Съдържание

Посетители

В момента има 168  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2013

Съобщение №112/2013 г.

Инвестиционно предложение “Изграждане на инсталация за производство на ел. енергия от ВЕИ  с обща мощност 30 кW в УПИ ХІІ-815, кв. 48 по ПР на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС), обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г. ДВ, бр. 94/2012 г.)


Гореописаното инвестиционно предложение, съгласно внесеното от Вас Уведомление с вх. № 572 от 13.02.2013 г. на РИОСВ - Благоевград, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.,).

Предвижда се изграждане на фотоволтаична инсталация на скатен покрив на съществуваща жилищна сграда в посочения имот. Фотоволтаичните модули ще бъдат монтирани на носещи конструкции. За присъединяване на произведената електроенергия към електроразпределителната мрежа се предвижда да се монтира директен четириквадрантен трифазен електромер на фасадата на сградата в ново ГЕТ 1 за измерване на енергията в двете посоки. Новото ГЕТ ще се захрани от съществуващо ГЕТ на кабелна мрежа НН на ТП „Читалище Кресна”, съгласно становище № 1200941829/20.12.2012 г. на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Не се предвижда изграждане на въздушен ел. провод или подземно положен кабел от ГЕТ 1 до ГЕТ ТП „Читалище Кресна”.

Така заявено инвестиционното предложение за “Изграждане на инсталация за производство на ел. енергия от ВЕИ с обща мощност 30 кW в УПИ ХІІ-815, кв. 48 по ПР на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград“, не попада в обхвата на никоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), включително не може да се разглежда като изменение или разширение на обект, попадащ в обхвата на тези приложения към закона, предвид което не подлежи на процедура по реда на глава шеста от ЗООС.

Инвестиционното предложение не попада в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии.

Инвестиционното предложение не попада в границите на защитена зона от мрежата Натура 2000. Най - близо до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение e разположена защитена зона BG0002003 “Кресна” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД – 748/24.10.2008 г. на Министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр. 97/2008 г.).

С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на инвестиционното предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000.

В тази връзка на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявеното инвестиционно предложение “Изграждане на инсталация за производство на ел. енергия от ВЕИ с обща мощност 30 кW в УПИ ХІІ-815, кв. 48 по ПР на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.

При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото произнасяне, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ за промените.