Съдържание

Посетители

В момента има 242  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2022 г.

„Мебел Комерс“ ЕООД – гр. Добринище

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Мебел Комерс“ ЕООД – гр. Добринище, ул. „Иван Галчев“ № 18, Обект: „Цех за производство на мебели“,
гр. Добринище, Индустриална зона „Свети Илия“, общ. Банско
 

На основание Заповед №359/28.09.2022 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 06.10.2022 г. се извърши проверка на място и по документи на „Цех за производство на мебели“, гр. Добринище, Индустриална зона „Свети Илия“, общ. Банско, стопанисван от „Мебел Комерс“ ЕООД, гр. Добринище.
Цел на проверка.
Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ЗООС, ДВ, бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.).

1. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните обособени производствени помещения и съоръжения:
- участък разкрой и монтаж;
- участък за нанасяне на покрития;
- участък за довършителни работи и пакетаж;
- складово помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е производство на мебели от масивна дървесина за вътрешния и външен пазар. Работният режим на обекта е едносменен, петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №15-09/06.10.2022 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Направление “Опасни химични вещества и управление на риска”
Проверката се извършва на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове, произтичащи от него.

3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH)
По смисъла на чл.3, параграф 13 от Регламент REACH, дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС). В своята дейност употребява и съхранява бои, лакове, втвърдители, оцветители и разтворители, класифицирани като опасни, съгласно Регламент (ЕО) №1272/2008 (CLP), в категория на опасност „запалими“. Дружеството не извършва директен внос/износ на химикали. Същите се доставят от български доставчици. Създадено е досие съгласно чл.36 от REACH, което съдържа информация за използваните ОХВС и информационни листове за безопасност (ИЛБ), отговарящи на изискванията на Регламент (EC) №2015/830. Към момента на проверката се представя Приложение №2, изготвено съгласно Указания към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите, което трябва да се допълни с информация за въведените в употреба нови продукти.

3.1.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.)
Употребяваните ОХВС се съхраняват в обособено складово помещение, което отговаря на изискванията на чл.6 от Наредбата. Към момента на проверката всички ОХВС са в оригинални, плътно затворени опаковки и не се наблюдават разливи. Налична е актуална документация по чл.4, т.7-11 от Наредбата, както и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС изготвена във формата съгласно Заповед № РД-288/03.04.2012 г. на министъра на околната среда и водите. Оценката следва да бъде актуализирана, поради промяна във вида на съхраняваните ОХВС и да бъде изготвена във формата, утвърден със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”

3.2.1. Организирани източници на емисии от производствена дейност
На обекта се нанасят покрития върху дървени повърхности, която дейност попада за контрол съгласно Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединение, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн. ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.). За нанасяне на покрития се използват две камери, съоръжени с пречиствателни съоръжения (хартиени филтри). Емисиите от двете камери се изпускат в атмосферния въздух посредством общо изпускащо устройство. Покритията се изсушават в работното помещение. Инсталацията за нанасяне на покрития върху дървените повърхности е регистрирана и вписана в публичния регистър по чл. 30л от ЗЧАВ. В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представена декларация за изразходваните през 2021 г. количества органични разтворители. Дружеството спазва изискванията за провеждане собствени периодични измервания (СПИ) съгласно чл.31, ал.1, т.2 от Наредба №6/1999 г. (ДВ, бр.31/1999 г., с изм. и доп.). Последните СПИ са проведени през 2021 г. и са валидни за 2020 г. и 2021 г. До момента на настоящата проверка не са проведени собствени измервания. Резултатите от последните СПИ показват спазване на нормата за допустими емисии, по показател органични вещества, определени като общ органичен въглерод, регламентиран в чл.15 от Наредба № 1/2005 г.

3.2.2. Организирани източници на емисии от горивни процеси
Отоплението на производствената сграда се осъществява с четири броя печки, предназначени за изгаряне на твърдо гориво – дърва и дървесни отпадъци (талаш, трици стърготини, изрезки), за което дружеството притежава регистрационен документ, издаден по реда на Закона за управление на отпадъците. Същите са с топлинна мощност под 500 кW и ни подлежат на измервания.

3.2.3. Относно спазване изискванията на чл.70 от Наредба №1/2005 г. (ДВ бр. 64/2005 г.)
Машините за разкрой и последваща обработка са съоръжени с локални аспирационни системи с ръкавни филтри. Машините извършващи операции по рендосване и шлайфане са обхванати от аспирационна система, отвеждаща дървесния прах в бункер, съоръжен с един циклон. Площадката под бункера се поддържа чиста.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираните несъответствия на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ, бр.10/2000 г., с изм. и доп.) са дадени съответните предписания и поставени срокове за тяхното изпълнение.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанията, ще бъдат предприети административно – наказателни действия.