Съдържание

Посетители

В момента има 370  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2013

Съобщение №98/2013 г.

Инвестиционно предложение  “Изграждане на фотоволтаична електроинсталация върху прилежащ метален навес към съществуваща сграда с мощност 30 кВт, в парцел ІІ, кв. 1а по плана на гр. Симитли, община Симитли, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС), обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г. ДВ, бр. 94/2012 г.)


Гореописаното инвестиционно предложение, съгласно внесеното от Вас Уведомление с вх. № 336 от 29.02.2013 г. на РИОСВ - Благоевград, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.).

Инвестиционното предложение предвижда изграждане на фотоволтаична електроцентрала върху прилежащ метален навес към съществуваща сграда с мощност 30 кВт за отдаване на произведената енергия към електропреносната мрежа. Предвидено е инвенторната група и РТ да се монтира на имотната граница на фасадната стена на сградата. Съгласно издадено становище на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД ще се монтира ново Т2П на имотната граница (фасадата на сградата) откъм уличната регулация, захранено с кабел 4х35 мм2  от съществуваща ШКД касета. Електропроводната линия НН от фотоволтаичната централа до електромерното табло ще бъде положена в кабелна скара, монтирана на фасадната стена на имотната граница. Не се предвижда изграждане на въздушна кабелна линия НН или подземен електропровод.

Инвестиционното предложение не може да бъде отнесено към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.

Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.

Инвестиционното предложение не попада в границите на защитена зона от мрежата Натура 2000. Най - близо до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение e разположена защитена зона BG0001022 «Орановски пролом - Лешко» за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони приет с Решение № 122/02.03.2007 г. на Министерски съвет.

С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000.

В тази връзка на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявеното инвестиционно предложение “Изграждане на фотоволтаична електроинсталация върху прилежащ метален навес към съществуваща сграда с мощност 30 кВт в парцел ІІ, кв. 1а по плана на гр. Симитли, община Симитли, област Благоевград“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.

При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.