Съдържание

Посетители

В момента има 496  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №430/2024

Изх. №972(1)/14.03.2024 г.

Уведомление за „Проект за изменение на Подробен устройствен план – План за регулация (ПУП-ПР) за кв. 1 по Плана за регулация и застрояване (ПРЗ) на вилна зона местност Върбите, землище на с. Влахи, община Кресна, област Благоевград“

възложител: ОБЩИНА КРЕСНА

Във връзка с представеното от Вас уведомление по чл. 8, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми с вх. №972/26.02.2024 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосочения проект за изменение на ПУП, което приемаме като уведомление по чл. 2, ал. 3 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”) за същия проект за изменение на ПУП-ПР, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме за следното:
Проектът за изменение на Подробен устройствен план – План за регулация (ПУП-ПР) за кв. 1 по Плана за регулация и застрояване (ПРЗ) на вилна зона местност Върбите, землище на с. Влахи, община Кресна, област Благоевград, попадат в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация, настоящият проект за изменение на ПУП-ПР е разработен с съобразено с наличието на съществуващ строеж: „Едноетажна масивна сграда“ с предназначение „Вилна сграда Б6“, на един етаж, със застроена площ 72, 00 кв. м, находящ се в кв. 1 по ПРЗ на вилна зона местност Върбите, землище на с. Влахи, община Кресна, област Благоевград, одобрен със Заповед №255/23.06.1994 г. на кмета на Община Кресна.
Строежът е собственост на физическо лице по силата на нотариален акт за собственост. Строежът попада в обхвата на поземлен имот с идентификатор 11569.147.635 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Влахи, община Кресна, област Благоевград, вид собственост „Общинска частна“, вид територия „Урбанизирана“, НТП „За вилна сграда“, площ 23231 кв. м.
Настоящият проект за изменение на ПУП-ПР е изготвен с цел образуване на нов урегулиран поземлен имот – УПИ І- Б6, кв. 1 по ПРЗ на вилна зона местност Върбите, землище на с. Влахи, община Кресна, област Благоевград, с площ 514,00 кв. м, отреден за реализираното вилно петно №Б6 по ПРЗ на вилна зона Върбите в землището на с. Влахи, община Кресна, облост Благоевград, с предназначение „за вилно строителство“ с установена устройствена зона за вилен отдих „Ов“ и устройствени показатели, както следва: височина Н до 7,00 м; Кинт – 0,6; Пз – 20%; Поз. – 60 %.
Достъпът до новообразувания имот ще се осъществява от съществуваща пробита улична отсечка между о.т. 8 и о.т. 10.
С проекта за изменение на ПУП-ПР не се предвижда изменение, разширение и/или реконструкция на съществуващото застрояване, както и ново строителство и увеличение или намаление на ползваната част в размер на 541 кв. м, включително и каквато и да е друга дейност в обхвата на новообразувания имот.
Реализацията на плана не е свързана с промяна предназначението и/или начина на трайно ползване на новообразувания имот.
Настоящият проекта за изменение на ПУП-ПР не е свързан с изменение на одобрения Общия устройствен план на община Кресна.
За предварителният проект на Общ устройствен план на община Кресна е проведена процедура по екологична оценка (ЕО), чрез която е проведена и процедурата по оценка за съвместимостта (ОС) на плана с предмета и целите на опазване на защитените зони, приключила със Становище по екологична оценка №БД-01-01/2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград. Процедурата е проведена чрез оценка на степента на въздействие върху защитените зони. Съгласно процедирания и одобрен ОУП на община Кресна, предвиденият с настоящия проект на ПУП УПИ І- Б6 (нов) с площ 514,00 кв. м , кв. 1 по ПРЗ на вилна зона местност Върбите, землище на с. Влахи, община Кресна, област Благоевград, попада в обхвата на устройствена зона „Рекреационна устройствена зона за вилен отдих –„Ов“.
Настоящият проект за изменение на ПУП-ПР не попадат в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Настоящият проект за изменение на ПУП-ПР попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) – защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-264/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 41/2021 г.), изменена и допълнена със Заповед №РД-992/21.10.2022 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 85/2022 г.).
С настоящият проект за изменение на ПУП-ПР не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с ПУП дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че заявеното предвиждане с настоящия проект за изменение на ПУП-ПР е допустимо спрямо режима на дейностите на защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, определен със заповедта за обявяването ѝ.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с настоящия проект за изменение на ПУП-ПР дейности, както и обстоятелствата, че с предвижданията и осъществяването им не се очаква натрупване и/или наслагване на допълнителни значителни по степен отрицателни въздействия спрямо оцененото въздействие върху защитената зона със Становище по екологична оценка №БД-01-01/2023 г., вкл. и поява на кумулативно въздействия със значителен отрицателен ефект върху типовете природни местообитания, видове и техните местообитания, предмет на опазване в защитената зона, което да възпрепятства постигането на определените специфични и подробни цели за опазване на защитената зона, тъй като с реализацията им: не се засяга допълнителна площ от защитената зона с естествен характер; няма вероятност за натрупване и/или наслагване на въздействия водещи до влошаване качествата и/или унищожаване на типове природни местообитания, предмет на опазване в защитената зона, както на местообитания на видове, предмет на опазване в защитената зона, вкл. и до промени във видовия състав, числеността и структурата на популациите на опазваните в зоната видове; не се предполага вероятност за формиране на продължително значително безпокойство следствие шум и усилено антропогенно натоварване на видове, предмет на опазване в защитената зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им; не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури; не се нарушава кохерентността между зоните; не се генерират антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до значително отрицателно въздействие върху типовете природни местообитания, видовете и техните местообитания, предмет на опазване в защитената зона; с реализацията на плана не се очаква кумулиране на отрицателни въздействия върху защитената зона, във взаимодействие с други минали, настоящи и очаквани бъдещи планове, програми, проекти или инвестиционни предложения в обхвата на зоната, вкл. и такива със сходен характер, с реализацията на предвидените с настоящия проект за изменение на ПУП-ПР дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони.
Въз основа на изложеното по-горе и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявения „Проект за изменение на Подробен устройствен план – План за регулация (ПУП-ПР) за кв. 1 по Плана за регулация и застрояване (ПРЗ) на вилна зона местност Върбите, землище на с. Влахи, община Кресна, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася само за заявените предвиждания и обхват на „Проект за изменение на Подробен устройствен план – План за регулация (ПУП-ПР) за кв. 1 по Плана за регулация и застрояване (ПРЗ) на вилна зона местност Върбите, землище на с. Влахи, община Кресна, област Благоевград“ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград