Съдържание

Посетители

В момента има 430  гости и няма потребители и в сайта

Месечни отчети

Месечен отчет за март 2024 г.

ОТЧЕТ ЗА КОНТРОЛНАТА ДЕЙНОСТ НА РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД за м. март 2024 година

 

Кратка обобщена информация за осъществената контролна дейност за периода и резултати от извършената контролна дейност.

 

През месец март 2024 г. са извършени общо 113 бр. проверки на 94 бр. обекта. Съставени са 3 бр. акта са установяване на административно нарушение (АУАН). Издадено е едно наказателно постановление (НП), с което са наложено имуществена санкция в размер на 100 000 лева. Сключени са 2 бр. споразумения между нарушителя и наказващия орган за приключване на административнонаказателното производство.
През месеца са извършени общо 19 бр. извънредни проверки, в това число:
- 7 бр. по жалби и сигнали;
- 3 бр. за изпълнение на предписания;
- 1 бр. по налагане на санкция;
- 1 бр. на нов обект;
- 2 бр. по искане на органите на МВР и прокуратурата;
- 1 бр. по заповед/писмо на МОСВ
- 4 бр. по постъпила информация;
В рамките на осъществения контрол са дадени 34 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия и предприемане на мерки.
За периода са постъпили 14 броя жалби и сигнали, по които са предприети съответните мерки. Сигналите, извън компетентността на РИОСВ, са препратени за решаване от съответните компетентни органи, за което са уведомени жалбоподателите.

Акценти от извършената месечна контролна и административнонаказателна дейност:

Текущ контрол:
- Изпълнение на годишния план за контролна дейност, вкл. и планираните проверки на паркова охрана по ЗЗТ.
- Проверки по спазване на режимите в защитените територии.
- Проверки по жалби и сигнали.
- Проверки по заповеди и писма от МОСВ и др. органи.

Кратък анализ на постигнатите резултати в областта на опазване на околната среда от осъществената контролна дейност:

Атмосферен въздух
През периода са извършени 21 бр. проверки, от които 16 планови и 5 извънредни. проверки. В рамките на осъществения контрол са дадени 6 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- Във връзка с постъпил сигнал на граждани в община Благоевград за пушек от бивш Домостроителен комбинат, е извършена незабавна проверка на място на „Цех за дървообработване и производство на пелети“, разположен в землището на с. Покровник, общ. Благоевград. Дружеството, което експлоатира инсталация за производство на пелети и котел, който захранва сушилни камери за изсушаване на дървен материал. От приложения снимков материал към жалбата, е видно че отделяните газове в атмосферния въздух са от котела. Същият се ползва при необходимост. Проведените собствени периодични измервания показват спазване на НДЕ по показатели азотни оксиди и прах, регламентирани в Наредбата за ограничаване на емисиите на определени замърсители, изпускани в атмосферата от средни горивни инсталации (обн. ДВ бр. 63/2018 г.). По време на проверката не се наблюдава видимо замърсяване на атмосферния въздух, но е установено, че подаваният чипс за изгаряне към горивната камера на котела е с висока влажност, което е вероятна причина за отделяните газове в сутрешните часове, поради не добре регулиран горивен процес. В тази връзка, на дружеството е дадено предписание да се преустанови изгарянето на дървен чипс с висока влажност.

Води
През месец декември са извършени 25 бр. проверки, от които 22 бр. планови и 3 бр. извънредни проверки по постъпили жалби и сигнали. В рамките на осъществения контрол са дадени 2 бр. предписания.
През отчетния период е съставен 1 бр. АУАН за установено нарушение на Закона за водите:
1. АУАН №5-11/29.03.2024 г. на Община Банско за нарушение на чл. 200, ал. 1, т. 2 от ЗВ, изразяващо се в ползване на повърхностен воден обект р. Глазне с цел заустване на отпадъчни води от обект „Канализационна система на гр. Банско” без необходимото за това основание.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- Във връзка с постъпил сигнал за изтичане на фекални отпадъчни води в р. Глазне е извършена проверка на място в присъствието на представители на Община Банско и експлоатационното дружество „ВиК“ ЕООД – Благоевград. При проверката е установено, че на изход от отливен канал на дъждопреливно съоръжение, в р. Глазне се заустват непречистени отпадъчни води. Чрез съществуващ канализационен клон Ф1200 в дъждопреливника постъпва смесен поток отпадъчни води. След съоръжението чрез новоизграден канализационен клон Ф300 отпадъчните води се отвеждат към ПСОВ. По трасето на новоизградения клон е монтиран спирателен кран, който към момента на проверката е напълно отворен и през него се отвеждат отпадъчни води. В съществуващата битова канализация са включени дъждовни и битови клонове, изградени от водния цикъл на гр. Банско, която не може да поеме цялото количество смесен поток отпадъчни води, особено през натоварения зимен сезон (м. декември – м. април) и се получава отливане през дъждопреливния канал в р. Глазне. От Община Банско са в процес на реализация проекти за „Реконструкция на канализационната и водопроводна мрежа, реконструкция на асфалтовата настилка и тротоарната настилка и изграждане на кабелен колектор за кабелизация на разпределителната мрежа и улично осветление“. Новоизградените канализационни клонове по улиците ще бъдат включени към разделната канализационна мрежа от водния цикъл на гр. Банско.
Заустването на отпадъчни води в р. Глазне на изход от отливния канал на дъждопреливника се осъществява без необходимото за това основание, а именно Община Банско не притежава Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води, издадено от директора на БД ЗБР по реда на ЗВ. За нерегламентираното заустване е съставен АУАН №5-11/29.03.2024 г. на Община Банско.
- Във връзка с постъпил сигнал за нерегламентирано изливане на отпадъчни води и замърсяване на р. Коневица, местност Кринец, земл. на гр. Банско е извършена съвместна проверка от РИОСВ – Благоевград и БДЗБР на посочените места в присъствието на представители на подателя на сигнала, Община Банско и експлоатационното дружество „ВиК“ ЕООД – Благоевград. При проверката е установено:
1. На изход от бетонов канал Ф1000 на ляв бряг на р. Коневица се зауства дъждовен клон, изграден по ул. „Найден Геров“, който се зауства в реката. Изградената битова канализация по ул. „Найден Геров“ продължава по ул. „Солун“, която отвежда битовите отпадъчни води до ПСОВ – Банско. По трасето на изградената разделна канализация (битова и дъждовна) в източна курортна зона „Св. Иван“, гр. Банско е допуснато смесване (нерегламентирано включване на битови отпадъчни води в дъждовната канализация) и в точката на заустване на дъждовния клон в р. Коневица се изливат видимо непречистени, с характерен мирис и цвят на битови отпадъчни води. Заснетите географски координати на точката на заустване на дъждовния клон не кореспондират с посочените дъждовни колектори, разписани в частта „Условия, при които се предоставя правото на използване“ от Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчн води в повърхностни води (РЗ) №43110173/09.02.2018 г., продължено с решение № ПО-01-82/28.03.2024 г., издадени от директора на БД ЗБР на Община Банско за експлоатация на съществуващ обект „Канализационна система на гр. Банско“. С цитираното РЗ са предоставени права за заустване само на смесен поток отпадъчни води (битови, промишлени и дъждовни) след пречистване в ПСОВ-Банско.
2. На място с географски координати, попадащи в Южна курортна зона „Грамадето“ (общинска публична собственост, вид територия Територия, заета от води и водни обекти, НТП За друг вид водно течение, водна площ, съоръжение) на гр. Банско, на около 3 м от водното течение на р. Коневица е изградена ревизионна шахта, част от канализационна мрежа, положена по несъществуваща улица „Караманица“. Шахтата е без капак, като в нея постъпват води с характерен мирис на битови отпадъчни води. Около шахтата са налични следи от преливане на отпадъчни води, които водят до реката. Към момента не се констатира преливане на отпадъчни води. Цитираната канализационна мрежа не е въведена в редовна експлоатация и не е предадена за стопанисване на ВиК оператора. Предвид това, не е налична техническа документация, удостоверяваща включването и към битова канализация, отвеждаща отпадъчните води за пречистване към ПСОВ-Банско.
За привеждане на обекта „Канализационна система на гр. Банско“ в съответствие с екологичното законодателство, на Община Банско са дадени предписания.
- Във връзка с постъпил сигнал относно заустването на отпадъчни води от дружества е извършена проверка на място на обект разположен в с. Стоб, общ. Кочериново. При проверката е установено, че на производствената площадка са изградени „Цех за бутилиране на изворна вода от собствен водоизточник“ и „Цех за бутилиране на безалкохолни напитки и пиво в кен“, които се ползват под наем. Установено е, че формираният смесен поток отпадъчни води – битови, дъждовни и производствени от имота, посредством площадкова канализация се отвеждат в събирателна шахта в северозападната част на имота. Шахтата е с монтирана автоматична помпена станция, чрез която напорно отпадъчните води се отвеждат в канализационната система на с. Стоб. Дружеството „Мултипъл Чойс“ ООД притежава договор за предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги с „Кюстендилска вода“ ЕООД. Сигнализиран е операторът за необходимостта от сключване на договор по реда на Наредба №7/14.11.2000 г. за условията и реда за заустване на производствени отпадъчни води в канализационните системи на населените места (обн. ДВ, бр. 98 от 01.12.2000 г.) за отвеждане на производствените отпадъчни води в канализационната система.

Почви
През периода са извършени 3 бр. извънредни проверки по жалби и сигнали.

