Съдържание

Посетители

В момента има 265  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2013

Съобщение №118/2013 г.

Инвестиционно предложение “Реконструкция на читалище в с. Филипово, находящо се в УПИ VІІІ-138 в кв. 13 по плана на с. Филипово, община Банско, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС), обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г. ДВ, бр. 94/2012 г.)


Гореописаното инвестиционно предложение, съгласно внесеното от Вас Уведомление с вх. № 772 от 28.02.2013 г. на РИОСВ - Благоевград, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.).

С инвестиционното предложение се предвижда реконструкция на сградата на читалището, като на ниво + 3,60 м ще се обособи приемно предверие (отделно от това на сградата) и места за сядане. Поради голямата височина на сградата се предвижда зоната на читалището да се развие на две нива посредством метална конструкция. На първото ниво на кота 3,60 м с площ 283,37 м2 е предвидена многофункционална зала с 85 места за различни прояви, организирани от местното население, стълба второ ниво и машинно помещение под стълбата. На второто ниво на кота + 7,75 с площ 170,82 м2 се обособят зала за кръжочни дейности с 15 места, в която да се организират работилници по интереси, малка библиотека с читалня и 13 места за работа с компютър.

Предвидено е всички стени да бъдат изпълнени с гипсо картон, подовите настилки от подходящи материали (теракота, ламинат, мозайка), и стените от латекс, фаянс и дървена обшивка.

Предвижда се изграждане на нова водопроводна инсталация от съществуващ водопроводен клон на кота + 3,60 м, както и на нови вътрешни ел. инсталации.

Отоплението е предвидено да се осъществява с климатици.

Предвижда се реконструкция и на фасадата на сградата.

Описаното по-горе инвестиционно предложение, не следва да се счита за разширение или изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда, тъй като:

  • се предвижда да се полза съществуващата техническа инфраструктура;
  • предвидени са малък обем строително-монтажни дейности и няма да доведат до увеличаване на въздействието върху компонентите на околната среда;
  • предвижданите дейности ще бъдат извършвани само в посочения имот и няма да се засягат съседни имоти;
  • ще се подобрят социалните услуги, предлагани за населението на селото.

Предвид горното инвестиционното предложение за “Реконструкция на читалище в с. Филипово, находящо се в УПИ VІІІ-138 в кв. 13 по плана на с. Филипово, община Банско, област Благоевград“ не подлежи на задължителна оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно глава шеста на ЗООС.

Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в граници на защитени зони от мрежата Натура 2000. В близост e разположена защитена зона BG0001021 “Река Места”, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г.)

С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на предвидените дейности, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000.

В тази връзка на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявеното инвестиционно предложение “Реконструкция на читалище в с. Филипово, находящо се в УПИ VІІІ-138 в кв. 13 по плана на с. Филипово, община Банско, област Благоевград“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.

При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.