Съдържание

Посетители

В момента има 329  гости и няма потребители и в сайта

Месечни отчети

Месечен отчет за м. януари - февруари 2024 г.

ОТЧЕТ ЗА КОНТРОЛНАТА ДЕЙНОСТ НА РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД за м. януари - февруари 2024 година

 

Кратка обобщена информация за осъществената контролна дейност за периода и резултати от извършената контролна дейност.

 

През месец януари и февруари 2024 г. са извършени общо 132 бр. проверки на 92 бр. обекта. Съставени са 16 бр. акта са установяване на административно нарушение (АУАН). Издадени са 1 бр. наказателно постановление (НП), с които са наложени имуществени санкции в размер на 5000 лева. Сключени са 2 бр. споразумения между нарушителя и наказващия орган за приключване на административнонаказателното производство.
През месеца са извършени общо 37 бр. извънредни проверки, в това число:
- 15 бр. по жалби и сигнали;
- 3 бр. за изпълнение на предписания;
- 4 бр. по налагане на санкция;
- 2 бр. за провеждане на собствени периодични измервания;
- 1 бр. на нов обект;
- 3 бр. по искане на органите на МВР и прокуратурата;
- 3 бр. по заповед/писмо на МОСВ
- 6 бр. по постъпила информация;
В рамките на осъществения контрол са дадени 64 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия и предприемане на мерки.
За периода са постъпили 25 броя жалби и сигнали, по които са предприети съответните мерки. Сигналите, извън компетентността на РИОСВ, са препратени за решаване от съответните компетентни органи, за което са уведомени жалбоподателите.

Акценти от извършената месечна контролна и административнонаказателна дейност:

Текущ контрол:
- Изпълнение на годишния план за контролна дейност, вкл. и планираните проверки на паркова охрана по ЗЗТ.
- Проверки по спазване на режимите в защитените територии.
- Проверки по жалби и сигнали.
- Проверки по заповеди и писма от МОСВ и др. органи.

Кратък анализ на постигнатите резултати в областта на опазване на околната среда от осъществената контролна дейност:
Атмосферен въздух
През периода са извършени 18 бр. проверки, 10 бр. от които са планови и 8 бр. извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 7 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- По сигнал за пушек от комин на обект, намиращ се в посока гр. Благоевград - с. Покровник е извършена проверка на място на „Цех за дървообработване и производство на пелети“ в землището на с. Покровник, общ. Благоевград. В момента на проверката обектът работи. Димните газове от изпускащите устройства на пелетната инсталация и котела, захранващ сушилни камери за дървен материал са видимо бели, което се дължи на основно на водните пари, отделящи се при процеса на сушене на материала. Съгласно нормативните изисквания източниците на емисии на вредни вещества подлежат на контрол чрез провеждане на собствени периодични измервания. Такива от страна на дружеството са проведени през м. октомври 2023 г. и резултатите от тях показват спазване на нормите за допустими емисии по контролираните показатели. Подателят на сигнала няколкократно е канен, но не е присъствал при извършване на проверката.
- Извършена е съвместна проверка с представител на Община Благоевград относно неколкократно постъпили сигнали за миризми от септична яма и термично обработен въздух от автосервиз за товарни автомобили, находящ се на Покровнишко шосе и експлоатиран от „Елена-92-И“ ЕООД, гр. Благоевград. Не са установени миризми в района на площадката на обекта и извън нея, както и изпускане на димни газове от дейността на дружеството. Сигналите са неоснователни. Подателката на сигнала е поканена по телефона, но не присъства по време на проверката.
Съставени АУАН през отчетния период:
- АУАН №1-20/29.01.2024 г. на „ФУРНИР ПЛАСТ“ ЕООД, гр. Симитли, експлоатиращ Парен котел тип ПКМ - 4.0 с предкамера за изгаряне на твърдо гориво (дърва и дървесни отпадъци), с номинална топлинна мощност 2,3 MW, находящ се в „Предприятие за първична обработка на широколистна дървесина, производство на дъски, фурнир и пелети“ в Промишлена зона на гр. Симитли, за нарушение на чл. 34н, ал. 1, т. 2, в частта „глава пета“, във връзка с чл. 18, т. 1 от Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), във връзка с чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба №6/1999 г. (ДВ, бр. 31/1996 г., с изм. и доп.), изразяващо се в неспазване изискванията за провеждане на емисионен контрол – собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества в отпадъчните газове, изпускани в атмосферния въздух от неподвижни източници.

Води
През месец декември са извършени 27 бр. проверки, от които 21 бр. планови и 6 бр. извънредни проверки, като едната от тях е за налагане на санкция по чл. 69, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда. В рамките на осъществения контрол са дадени 2 бр. предписания.
През отчетния период са съставени 5 бр. АУАН за установени нарушения на Закона за водите:
1. АУАН №1-11/16.02.2024 г. на „БОЖАНОВ ГРУП“ EООД, гр. Разлог за нарушение на чл. 200, ал. 1, т. 2 от ЗВ, изразяващо се в ползване на повърхностен воден обект р. Изток с цел заустване на производствени отпадъчни води от обект „Мобилна ТМСИ”, гр. Разлог, без необходимото за това основание.
2. АУАН №2-11/16.02.2024 г. на „БОЖАНОВ ГРУП“ EООД, гр. Разлог за нарушение на чл. 200, ал. 1, т. 2 от ЗВ, изразяващо се ползване на повърхностен воден обект р. Язо с цел заустване на производствени отпадъчни води от обект „Бетонов център”, гр. Разлог, без необходимото за това основание.
3. АУАН №3-11/16.02.2024 г. на „Никокоп БГ“ EООД, гр. Разлог за нарушение на чл. 200, ал. 1, т. 2 от ЗВ, изразяващо се ползване на повърхностен воден обект р. Изток с цел заустване на производствени отпадъчни води от обект „Бетонов център”, гр. Разлог, без необходимото за това основание.
4. АУАН №4-11/23.02.2024 г. на „Екорепласт“ ЕООД, гр. София за нарушение на чл. 200, ал. 1, т. 2, предл. второ, изразяващо се в ползване на повърхностен воден обект р. Мелнишка с цел заустване на отпадъчни води от обект „Цех за обработка на отпадъчни пластмаси“ с. Капатово, в отклонение от предвидено условие в издадено РЗ №43120070/13.01.2017 г., продължено с Решение № ПО-01-77/26.04.2023 г., издадени от директора на БДЗБР.
5. АУАН №1-10/31.01.2024 г. на „АГРОМАХ ПРОДАКШЪН“ EООД, с. Бело поле за нарушение на чл. 200, ал. 4 във връзка с чл. 200, ал. 1, т. 6 от ЗВ, за заустване на отпадъчни води във воден обект – р. Струма, в отклонение на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО), определени в РЗ №43120066/26.09.2016 г., продължено и изменено с Решение №ПO-01-46/10.03.2023 г., издадени от директора на БДЗБР, за обект „Административни сгради, складови помещения и лаборатория”.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- Във връзка с постъпила жалба за извършване на добив на подземни богатства – инертни материали (пясъци, чакъли и др.) в поземлени имоти в землището на община Симитли от „Георесурс“ ЕООД, гр. Симитли, на 09.01.2024 г. е извършена съвместна проверка с представители на БДЗБР, „Напоителни системи“ ЕАД и ДГС – Симитли. По време на проверката е установено, че инсталацията не извършва дейност по промиване на инертен материал. За експлоатацията на обект „ТМСИ“, м. Ормана, земл. на с. Крупник, Георесурс“ ЕООД е титуляр на издадено от директора на БДЗБР РЗ №43120053/17.10.2011 г. за отпадъчни води, прод. и изм. с Решение №ПО-01-116/05.07.2023 г., като дружеството изпълнява задълженията и условията в него. При направения обход на подстъпи към водния обект в проверения участък от р. Струма, не са установени следи от земекопна и транспортна техника, както и изземване на наносни отложения на реката. Във връзка с извършваната дейност на бетоновия възел и варовото стопанство е констатирано, че производството е организирано в рамките на производствената площадка. Имотите не попадат в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ и на защитени зони по смисъла на ЗБР.
- Във връзка с постъпил сигнал за замърсяване на съседни терени от дейността на животновъден обект, изграден в имот в местност Кошо по КККР на гр. Кочериново, на 12.02.2024 г. е извършена съвместна проверка на място от експерти на РИОСВ – Благоевград, Община Кочериново и ОДБХ – Кюстендил. В хода на проверката е установено, че в имота е изграден животновъден обект, регистриран в БАБХ, за отглеждане на ДПЖ – овце и ЕПД – говеда. В имота има обособените отделни места за отглеждане на двете стопанства, които са с трайна подова настилка, и има обособена торова площадка за временно съхранение на торовата маса, която се почиства периодично. Констатирано от страна на ОДБХ Кюстендил е, че наличната торова площадка не отговаря на капацитета на обекта и при валежи има изтичане на течна фракция тор извън обекта, поради което са дадени предписания за изграждане на по-голяма торова площадка, съобразно капацитета на обекта, както и предотвратяване постъпването на дъждовни води в торовата площадка. При проверката не е установено заустване на отпадъчни води от животновъдния обект. В имота между двете стопанства е изградена жилищна сграда, от която формираните битови отпадъчни води постъпват в изградена в границите на имота бетонова септична яма. Установен е теч на минимални количества пречистени битови отпадъчни води след септичната яма, който представлява общински местен път. В района на обекта няма изградена канализационна мрежа. Съгласно разпоредбите на чл. 191, ал. 1, т.1 от Закона за водите (ЗВ), разрешаването на проблема е в правомощията на общинската администрация, за което Община Кочериново е сезирана за предприемане на действия по компетентност и предоставяне на информация относно предприетите действия.
- Във връзка с постъпил на 19.02.2024 г. сигнал за изтичане на фекални отпадъчни води в р. Глазне от тръба в близост до РПУ – гр. Банско, незабавно е извършена съвместна проверка на място с представители на БДЗБР и „ВиК“ ЕООД – Благоевград. При проверката е установено, че поради запушване на канализационен колектор, на изход от отливен канал на дъждопреливник, част от канализационна мрежа на гр. Банско, се заустват непречистени отпадъчни води в р. Глазне. По време на проверката, с цел недопускане на нерегламентирано заустване на отпадъчни води във водния обект, на „ВиК“ ЕООД – Благоевград е дадено предписание да извършва по-стриктен и регулярен контрол на канализационната мрежа. Във връзка с откритата процедура в БДЗБР за продължаване срока на действие на Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води (РЗ) №43110173/09.02.2018 г. за експлоатация на обект „Канализационна система на град Банско“, община Банско, с писмо с изх. №364(2)/26.02.2024 г. на РИОСВ – Благоевград е дадено допълнително становище, с което се предлага да бъде заложено ново условие в решението за продължаване срока на действие на цитираното РЗ – да не се допуска заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната мрежа във водния обект.

Почви
През периода са извършени проверки 2 бр. извънредни проверки по жалби и сигнали.

Биологично разнообразие и НЕМ
Извършени са общо 5 бр. проверки по Закона за биологичното разнообразие, от които 1 бр. планова и 4 бр. извънредни.
По Закона за защитените територии са извършени общо 41 бр. планови проверки от служителите „Паркова охрана“ на резерватите „Соколата“, „Конгура“ и „Али ботуш“.
През отчетния период е съставен 1 бр. АУАН за установено нарушение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):
- АУАН №1-16/15.01.2024 г. на „БЛ ФИНАНСОВА ГРУПА“ ЕАД за установено нарушение на чл. 31, ал. 5, във връзка с чл. 31а, ал. 1 от ЗБР, във връзка с чл. 2, ал. 3, във връзка с ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони, изразяващо се в неуведомяване на инвестиционни намерения в поземлен имот в гр. Гоце Делчев.

Отпадъци
През месеца са извършени 42 бр. проверки, от които 25 бр. планови и 17 бр. извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 41 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения.
През периода са съставени 10 бр. АУАН.
1. АУАН №01-24/18.01.2024 г. на „Технопарк Автосервиз“ ЕООД, с. Зелендол, общ. Благоевград, за нарушение на чл. 165, ал. 2 във връзка с чл. 149, ал. 1 от ЗООС, изразяващо се в неосигурен достъп и неоказано съдействие за извършване на планирана проверка.
2. АУАН №01-25/22.01.2024 г. на „Био органик България“ ЕООД, с. Иваняне, общ. Столична, обл. София, с обект в с. Дагоново, общ. Белица за нарушение на чл. 135, ал. 2, т. 1, във вр. с чл. 3, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО), във вр. с чл. 4, ал. 1 от Наредба №2, изразяващо се в неизвършена класификация на отпадъци.
3. АУАН №02-24/29.01.2024 г. на „Рилска света обител – Рилски манастир“, н.м. Рилски манастир, общ. Рила, за нарушение на чл. 155, ал. 1 във вр. с чл. 30, ал. 1, във вр. с чл. 6, ал. 1 от ЗУО, изразяващо се в неспазване на йерархията при управление на отпадъци.
4. АУАН №02-25/29.01.2024 г. на „Фурнир пласт“ ЕООД, гр. Симитли за нарушение на чл. 134, ал. 1, т. 2, предл. І-во във вр. с чл. 29, ал. 2, предл. ІІІ-то от ЗУО, изразяващо се в установено нерегламентирано изгаряне на отпадъци.
5. АУАН №03-25/29.01.2024 г. на „Строител-2001“ ЕООД, гр. Якоруда, за нарушение на чл. 135, ал. 1, т. 1, пр. І-во, във вр. с чл. 44, ал. 1 и ал. 2, във вр. с чл. 48, ал. 1 от ЗУО, във вр. с чл. 7, т. 2 и чл. 10, ал. 1, ал. 3, ал. 4 и чл. 11 от Наредба №1, изразяващо се в неводене на отчетност.
6. АУАН №04-25/29.01.2024 г. на „Ултрахим“ ЕООД, гр. Гоце Делчев за нарушение на чл. 135, ал. 1, т. 1, пр. І-во във вр. с чл. 44, ал. 1 и ал. 2, във вр. с чл. 48, ал. 1 от ЗУО във вр. с чл. 11, вр. с чл. 7, т. 2 и чл. 10, ал. 1, ал. 3 от Наредба №1, изразяващо се в неводене на отчетност.
7. АУАН №05-25/05.02.2024 г. на „Александър меч“ ЕООД, с. Черниче, общ. Симитли за нарушение на чл. 134, ал. 1, т. 1, предл. І-во във вр. с чл. 29, ал. 2, предл. ІІ-ро от ЗУО, изразяващо се в нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.
8. АУАН №06-25/05.02.2024 г. на „Каро трейдинг“ ООД, гр. София за нарушение на чл.135, ал. 2, т. 1, във вр. с чл. 3, ал. 1 от ЗУО, във вр. с чл. 4, ал. 1, във вр. с чл. 7, ал. 7 и чл. 7, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Наредба №2, изразяващо се в неизвършена класификация на отпадъците от дейността.
9. АУАН №03-24/14.02.2024 г. на „Енергоремонт“ АД, гр. Кресна, за нарушение на чл. 135, ал. 1, т. 3, предл. ІІ-ро, във вр. с чл. 44, ал. 1 и 2, във вр. с чл. 48, ал. 1 от ЗУО, във вр. с чл. 5, ал. 1, т. 1 и т. 2, във вр. с чл. 7, т. 1 от Наредба №1, изразяващо се във водене на невярна отчетност.
10. АУАН №04-24/19.02.2024 г. на „Вранещица“ ЕООД, гр. Симитли за нарушение на чл. 135, ал. 1, т. 1, пр. І-во, във вр. с чл. 44, ал. 1 и ал. 2, във вр. с чл. 48, ал. 1 от ЗУО във вр. с чл. 7, т. 2 и чл. 10, ал. 1, ал. 4 и чл. 11 от Наредба №1, изразяващо се в неводене на отчетност.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- На 03.01.2024 г. е извършена проверка във връзка с възникнал пожар на територията на клетка №3 на РДНО – Гоце Делчев. Дадено е предписание за включване на допълнителна техника за запръстяване и уплътняване на тлеещите участъци в клетката. На 04.01.2024 г. е извършена повторна проверка, при която са констатирани 2 бр. тлеещи участъци на ската на клетка №3 на депото. Дадено е предписание за продължаване на запръстяването и уплътняването до окончателното потушаване на тлеещите участъци и предоставяне на ежедневна информация за извършваните действия и фактическата обстановка на клетка №3. На 05.01.2024 г. и 09.01.2024 г. е извършен последващ контрол на РДНО – Гоце Делчев, като не са констатирани нарушения.
- Във връзка с писмо на РУ – Петрич са извършени 2 бр. проверки за извършване на дейности с ИУМПС без наличие на изискващите се по ЗУО документи. Дадени са предписания, с които да се установи лицето, извършващо дейностите с ИУМПС.
- На 19.01.2024 г. е извършена проверка по сигнал, подаден по зеления телефон на инспекцията, във връзка със замърсяване на канализацията с нефтопродукти от обект, извършващ автосервизна дейност. При проверката не е констатирано нарушение.
- На 08.02.2024 г. е извършена 1 бр. проверка за замърсяване с отпадъци в землището на с. Покровник, общ. Благоевград. При проверката не е установено замърсяване.
- На 08.02.2024 г. е извършена 1 бр. проверка по сигнал за извършване на авторемонтна дейност в жилищна сграда в с. Покровник. При проверката не са констатирани нарушения
- На 09.02.2024 г. и 23.02.2024 г. са извършени 4 бр. проверки по постъпили 2 бр. сигнали за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в промишлената зона на гр. Сандански. При проверките е установено изгаряне на отпадъци на два от проверените обекта.

