Съдържание

Посетители

В момента има 484  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2013

Съобщение №119/2013 г.

Инвестиционно предложение „Подобряване на енергийната ефективност и подмяна на котел на сградата на ЦДГ „Снежанка“ в кв. 35, парцел ІІ по плана на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС), обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г. ДВ, бр. 94/2012 г.)


Гореописаното инвестиционно предложение, съгласно внесеното от Вас Уведомление с вх. № 760 от 28.02.2013 г. на РИОСВ - Благоевград, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.).

Инвестиционното предложение е предвидено да се реализира в урбанизирана територия – гр. Гоце Делчев. Предвиждат се в сграда с идентификатор 17395.501.1737.1, построена в имот с идентификатор 17395.501.1737 (парцел ІІ, кв. 35 по плана на гр. Гоце Делчев), дейности, както следва:

  • изграждане на външно котелно в което се предвижда да се монтира водогреен котел „Искър - 180“ с топлинна мощност 209 кW с източник на захранване газ от ГРМ на „Неврокоп – газ“ АД – гр. Гоце Делчев, съгласно Разрешение за присъединяване на стопански потребител (ЦДГ № 1 „Снежанка4 , ЕИК 000010651) № 12 от 20.02.2013 г.;
  • подмяна на радиатори;
  • поставяне на слънчеви колектори за топла вода;
  • топлоизолация на покрив;
  • топлоизолация на външни стени;
  • топлоизолация на под;
  • подмяна на прозорци и врати.

Детските градини са „Обекти с обществено предназначение" попадащи в Приложение № 2 на Закона за опазване на околната среда по смисъла на 29в, буква „в“ от §1 на Допълнителните разпоредби на ЗООС.

Така заявеното инвестиционно предложение не попада самостоятелно в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), не следва да се счита и за разширение или изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда, предвид следното:

  • предвидени са малък обем строително-монтажни дейности, които няма да доведат до значително увеличаване на въздействието върху компонентите и факторите на околната среда, дори се очаква да се намалят емисиите на вредни вещества, изхвърляни в атмосферата, предвид намерението за използване на природен газ като гориво за производство на топлоносител и слънчеви колектори за топла вода.
  • ще се реализирт икономии и подобри енергийната ефективност на детската градина;
  • предвижда се ползване на високоенергиен природен ресурс, вследствие на което ще се реализирт икономии и подобри енергийната ефективност на детската градина;
  • ще се подобрят условията и комфорта на децата в детската градина.

Предвид по-горе посоченото, инвестиционното предложение „Подобряване на енергийната ефективност и подмяна на котел на сградата на ЦДГ „Снежанка“ в кв. 35, парцел ІІ по плана на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“ не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно глава шеста на ЗООС.

Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.

Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени зони от мрежата Натура 2000. Най-близо e разположена защитена зона  BG0002076 «Места» за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД – 532/26.05.2010 г. на Министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр.51/2010 г.).

С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000.

В тази връзка на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявеното инвестиционно предложение „Подобряване на енергийната ефективност и подмяна на котел на сградата на ЦДГ „Снежанка“ в кв. 35, парцел ІІ по плана на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.

При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.