Съдържание

Посетители

В момента има 298  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №478/2024

Изх. №1331(1)/25.03.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Изграждане на склад за съхранение, поддръжка и ремонт на селскостопанска техника в поземлен имот с идентификатор 17395.153.20, местност Заемджиков чифлик/Мочура по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“

възложител: „МАКСИМ“ ООД

Във връзка с представеното от упълномощеното от Вас лице уведомление с вх. №1331/15.03.2024 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., посл. изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомявам следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на склад за съхранение, поддръжка и ремонт на селскостопанска техника в поземлен имот с идентификатор 17395.153.20, местност Заемджиков чифлик/Мочура по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Настоящото инвестиционно предложение е предвидено да бъде реализирано в обхвата на поземлен имот с идентификатор 17395.153.20, местност Заемджиков чифлик/Мочура по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград (КККР на гр. Гоце Делчев) с площ 2797 кв. м. Съгласно приложена скица за имота от 07.03.2024 г., имотът е с трайно предназначение на територията „Урбанизирана“, начин на трайно ползване „За друг вид застрояване“, съобразено със следното:
За инвестиционно предложение „Изграждане на обект за съхранение, поддържане и ремонт на селскостопанска техника в поземлен имот с идентификатор 17395.153.20 в местността Заемджиков чифлик/Мочура по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“ е проведено производство по оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони, приключило с Решение №48-ОС/2018 г. за преценяване на вероятната степен на значително въздействие на директора на РИОСВ-Благоевград, издадено на 04.10.2018 г.
Със Заповед №254/19.03.2019 г. на кмета на община Гоце Делчев е одобрен Подробен устройствен план – План за застрояване на имот с идентификатор 17395.153.20 по КККР на гр. Гоце Делчев, с който имота се отрежда за „склад за съхранение, поддържка и ремонт на селскостопанска техника“.
Имотът е с променено предназначение за изграждане на „Обект за съхранение, поддържка и ремонт на селскостопанска техника“ с Решение №ПО-10-11/27.11.2019 г. на комисията по чл. 17, ал. 1, т. 1 от ЗОЗЗ към Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград.
Към настоящият момент, не е отпочнала реализацията на горепосоченото предвиждане за изграждане на склад за съхранение, поддържка и ремонт на селскостопанска техника в имота, поради което Решение №48-ОС/2018 г. за преценяване на вероятната степен на значително въздействие на директора на РИОСВ-Благоевград и Решение №ПО-10-11/27.11.2019 г. на комисията по чл. 17, ал. 1, т. 1 от ЗОЗЗ към Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград са загубили правно действие във връзка с разпоредбата съответно на чл. 31, ал. 24 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и на чл. 24, ал. 5, т. 2 от Закона за опазване на земеделските земи (ЗООС).
За заявен от възложителя „Проект за изменение на Подробен устройствен план – Пан за застрояване (ПУП–ПЗ) на поземлен имот с идентификатор 17395.153.20, местност Заемдж. Чифлик/Мочура по одобрените кадастрална и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград за промяна на предназначението от „за склад за съхранение, поддържка и ремонт на селскостопанска техника“ в „за цех за преработка на дървесина, производство на дървесни пелети, склад за съхранение на готова продукция“ е проведено производство по оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони, приключило с Решение №21-ОС/2023 г. за преценяване на вероятната степен на значително въздействие на директора на РИОСВ-Благоевград, издадено на 06.03.2023 г. Към момента не се установяват данни за ободрение на плана по Закона за устройство на територията, вкл. и публично достъпни.
С оглед гореизложеното, към момента поземлен имот с идентификатор 17395.153.20 в местността Заемджиков чифлик/Мочура по КККР на гр. Гоце Делчев се явява земеделска земя, без реализирано строителство.
С настоящото инвестиционното предложение се предвижда в поземлен имот с идентификатор 17395.153.20 в местността Заемджиков чифлик/Мочура по КККР на гр. Гоце Делчев да се изгради сграда със застроена площ около 500 кв. м и предназначение за склад за съхранение, поддържка и ремонт на селскостопанска техника. Сградата е предвидено да бъде изградена на кота 0+000, като върху бетонова площадка бъдат монтирани стоманени профили и термопанели.
Електрозахранването е предвидено да се осъществи в електроразпределителната мрежа в района. Водоснабдяването е предвидено да се осигури от преминаващ в близост до имота водопровод, а отпадъчните води да се заустват в изгребна яма в имота.
Настоящето инвестиционно предложение е съобразено с предвижданията на одобрения Общ устройствен план на община Гоце Делчев, съгласно който поземлен имот с идентификатор 17395.153.20 в местността Заемджиков чифлик/Мочура по КККР на гр. Гоце Делчев попада в устройствена зона Смф – смесена многофункционална.
За предварителният проект на Общ устройствен план на община Гоце Делчев е проведена процедура по екологична оценка, (ЕО) чрез която е проведена и процедурата по оценка за съвместимостта (ОС) на плана с предмета и целите на опазване на защитените зони, приключила със Становище по екологична оценка №БД-02/2018 г. на директора на РИОСВ – Благоевград. Процедурата е проведена чрез оценка на степента на въздействие върху защитените зони.
Настоящето инвестиционно предложение, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Имотът попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000” по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), в случая в границите на защитена зона BG0002076 „Места“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.).
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че така заявеното инвестиционно предложение е допустимо спрямо режима на дейностите на защитена зона BG0002076 „Места“ за опазване на дивите птици.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с настоящото инвестиционно предложение дейности, с осъществяването им не се очаква натрупване и/или наслагване на допълнителни значителни по степен отрицателни въздействия спрямо оцененото въздействие върху защитената зона съгласно Решение №21-ОС/2023 г. за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитените зони, вкл. и поява на кумулативно въздействия със значителен отрицателен ефект върху видовете птици и техните местообитания, предмет на опазване в защитена зона BG0002076 „Места“, в съвкупност с реализирани, одобрени или в процес на одобряване и/или разработване планове, програми, проекти или инвестиционни предложения, вкл. и такива със сходен характер в землището на гр. Гоце Делчев, тъй като с реализацията им: не се засяга допълнителна площ от защитената зона; няма вероятност за натрупване и/или наслагване на въздействия водещи до влошаване качествата и/или унищожаване на важните местообитания за видовете птици, предмет на опазване в защитената зона, което да доведе до промени във видовия състав, числеността и структурата на популациите им; не се предполага вероятност за формиране на продължително значително безпокойство следствие шум и усилено антропогенно натоварване на видове, включително и птици, предмет на опазване в защитената зона и което да е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им; не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете птици, предмет на опазване в защитената зона или за изолиране на отделни полигони от местообитания им, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури; не се нарушава кохерентността между зоните; не се създава предпоставка за генериране на вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, както и антропогенни вещества и процеси, в т. ч. и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху видовете птици и техните местообитания, предмета на опазване на защитената зона, при реализацията на настоящото инвестиционно предложение няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони.
Въз основа на изложеното по-горе и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на склад за съхранение, поддръжка и ремонт на селскостопанска техника в поземлен имот с идентификатор 17395.153.20, местност Заемджиков чифлик/Мочура по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград