Съдържание

Посетители

В момента има 351  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2013

Съобщение №93/2013 г.

Инвестиционно предложение “Изграждане на участък ІІ от корекция на река Туфча в регулираната част на с. Брезница, община Гоце Делчев, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС), обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г. ДВ, бр. 94/2012 г.)


Гореописаното инвестиционно предложение, съгласно внесеното от Вас Уведомление с вх. № 241 от 21.01.2013 г. на РИОСВ - Благоевград, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.).

Инвестиционното предложение предвижда извършване на дейности по почистване и укрепване коритото на река Туфча в регулираната част на с. Брезница, което представлява участък ІІ от предвидената за изграждане корекция на р. Туфча. В разглеждания участък са предвидени мероприятия за подобряване пропускателната способност на реката, за укрепване и заздравяване на бреговете и дъното, както и защитата им от речна ерозия. Основен елемент на корекцията на реката са предвидените за изграждане подпорни стоманобетонови стени по двата бряга. За отвеждане на подпочвени води, идващи от ската зад стената ще се изгражда дренаж. Предвидени са и прагове по дъното за укрепване на речното легло. На определени места дъното ще се бетонира. Праговете ще бъдат изпълнени от бутабетон в бетонираните участъци и от габиони при земно дъно. Дължината на коригирания участък е 517 м.

Инвестиционното предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.

Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.

Параметрите на участък ІІ, предмет на инвестиционното предложение не попадат в граници на защитени зони от мрежата Натура 2000. Най-близо e разположена защитена зона BG0002076 «Места» за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД – 532/26.05.2010 г. на Министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр.51/2010 г.).

При направената проверка за допустимост по смисъла на чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС се констатира, че реализирането на инвестиционното предложение е допустимо спрямо режимите по ЗВ и в утвърдени планове за управление на речните басейни и планове за управление на риска от наводнения, съгласно становище по чл. 155, ал. 1, т. 23 от ЗВ на БДЗБР-Благоевград, заведено с вх. №241(6)/22.02.2013 г. по описа на РИОСВ Благоевград.

С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000.

В тази връзка на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявеното инвестиционно предложение “Изграждане на участък ІІ от корекция на река Туфча в регулираната част на с. Брезница, община Гоце Делчев, област Благоевград“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.

При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.