Съдържание

Посетители

В момента има 779  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2013

Съобщение № 58/2013 г.

Инвестиционно предложение “Социално сближаване чрез изграждане на центрове за дейности по интереси“ в поземлен имот с идентификатор 04279.615.172 и адрес гр. Благоевград, ул. „Илинден“ № 13-VІІ СОУ по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС), обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г. ДВ, бр. 94/2012 г.)


Гореописаното инвестиционно предложение, съгласно внесеното от Вас Уведомление с вх. № 377 от 31.01.2013 г. на РИОСВ - Благоевград, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г.).

Имот с идентификатор 04279.615.172 и площ 10539 м2 е урбанизирана територия с начин на трайно ползване “За обект комплекс за образование“.

С инвестиционното предложение се предвиждат следните дейности:

  1. Реновиране на зали за извънкласни дейности – направа на шпакловка и ел. инсталация, подмяна на  радиатори за парно, боядисване.
  2. Монтиране на фотоволтаични панели върху покривната конструкция на изградената спортна площадка. Произведената ел. енергия ще бъде ползвана за нуждите на училището.

Описаните по–горе дейности не попадат самостоятелно в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), не следва да се  считат и за разширение или изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда, тъй като:

  • се предвижда да се полза съществуващата техническа инфраструктура;
  • предвидени са малък обем строително-монтажни дейности и няма да доведат до увеличаване на въздействието върху компонентите на околната среда;
  • ще се подобрят условията за обучение на децата в училище.

Съобразено с горното инвестиционното предложение за “Изграждане на учебна база и усъвършенстване на екологичното образование чрез повишаване на локална енергийна ефективност в поземлен имот с идентификатор 04279.615.172 и адрес гр. Благоевград, ул. „Илинден“ № 13-VІІ СОУ по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“ не подлежи на задължителна оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.

Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.

Инвестиционното предложение не попада в границите на защитена зона от мрежата Натура 2000. Най - близо до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение e разположена защитена зона BG0001022 «Орановски пролом - Лешко» за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони приет с Решение № 122/02.03.2007 г. на Министерски съвет.

С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000.

В тази връзка на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявеното инвестиционно предложение “Социално сближаване чрез изграждане на центрове за дейности по интереси“ в поземлен имот с идентификатор 04279.615.172 и адрес гр. Благоевград, ул. „Илинден“ № 13-VІІ СОУ по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.

При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.