Съдържание

Посетители

В момента има 372  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2013

Съобщение №84/2013 г.

Инвестиционно предложение  „Оптимизиране на машинното оборудване и функционалното решение на битовата част и машинната зала в сградата на обект МВЕЦ „Златарица“ в имот №007294, землище на с. Елешница, община Белица, област Благоевград.

СЪОБЩЕНИЕ

по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС), обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г. ДВ, бр. 94/2012 г.)


Гореописаното инвестиционно предложение, съгласно внесеното от Вас Уведомление с вх. № 532 от 11.02.2013 г. на РИОСВ - Благоевград, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.).

За инвестиционно предложение за строителство на МВЕЦ „Златарица“ са проведени процедури по преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС и по реда на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), и от директора на РИОСВ-Благоевград са издадени Решение № БД-51-ПР/2005 г. с характер да не се извършва ОВОС и Решение № 74-ОС/2008 г. за съгласуване на инвестиционното предложение.

За обекта има издадени още:

  • Разрешително за водовземане и ползване на воден обект № 41140178/12.01.2012 г. от БДУВ „Западнобеломорски райо“;
  • Разрешение за строеж № 8/15.01.2009 г., презаверено на 27.06.2012 г. по реда на чл. 153, ал. 3 от Закона за устройство на територията.

Съгласно представената информация строителството на МВЕЦ „Златарица“ е започнало през 2012 г., като към момента са в процес на изпълнение водохващанията, изравнителите и напорните тръбопроводи, в параметри и обхват съгласно цитираните по-горе решения и разрешителни.

С настоящето инвестиционно предложение се предвижда:

  • Монолитната конструкция на машинната зала на МВЕЦ да се замени със стоманени ферми – 3 бр. оформящи сграда 8х12 м. Стените на машинната зала от трите страни ще са затворени с дървена конструкция, захваната за стоманените колони на фермата.

Битовата част се предвижда на един етаж – Н = 2.05 м, като ще се изпълни със стени „Итонг“ и стоманобетонови пояси, върху които ще се поставя дървен гредоред и окачен таван от гипсокартон.

Размерите в план на сградата и височината на машинната зала и битовата част ще са:

Битова част – един етаж          8.0 х 3.8 м          Н = 2.5 м;

Машинна зала                          8.0 х 7.2 м          Н = 5.0 м.

Застроената площ и обема на сградата се запазват.

  • Турбинното оборудване от помпен тип „Франсис”, се заменя с класически турбини, по един брой за всеки  напор. Предвидената оптимизация, е свързана с по-високото КПД на турбините, спрямо това, на помпения тип “Д” турбини. Новото оборудване не изисква допълнително количество вода.

Характеристиките на новото технологично оборудване са следните:

                                             р. Златарица                          р. Палатик

Водно количество                   Q =450л/с                              Q =350л/с

Турбина “Пелтон” за 450л/с  -1бр.               Турбина тип”Банки” за 350л/с  -1бр.

С оптимизацията на конструкцията на сградата и технологичното оборудване на МВЕЦ „Златарица”, не се нарушават параметрите и схемата на централата по издадените решения и разрешителни до момента за обекта. Всички останали параметри – коти на водохващане, застроено водно количество, диаметър  и дължини на напорните тръбопроводи, местоположение и застроена площ на сградата на МВЕЦ остават непроменени спрямо одобрените вече.

Така заявеното намерение за „Оптимизиране на машинното оборудване и функционалното решение на битовата част и машинната зала в сградата на обект МВЕЦ „Златарица“ не следва, да се счита за изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 3 от Закона за опазване на околната среда, което може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда, тъй като:

  • инвестиционното предложение не е свързана с усвояването на нови терени;
  • не се предвижда отнемане на по-големи количества вода от р. Златарица и р. Палатик от първоначално заявените;
  • не се очаква да настъпи значително отрицателно въздействие върху компонентите на околната среда,

предвид което същото не подлежи на процедура по реда на глава шеста, раздел трети от ЗООС.

Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.

Инвестиционното предложение не попада в границите на защитена зона от мрежата Натура 2000. Най - близо до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение e разположена защитена зона BG0001021 “Река Места”, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г.).

С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000.

В тази връзка на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявеното инвестиционно предложение „Оптимизиране на машинното оборудване и функционалното решение на битовата част и машинната зала в сградата на обект МВЕЦ „Златарица“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.

При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

Настоящето становище е неразделна част от Решение № БД-51-ПР/2005 г. и Решение № 74-ОС/2008 г.