Съдържание

Посетители

В момента има 542  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2013

Съобщение №89/2013 г.

Инвестиционно предложение “Изграждане на пристройка за котелно на газ, въвеждане на възобновяеми енергийни източници и външно и вътрешно саниране на ОДЗ № 2 „Джани Родари“, гр. Г. Делчев,  УПИ ІІ-514, кв. 176 (идентичен с имот с идентификатор 17395.501.514) по плана на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС), обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г. ДВ, бр. 94/2012 г.)


Гореописаното инвестиционно предложение, съгласно внесеното от Вас Уведомление с вх. № 597 от 14.02.2013 г. на РИОСВ - Благоевград, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.).

С инвестиционното предложение се предвиждат следните дейности:

1. Полагане на топлоизолация ЕРS по цялата фасада на сградата.

2. Полагане на топлоизолация ХРS по цоклите на сградата.

3. Полагане на топлоизолация по тавани за втори етажи на корпуси „А“ и „В“.

4. Полагане на топлоизолация по тавани за първи етаж на корпус „Б“.

5. Външна полимемерна мазилка по фасади.

6. Външна минерална мазилка по цокли.

7. Подмяна на осветителни тела там където имаме топлоизолация по таван.

8. Изграждане на ново котелно помещение за изгаряне на гориво природен газ.

9. Газификация на обекта (полиетиленов и стоманен газопровод).

10. Доставка и монтаж на нов водогреен котел и газова горелка.

11. Доставка и монтаж на комин и фукс от неръждаема стомана.

12. Доставка и монтаж на система за сигурност (табло, осветление и вентилация).

13. Подвързване на новото котелно със съществуващата отоплителна инсталация.

14. Подмяна на всички отоплителни тела с нови алуминиеви.

15. Оборудване на отоплителните тела с нова комплектовка (кранове, спирателни вентили, обезвъздушители и тапи).

16. Подмяна на всички аншлуси с монтиране и подвързване на адаптори към  стоманена тръба и тръба с алуминиева вложка.

17. Доставка и монтаж на система плоски панелни слънчеви колектори.

18. Доставка и монтаж на комбиниран бойлер 1000л.

19. Свързване на бойлер 1000 л. към отоплителна инсталация, соларна инсталация и водопровод.

Описаните по-горе дейности не попадат самостоятелно в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), не следва да се считат и за разширение или изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда, тъй като:

  • се предвижда да се полза съществуващата техническа инфраструктура, ще се изгради само площадков газопровод;
  • предвидени са малък обем строително-монтажни дейности и няма да доведат до увеличаване на въздействието върху компонентите на околната среда;
  • предвиденото отопление с газ е екологично чисто, което ще доведе до значително намаляване на емисиите вредни вещества, отделяни в атмосферата и подобряване качеството на атмосферния въздух;
  • с реализацията на намерението ще се повиши енергийната ефективност на сградата и  ще се намалят разходите за енергия.

Съобразено с горното инвестиционното предложение за “Изграждане на пристройка за котелно на газ, въвеждане на възобновяеми енергийни източници и външно и вътрешно саниране на ОДЗ № 2 „Джани Родари“, гр. Г. Делчев, УПИ ІІ-514, кв. 176 (идентичен с имот с идентификатор 17395.501.514) по плана на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“, не подлежи на задължителна оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.

Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.

Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени зони от мрежата Натура 2000. Най-близо e разположена защитена зона BG0002076 «Места» за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД – 532/26.05.2010 г. на Министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр.51/2010 г.).

С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000.

В тази връзка на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявеното инвестиционно предложение “Изграждане на пристройка за котелно на газ, въвеждане на възобновяеми енергийни източници и външно и вътрешно саниране на ОДЗ № 2 „Джани Родари“, гр. Г. Делчев, УПИ ІІ-514, кв. 176 (идентичен с имот с идентификатор 17395.501.514) по плана на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.

При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.