Химикали
През периода са извършени 7 бр. планови проверки. В рамките на осъществения контрол са дадени 11 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

ЗОПОЕЩ
Извършени са 3 бр. планова проверка, като в рамките на осъществения контрол са дадени 3 бр. предписания.

КОМПЛЕКСНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ
През отчетния период не са извършвани проверки на обекти с комплексни разрешителни.

ОВОС и ЕО
Извършени са 4 бр. проверки, от които 2 бр. планови и 2 бр. извънредни. 3 бр. от проверките са по документи относно правно действие на решения. 1 бр. извънредни проверка е извършена по текуща в РИОСВ административна процедура.

Споразумения по чл. 58г, ал. 1 от ЗАНН:
През периода са сключени 2 бр. споразумения между наказващия орган и нарушителя за приключване на административнонаказателното производство:
1. Споразумение №1-16-1/19.02.2024 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №1-16/2024 г. между наказващи орган и „БЛ ФИНАНСОВА ГРУПА“ ЕАД, гр. София, за това че като възложител на инвестиционно предложение в имот в землището на гр. Гоце Делчев, не е информирало писмено компетентния орган РИОСВ - Благоевград, чрез внасяне на уведомление на най-ранен етап, за което нарушение е наложена имуществена санкция в размер на 140.00 лева по Закона за биологично разнообразие.
2. Споразумение №5-20-2/29.02.2024 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №5-20/2023 г. между наказващия орган и А.Х., в качеството му на ръководител на обект (инсталация за производство на пелети) и управител на „ТИМБЪРУУД ЕКШЪН“ ООД, с. Склаве, не е изпълнил дадено предписание по реда на ЗЧАВ, за което нарушение е наложено административно наказание глоба в размер на 70.00 лева.

НП, санкции по чл. 69 от ЗООС и Принудителни административни мерки (ПАМ)
През м. януари и февруари 2024 г. е издадено 1 /едно/ наказателно постановление, а именно:
ЗУО:
1. НП №3-13/28.02.2024 г. на „МАЙТЕКС-13“ ЕООД, с. Беласица, общ. Петрич, за неизпълнение на дадено предписание на основание чл.113, ал. 3 от ЗУО, за което нарушение на основание чл. 156, ал. 1 от ЗУО е наложена имуществена санкция в размер на 5 000,00 лева.

