Съдържание

Посетители

В момента има 116  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №514/2024

Изх. №1565(1)/27.03.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Подмяна на осветителни тела на улично осветление в град Благоевград и селата Българчево и Бучино, община Благоевград, област Благоевград, с нови LED осветители, в изпълнение на националния план за възстановяване и устойчивост, компонент 4 „нисковъглеродна икономика“, инвестиция с4.13 „подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ по процедура „подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“, с финансиране по линия на механизма за възстановяване и устойчивост“

възложител: ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

Във връзка с представеното от Вас уведомление с вх. №1565/27.03.2024 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме следното:
Инвестиционното предложение „Подмяна на осветителни тела на улично осветление в град Благоевград и селата Българчево и Бучино, община Благоевград, област Благоевград, с нови LED осветители, в изпълнение на националния план за възстановяване и устойчивост, компонент 4 „нисковъглеродна икономика“, инвестиция с4.13 „подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ по процедура „подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“, с финансиране по линия на механизма за възстановяване и устойчивост“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С настоящото инвестиционно предложение се предвижда подмяна на съществуващите осветителни тела на уличното осветление в град Благоевград и селата Българчево и Бучино, община Благоевград, област Благоевград с нови светлодиодни LED осветителни тела.
Монтажът на новите осветителни тела е предвидено да се извърши върху съществуващата стълбова инфраструктура по улиците на населените места, състояща се от стоманобетонни стълбове (ССБС), стоманотръбни стълбове (СТС) и тролейбусни стълбове (ТРС). С настоящото инвестиционно предложение не се предвижда изграждане на нова стълбовна инфраструктура.
Захранването и управлението на уличното осветление се осъществява от съществуващи електрически табла за осветление, които използват съществуващо захранване на табла НН. Не е заявено предвиждане за изменение на съществуващите захранващи клонове, както и на съществуващата въздушна и кабелна мрежа за улично осветление.
С настоящото инвестиционно предложение е заявено и предвиждане за изграждане на две фотоволтаични централи, съответно в обхвата на следните поземлени имоти:
- поземлен имот с идентификатор 04279.626.303 по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград (КККР на гр. Благоевград), с адрес гр. Благоевград, ул. „Калина“ № 13, вид собственост „Общинска публична“, вид територия „Урбанизирана“, НТП „За други видове спорт“, площ 10251 кв. м;
- поземлен имот с идентификатор 04279.609.56 по КККР на гр. Благоевград, с адрес ж.к. Запад, гр. Благоевград, вид собственост „Общинска частна“, вид територия „Урбанизирана“, НТП „За друг вид застрояване“, площ 1279 кв. м,
за захранване с електроенергия на електрическите стълбове в района около имотите.
Инвестиционното предложение е предвидено да бъде реализирано изцяло в обхвата на регулационните граници на гр. Благоевград и селата Българчево и Бучино, община Благоевград, област Благоевград.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо са разположени защитените зони BG0002107 „Бобошево” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-781/29.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 104/2008 г.) и BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-348/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.).
Така заявеното инвестиционно предложение не попадат в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда и не подлежат на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони, вкл. и най-близко разположената защитена зона, предвид следното:
Инвестиционното предложение е предвидено да бъде реализирано извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, предвид което няма да има загуба на площи на типове природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони. Реализацията му няма вероятност да се създаде трайна и непреодолима преграда, възпрепятстваща свободното придвижване на животинските видове или безпокойство, което да доведе до прогонването им и последващи промени в структурата и функциите на популациите им. С реализацията на инвестиционното предложение не се предполага генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии и отпадъци, които да доведат до увреждане на местообитания и/или видове, предмет на опазване в защитените зони. С реализацията на инвестиционното предложение не се създава предпоставки за нарушаване на целостта и целите на защитените зони, както и нарушаване на кохерентността между тях. Не се очаква реализацията на настоящото инвестиционно предложение да доведе до натрупване на отрицателни кумулативни въздействия върху природните местообитания, популациите и местообитанията на видовете, предмет на опазване в най-близо разположената защитена зона в съвкупност с други реализирани, одобрени или в процедура планове, програми, проекти и инвестиционни предложения в землището на населеното място.
Въз основа на изложеното по-горе и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение Подмяна на осветителни тела на улично осветление в град Благоевград и селата Българчево и Бучино, община Благоевград, област Благоевград, с нови LED осветители, в изпълнение на националния план за възстановяване и устойчивост, компонент 4 „нисковъглеродна икономика“, инвестиция с4.13 „подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ по процедура „подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“, с финансиране по линия на механизма за възстановяване и устойчивост“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград