чл. 6 от Наредбата. Дружеството в своята дейност използва и съхранява и горива. Дизелово гориво и бензинът се съхраняват в два подземни резервоара по 3 м3. Съхранението на горивата е съгласно изискванията заложени в информационните листове за безопасност. Представени са документи по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.), както и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, която трябва да се актуализира, поради промяна на използваните химични вещества и смеси. Оценките за складовото помещение за торове и обособеното място за съхранение на горива да са във формата утвърден със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираното несъответствие на обекта с изискванията на ЗЗВВХВС е дадено предписание с поставен срок за неговото изпълнение. С писмо са дадени указания за актуализиране на Плана за собствен мониторинг и е определен срок за неговото изпълнение.
По компонент води е дадено е предписание за предприемане на необходимите мерки за осигуряване на нормална проводимост на битовата канализация и почистване на локалното пречиствателно съоръжение със срок и отговорник за изпълнение.
С писмо е изискано от страна на „ВиК“ ЕООД, гр. Благоевград, като оператор на канализационната мрежа на гр. Разлог и ПСОВ, да се предприемат необходимите действия за сключване на Договор по реда на Наредба №7/2000 г. за условията и реда за заустване на производствени отпадъчни води в канализационните системи на населените места, както и осъществяване на по-стриктен и регулярен контрол над абоната.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанията, ще бъдат предприети административно – наказателни действия.