Санкции.
През периода е наложена 1 бр. еднократна санкция.
1. С НП №С-1-10/26.02.2024 г. на „Екорепласт“ ЕООД, гр. София е наложена еднократна санкция в размер на 2 899,00 (две хиляди осемстотин деветдесет и девет) лева за неспазване на ИЕО на стойностите на вредни вещества на заустваните в р. Мелнишка отпадъчни води, постановени в РЗ №43120070/13.01.2017 г., продължено и изменено с Решение №ПО-01-77/26.04.2023 г. на директора на БДЗБР по показатели НРВ, БКП5 и ХПК за определен период от време в работни часове, а именно: периодът от датата на извършване на проверката - 21.11.2023 г. до 02.01.2024 г. - датата на представяне в РИОСВ – Благоевград на резултати, удостоверяващи преустановяване на замърсяването по цитираните показатели.
Издадени са три броя заповеди, 1 бр. за намаляване на текуща месечна санкция и 2 бр. за отмяна, както следва:
1. Със Заповед №С-01-06-2/24.01.2024 г. на „Булгартрансгаз” ЕАД, гр. София, считано от 28.12.2023 г., е намалена текущата месечна санкция от 534,00 лв./месец на 190,25 лв./месец, поради намаляване на замърсяването с въглероден оксид от ГТКА 1 и ГТКА 2, находящи се на Компресорна станция „Петрич“, с. Рупите.
2. Със Заповед №С-01-06-1/24.01.2024 г. на „Коген Юзина” ЕООД, гр. Разлог, е отменена текуща месечна санкция в размер на 152,00 лв., считано от 03.01.2024 г., поради преустановяване на замърсяването на атмосферния въздух с „прахообразни вещества“, изпускани от изпускащо устройство (К1) след барабанна сушилня с директен контакт на димните газове и изпускащо устройство (К2) след чукова мелница за чипс - сух материал към „Цех за производство на пелети“ в Източна промишлена зона на гр. Разлог.
3. Със Заповед №С-02-06-1/12.02.2024 г. на „Пирин пеллет” ЕООД, гр. Благоевград, е отменена текуща месечна санкция в размер на 77,00 лв., считано от 30.01.2024 г., поради преустановяване на замърсяването на атмосферния въздух с „прахообразни вещества“, изпускани от изпускащо устройство (К1) след барабанна сушилня с директен контакт на димните газове към Цех за производство на пелети, находящ се гр. Разлог, ул. „Годлевски път“, местност Габавица.

ПАМ.
1. Заповед №РД-04-23/29.02.2024 г. за налагане на ПАМ – спиране изпълнението на дейности по извършване на строително-монтажни работи в имоти с НТП „Ливада“, находящи се в землище на с. Горна Брезница, общ. Кресна, до провеждане на процедура по реда на Глава шеста от ЗООС и чл. 31 от ЗБР с влязъл в сила административен акт за съгласуване извършването на дейности в обхвата на засегнатите поземлени имоти..

През месеца са събрани 4585,81 лв., от които 1100 лв. от имуществени санкции и глоби, 1610 лв. от сключени споразумения и 1875,81 лв. от наложени санкции.

Административни услуги.
През първите два месеца от годината са предоставени 598 броя административни услуги, отговори по жалби и сигнали, и извършени други съгласувателни дейности, част от които са:
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС – 9 бр.;
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО – 10 бр.;
- писма по определяне на приложима процедура по глава шеста на ЗООС – 19 бр.;
- решения за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитени зони – 13 бр.;
- писма до възложители, издадени по реда на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС – 358 бр.;
- решения за прекратяване на административни процедури по ОВОС, ЕО, ОС, вкл. и по искане на възложителя – 12бр.;
- писма относно валидността на решения – 3 бр.;
- утвърждаване на разположението и броя на точките за пробовземане от обекти с неподвижни източници – 1 бр.;
- оценяване на съответствието на доклади за резултатите от СПИ и утвърждаване на доклади за резултати от СПИ – 18 бр.;
- изменение и/или допълнение на регистрационен документ за извършване дейности по събиране и транспортиране на отпадъци – 11 бр.;
- извършване на регистрация и издаване на регистрационен документ за извършване дейности по събиране и транспортиране на отпадъци – 8 бр.;
- утвърждаване на работни листи за класификация на отпадъци – 35 бр.;
- заверяване на отчетни книги за образуване и/или третиране на отпадъци – 35 бр.;
- решения за предоставяне на достъп до искана обществена информация – 2 бр.

Общественост
През отчетния период на интернет страницата е осигурен обществен достъп на всички издадени крайни административни актове и обявления за текущи производства, чрез своевременно публикуване. Публикувани са 5 бр. съобщения до обществеността за дейността на Инспекцията и проведени събития. Актуализирана е своевременно информацията в публичните регистри и са добавени ресурси с актуална информация към наборите от данни в Портала за отворените данни.
За отбелязване на Световния ден на влажните зони - 2 февруари, от РИОСВ – Благоевград е проведена информационна кампания, чрез презентация и беседа, с ученици от втори клас на 11 ОУ „Христо Ботев“, гр. Благоевград.
Обработени в срок постъпилите два броя заявления за достъп до обществена информация, с които е даден пълен достъп до исканата обществена информация.