Биологично разнообразие и НЕМ
Извършени са общо 2 бр. проверки по Закона за биологичното разнообразие, от които 1 бр. планова и 1 бр. извънредна
По Закона за защитените територии са извършени общо 20 бр. проверки, от които 1 бр. извънредна и 19 бр. планови проверки от служителите „Паркова охрана“ на резерватите „Соколата“, „Конгура“ и „Али ботуш“.

Отпадъци
През месеца са извършени 24 бр. проверки, от които 20 бр. планови и 4 бр. извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 22 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения.
През периода са съставени 2 бр. АУАН.
1. АУАН №07-25/06.03.2024 г. на „Екогруптранс-2“ ООД, гр. Гоце Делчев за нарушение на чл. 138, ал. 1, т. 2, предл. ІІ-ро във вр. с чл. 29, ал. 2, предл. ІІІ-то от ЗУО, изразяващо се в допуснато запалване на отпадъци в Клетка №3 на РДНО – Гоце Делчев.
2. АУАН №01-13/26.03.2024 г. на „М-Индекоп“ ЕООД, с. Поленица, общ. Сандански, за нарушение на чл.134, ал. 1, т. 2, предл. І-во, във вр. с чл. 29, ал. 2, предл. ІІІ-то от ЗУО, изразяващо се в нерегламентирано изгаряне на отпадъци.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- На 15.03.2024 г. е извършена проверка по постъпил сигнал за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в промишлената зона на гр. Сандански. При проверката не е установено изгаряне на отпадъци.

Химикали
През периода са извършени 9 бр. планови проверки. В рамките на осъществения контрол са дадени 3 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

ЗОПОЕЩ
Извършени са 2 бр. планова проверка, като в рамките на осъществения контрол е дадено 1 бр. предписание.

КОМПЛЕКСНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ
През отчетния период не са извършвани проверки на обекти с комплексни разрешителни.

ОВОС и ЕО
Извършени са 19 бр. планови проверки, от които 2 бр. на място и 17 бр. от по документи относно правно действие на решения.

ПРОЕКТИ, ФИНАНСИРАНИ ОТ ПУДООС
През месеца са извършени 10 бр. извънредни проверки, свързани с приемане на извършените работи по договори, сключени с ПУДООС, както следва:
- На 07.03.2024 г., в с. Първомай, община Петрич, обл. Благоевград - приемане на извършена работа по Договор №15312/31.01.2023 г., сключен между ПУДООС и Община Петрич за изпълнение на проект „Реконструкция и доизграждане на канализационна мрежа и ПСОВ на с. Първомай, община Петрич, обл. Благоевград – Етап 1“.
- На 18.03.2024 г., в с. Корница, община Гоце Делчев, обл. Благоевград - приемане на извършена работа по Договор №15408/22.05.2023 г. за проект „Изграждане на детска площадка с. Корница“.
- На 18.03.2024 г., в с. Делчево, общ. Гоце Делчев, обл. Благоевград - приемане на извършена работа по Договор №15629/19.06.2023 г. за проект „Изграждане на детска площадка в с. Делчево, общ. Гоце Делчев“.
- На 18.03.2024 г., в гр. Гоце Делчев, обл. Благоевград - приемане на извършена работа по Договор №15454/02.06.2023 г. за проект „Изграждане на детска площадка в гр. Гоце Делчев“.
- На 18.03.2024 г., в ДГ "Радост", гр. Гоце Делчев, обл. Благоевград - приемане на извършена работа по Договор №15442/22.05.2023 г., за проект „Обичам природата и аз участвам“.
- На 18.03.2024 г., в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Гоце Делчев, обл. Благоевград - приемане на извършена работа по Договор №15552/14.06.2023 г. за проект „Песен за природата“.
- На 25.03.2024 г., в ДГ „Радост“, гр. Разлог, обл. Благоевград - приемане на извършена работа по Договор №15396/22.05.2023 г. за проект „Пъстра дрешка за земята“.
- На 25.03.2024 г., в СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, гр. Разлог, обл. Благоевград - приемане на извършена работа по Договор №15605/16.06.2023 г за проект „Зелен хъб - тук играя, пея, уча се, чета“.
- На 25.03.2024 г., в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Бачево, общ. Разлог, обл. Благоевград - приемане на извършена работа по Договор №15667/19.06.2023 г за проект „Обичам природата и аз участвам“.
- На 25.03.2024 г., в гр. Добринище, общ. Банско, обл. Благоевград - приемане на извършена работа по Договор №15366/19.05.2023 г. за проект „Възстановяване на детска площадка в градски парк“.

