Съдържание

Посетители

В момента има 495  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Българско вино“ ООД - гр. София

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Българско вино“ ООД - гр. София,

обект: „Винарска изба „Меди Валей“, находящ се в с. Смочево, общ. Рила

 

 

На основание Заповед №449/02.11.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 14.11.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на обект: „Винарска изба „Меди Валей“, находяща се в местност „Дълбок андък“, землище на с. Смочево, общ. Рила, експлоатирана от „Българско вино“ ООД, със седалище и адрес на управление: гр. София, район „Изгрев“, жк „Дианабад“, ул. „Лъчезар Станчев“ №5, бл. А, ет. 7.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството е извършeна от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При обход на площадката е извършен оглед на следните производствени помещения и съоръжения:
- цех за винопроизводство;
- склад за съхранение на готова продукция;
- стационарно климатично и термопомпено оборудване;
- склад за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е отглеждане на лозя, преработка на грозде, производство на вино и търговия с вино. Режимът на работа на обекта е осем часа на ден, пет дни в седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които ѝ въздействат е съставен Констативен протокол №33-09/14.11.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката е извършена на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконовите нормативни актове, произтичащи от него.

3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Дружеството не извършва внос/износ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС) и няма задължения за регистрация и нотификация на вещества в ЕCHA (Европейската агенция по химикали).
В съответствие с чл. 36 на REACH на обекта е създадено досие, което съдържа информация за използваните и съхранявани ОХВС, както и за техните доставчици. Представена е информация по Приложение №2 от Указания към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на Министъра на околната среда и водите, което трябва да се актуализира, поради въвеждането в употреба на нови опасни химични вещества/смеси. Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на чл. 31 и Приложение II на REACH и на изискванията на Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на Регламент (ЕО) №1907/2006 г.
3.1.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
По време на проверката е направен оглед на складовото помещение за съхранение на ОХВС, което отговаря на изискванията на чл. 6 от Наредбата, както и на условията посочени в ИЛБ. ОХВС се съхраняват в оригинални опаковки. Не се наблюдават разливи.
В съответствие с изискванията на чл. 9, ал. 1 от Наредбата, при проверката е представена оценка на безопасността на съхранението на ОХВС. Същата е необходимо да се актуализира, поради въвеждане на нови ОХВС на съхранение, във формата заложен със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите. При проверката е представена актуална документация по организацията на съхранение на ОХВС, съгласно чл. 4, т. 7-11 от Наредбата.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
За отопление, климатизация и за технологични нужди е инсталирано и се експлоатира стационарно климатично и термопомпено оборудване със заряд над 5 тона СО2 еквивалент), подлежащо на контрол чрез проверки за течове, с честота определена в чл.4 на Регламент (ЕС) №517/2014 - не по-малко от веднъж на всеки 12 месеца. Климатичните инсталации (4 бр.) са заредени с флуорсъдържащ парников газ R 410 А, а термопомпената система, която е двукръгова – с R 407 С.
При проверката се представят 6 бр. досиета на системите по образеца на Приложение №3 към чл. 29, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение за издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване съдържащо флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ), както и документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр.20/2017 г., с изм. и доп.). При направения преглед на досиетата на системите е установено, че са налични хронологични записи от извършените проверки за течове за 2021 г., 2022 г. и 2023 г. Проверките за течове се извършват от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от Българска браншова камара по машиностроене.
В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представена информация (годишен отчет за предходната календарна година), съгл. Приложение №9 към чл. 35, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за експлоатираното стационарно климатично и термопомпено оборудване. В годишния отчет, както и в досиетата на системите няма отразено допълване на системите.
На обекта няма инсталирани горивни инсталации, които са източници на емисии в атмосферния въздух.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници=

На дружеството са дадени предписания по ЗЗВВХВС, като е определен срок и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.