Съдържание

Посетители

В момента има 957  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение №125/2014 г.

Горскостопанска програма за стопанисване на горите в имот с номер 704005 в землището на гр. Якоруда, общ. Якоруда, обл. Благоевград

Във връзка с внесено от упълномощеното от Вас лице уведомление с Вх. №397/10.02.2014 г. за горецитираната горскостопанска, на основание чл. 6а от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС", Ви уведомяваме за следното:
Горскостопанската програма за стопанисване на горите в имот с номер 704005 в землището на гр. Якоруда, общ. Якоруда, обл. Благоевград попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Предмет на горскостопанската програма е имот с номер 704005 в местността „Миланица", землище на гр. Якоруда, общ. Якоруда, обл. Благоевград с площ 35.098 дка. Горскостопанската програма е изработена на основата на горскостопанските карти, картата на възстановената собственост и съгласно извършена инвентаризация на горите и изработения Лесоустройствен проект (ЛУП) на ТП „Държавно горско стопанство Якоруда" през 2003 - 2004 година.
Съобразно представената информация имотът попада в част от насажденията обособяващи отдел, подотдели 58 „ж" и „з" по ЛУП от 2004 г.

При извършеното теренно проучване са установени следните характеристики за насажденията:
 за отдел, подотдел 58 „ж" с площ в имота 15.947 дка: иглолистно изкуствено насаждение от бял бор на възраст 50 год. от стопански клас „Бялборови култури" в добро санитарно състояние и неравномерен строеж. Наблюдават се единични паднали и изсъхнали дървета. Средната пълнота на основния дървостой е 0.8. Няма подраст.;
 за отдел, подотдел 58 „з" с площ в имота 19.151 дка: иглолистно изкуствено насаждение от бял бор на възраст 50 год. с единично участие на трепетлика от стопански клас „Бялборови култури" в средно санитарно състояние и неравномерен строеж. Наблюдават се единични паднали и изсъхнали дървета. Средната пълнота на основния дървостой е 0.8. Няма подраст.
Като се има предвид функцията на насаждението, актуализираните таксационни показатели и приетия турнус на сеч за стопанските класове, с цел подобряване функционалното предназначение на гората, санитарното състояние и създаване на оптимални условия за постигане на поставените стопански цели с горскостопанската програма се предвижда за период от 10 години да се изпълнят следните лесовъдски мероприятия:
 в частта на подотдел 58 „ж" – извеждане на отгледна сеч – пробирка с интензивност 15% и на техническа сеч, с цел обособяване на временен извозен път с обща дължина 150 м и ширина 3 м (0.045 ха);
 в частта на подотдел 58 „з" – извеждане на отгледна сеч – пробирка с интензивност 15% и на техническа сеч, с цел обособяване на временен извозен път с обща дължина 150 м и ширина 3 м (0.045 ха).
С горскостопанската програма не се предвиждат горскостопански дейности свързани с възобновяване и залесяване.
Имотът, предмет на горскостопанската програма, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, представляваща част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000". Най-близо са разположени следните защитени зони, чиито граници се припокриват изцяло:
 защитена зона BG0000495 „Рила" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21/2007 г., изм. и доп.);
 защитена зона BG0000495 „Рила" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-764/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ. бр. 100/2008 г.);
Така разработената горскостопанска програма не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми (Наредбата за ЕО), не очертават рамката на бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложение № 1 и Приложение № 2 от ЗООС и не предполага значително въздействие върху околната среда при прилагането ѝ. Предвид това същата не подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка по реда на глава шеста, раздел втори от ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на предвидените в горскостопанската програма дейности, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони, включително и върху най-близо разположените такива. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за „Горскостопанска програма за стопанисване на горите в имот с номер 704005 в землището на гр. Якоруда, общ. Якоруда, обл. Благоевград" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето произнасяне се отнася само за заявените параметри на гореупомената програма и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на програмата или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.