НП, санкции по чл. 69 от ЗООС и Принудителни административни мерки (ПАМ)

През м. март, 2024 г. е издадено 1 /едно/ наказателно постановление, а именно:
ЗООС:
1. НП 1-09/19.03.2024 г. – Община Петрич, за осъществен състав на чл. 164, ал. 1, във връзка с чл. 123в, т. 2 от ЗООС, изразяващо се в неизпълнение на условие в издаденото на общината комплексно разрешително, за което нарушение на основание същата разпоредба е наложена имуществена санкция в размер на 10 000.00 лева.

Споразумения по чл. 58г, ал. 1 от ЗАНН:
1. Споразумение №1-20-4/21.03.2024 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №1-20/2024 г. между наказващи орган и „ФУРНИР ПЛАСТ“ ЕООД, гр. Симитли, образувано за неизвършен в рамките на две последователни календарни години от страна на дружеството емисионен контрол – собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух в експлоатиран от него парен котел с предкамера за изгаряне на твърдо гориво (дърва и дървесни отпадъци), с което е осъществен състава на чл. 34н, ал. 1, т. 2 от Закона за чистотата на атмосферния въздух и е наложена имуществена санкция в размер на 1400,00 лева.
2. Споразумение №1-25-3/21.03.2024 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №1-25/2024 г. между наказващи орган и „ФУРНИР ПЛАСТ“ ЕООД, гр. Симитли, образувано за осъществен състав на чл. 134, ал. 1, т. 2 от Закона за управление на отпадъците, с което е наложена имуществена санкция в размер на 980,00 лева.
Санкции.
През периода няма наложени санкции.
Въз основа на резултати от проведени СПИ, на основание чл. 69б, ал. 5 от Закона за опазване на околната среда, от директора на РИОСВ –Благоевград е издадена:
- Заповед №С-05-06-1/21.03.2024 г. на „МУЛТИТРУП” ООД, гр. Петрич, е отменена текуща месечна санкция в размер на 27,00 лв., считано от 08.02.2024 г., поради преустановяване на замърсяването на атмосферния въздух с „прахообразни вещества“ от 2 бр. изпускащи устройства (К1 и К2) след циклонни сушилни с директен контакт (лява и дясна) за изсушаване на дървесни трици към инсталация за производство на пелети, находяща се с. Кърналово, общ. Петрич, местност Под ливарски рид.

ПАМ.
През месеца няма наложени ПАМ.

През месеца са събрани общо 19 406,35 лв., от които 10 654,26 лв. от имуществени санкции и глоби, 2380 лв. от сключени споразумения и 6320,09 лв. от наложени санкции.

Административни услуги.

През март са предоставени 617 броя административни услуги, отговори по жалби и сигнали, и извършени други съгласувателни дейности, част от които са:
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС – 5 бр.;
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО – 4 бр.;
- писма по определяне на приложима процедура по глава шеста на ЗООС – 5 бр.;
- решения за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитени зони – 5 бр.;
- писма до възложители, издадени по реда на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС – 162 бр.;
- решения за прекратяване на административни процедури по ОВОС, ЕО, ОС, вкл. и по искане на възложителя – 7 бр.;
- писма относно валидността на решения – 16 бр.;
- годишни отчети на оператори на стационарно, хладилно , климатично или термопомпено оборудване – 227 бр.;
- годишни отчети на ползватели на флуорсъдържащи парникови газове – 21 бр.;
- оценяване на съответствието на доклади за резултатите от СПИ и утвърждаване на доклади за резултати от СПИ – 6 бр.;
- изменение и/или допълнение на регистрационен документ за извършване дейности по събиране и транспортиране на отпадъци – 7 бр.;
- извършване на регистрация и издаване на регистрационен документ за извършване дейности по събиране и транспортиране на отпадъци – 6 бр.;
- утвърждаване на работни листи за класификация на отпадъци – 25 бр.;
- заверяване на отчетни книги за образуване и/или третиране на отпадъци – 25 бр.;
- решения за предоставяне на достъп до искана обществена информация – 3 бр.

Обществеността
През отчетния период на интернет страницата е осигурен обществен достъп на всички издадени крайни административни актове и обявления за текущи производства, чрез своевременно публикуване. Публикувани са 7 бр. съобщения до обществеността за дейността на Инспекцията и проведени събития. Актуализирана е своевременно информацията в публичните регистри и са добавени ресурси с актуална информация към наборите от данни в Портала за отворените данни.
За отбелязване на Световния ден на водата – 22.03.2024 г. от РИОСВ – Благоевград са проведени 15 броя инициативи, от които са обхванати над 1100 деца и ученици от девет училища и две детски градини, разположени в пет различни общини и две различни области от териториалния обхват на РИОСВ - Благоевград. В конкурса за рисунка се включиха ученици от 29 различни училища.

Обработени в срок постъпилите три броя заявления за достъп до обществена информация, с които е даден пълен достъп до исканата обществена информация.