Съдържание

Посетители

В момента има 199  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2013

Съобщение № 43/2013 г.

Изменение на инвестиционно предложение „Газификация на гр. Сандански“ с подобект „Разпределителен газопровод с дължина 11 км и диаметър на тръбата 300 мм от ГИС Сандански до АГРС Сандански, землище на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС), обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г. ДВ, бр. 94/2012 г.)


Гореописаното изменение на инвестиционно предложение, съгласно внесено Уведомление с вх. № 209 от 17.01.2013 г. на РИОСВ - Благоевград, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.).

За инвестиционно предложение за “Газификация на гр. Сандански с подобекти разпределителен газопровод от ГИС Сандански до АГРС Сандански с дължина 11 км и диаметър на тръбата 300 мм, разпределителен газопровод с дължина 1 км от АГРС в имот № 071049 в местност „Долни Орман“, землище на гр. Сандански до ГРМ Сандански и газоразпределителна мрежа на гр. Сандански с дължина 58 км, землища на гр. Сандански и с. Плоски, община Сандански, с. Драката, с. Микрево и с. Палат, община Струмяни, област Благоевград“, директорът на РИОСВ-Благоевград е издал Решение № БД-19-ПР/2010 г. за преценяване необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда, мотивирано за следните параметри:

  • разпределителен газопровод от ГИС - Сандански до АГРС - Сандански; АГРС - Сандански в имот № 071049 на гр. Сандански, общинска собственост;
  • разпределителен газопровод с дължина 11 км високо налягане от АГРС - Сандански до ГРМ - Сандански.
  • Газоразпределителна мрежа в гр. Сандански е предвидена за изграждане на два етапа:
  • първи етап 30 км газоразпределителна мрежа със средно налягане Р max 5 bar и газоразпределителна мрежа с налягане P max 0,5 bar;
  • втори етап 28 км газоразпределителна мрежа със средно налягане Р max 5 bar и газоразпределителна мрежа с налягане P max 0,5 bar.

Разпределителният газопровод и газоразпределителната мрежа в гр. Сандански е предвидено да се захранва от ГИС - Сандански, собственост на “Булгартрансгаз” ЕАД с условно налягане 5,5 MPa (55 bar). Газоразпределителната мрежа и разпределителният газопровод е предвидено да бъдат изградени от стоманени тръби с полиетиленова изолация с диаметри от 300 мм до 30 мм; полиетилен серия S5 за газопреносния и газозахранващия участък, полиетилен S8 и S5 за разпределителните газопроводи с диаметри от 315 мм до 25 мм.

Съгласно представената с уведомлението информация предвиденото изменение се изразява в следното:

  • намаляване на дължината на трасето на разпределителен газопровод до АГРС Сандански в имот №071049, землище на гр. Сандански от 11 км на 600 м. Същия ще премине през поземлени имоти – полски пътища, както следва: имот №125434, №212329 и №114448, землище на гр. Сандански;
  • промяна на диаметъра на тръбата от DN 300 на DN 150;
  • нова точка на присъединяване и нов ГИС – Сандански в имот № 071049. Точката за присъединяване е променена със Становище на „Булгартрансгаз“ ЕАД с изх. № БТГ-24-00-17/02.01.2013 г.

Така заявеното намерение за „Промяна на част от параметрите на инвестиционно предложение за газификация на гр. Сандански с подобекти  разпределителен газопровод от ГИС Сандански с дължина 11 км и диаметър на тръбата 300 мм до АГР Сандански в имот № 071049 в местност „Долни Орман“, землище на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград” не следва, да се счита за изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на околната среда, което може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда, тъй като:

  • с промяната се предвижда намаляване на дължината на газоразпределителния газопровод от 11 км на 600 м и намаляване на диаметъра на тръбите;
  • трасето на газоразпределителния газопровод преминава през полски пътища и няма да се засягат частни имоти;
  • не се предвижда промяна на останалите параметри на инвестиционното предложение, за което от директорът на РИОСВ-Благоевград е издадено Решение № БД-19-ПР/2010 г. за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействие върху околната среда с характер на решението „да не се извършва ОВОС“;
  • в резултат от изграждане на връзката не се очаква да настъпи значително отрицателно въздействие върху компонентите на околната среда, предвид което същото не подлежи на процедура по реда на глава шеста, раздел трети от ЗООС.

Предвиденото изменение не попада в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии.

Заявените имоти №125434, №212329 и №114448, землище на гр. Сандански, предмет на изменението не попадат в границите на защитена зона от мрежата Натура 2000. В близост e разположена защитена зона BG0002098 «Рупите» за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД – 282/16.03.2010 г. на Министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр.28/2010 г.).

С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на изменението, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000.

В тази връзка на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявеното „Изменение на инвестиционно предложение „Газификация на гр. Сандански“ с подобект „Разпределителен газопровод с дължина 11 км и диаметър на тръбата 300 мм от ГИС Сандански до АГРС Сандански, землище на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград“ , преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на изменението и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.

Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.

При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.