Съдържание

Посетители

В момента има 379  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение №655/2014

Инвестиционно предложение за „Подмяна на трансформатор на КТП „Уинтър" и кабелни линии ниско напрежение (НН) за захранване на жилищен апартаментен ваканционен комплекс в поземлен имот с идентификатор 026076.147.87, местност „Герачини улици" по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград"

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №3084/06.10.2014 г. за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС", Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение за „Подмяна на трансформатор на КТП „Уинтър" и кабелни линии ниско напрежение (НН) за захранване на жилищен апартаментен ваканционен комплекс в поземлен имот с идентификатор 026076.147.87, местност „Герачини улици" по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград" попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвиждат следните дейности с цел присъединяване на обект: „Жилищен апартаментен ваканционен комплекс", находящ се в поземлен имот с идентификатор 026076.147.87 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри (КККР) на гр. Банско, собственост на „ЗАРА" ООД, към разпределителната електрическа мрежа на „ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ" АД:
- подмяна на съществуващ трансформатор 400 кVА в ТП „Уинтър" с нов 800 kVА;
- полагане на кабелни линии НН с дължина 10.29 м за външно електрозахранване на обекта. Предвидено е новите кабелни линии за външно електрозахранване да се изпълнят с кабел НН тип САВТ 4х185 мм2, положени в кабелен колектор от три броя PVC тръби Ø110. Трасето е предвидено да преминава през имот с идентификатор 02676.501.4536 по одобрената КККР на гр. Банско – собственост на Община Банско и с НТП „Второстепенна улица".
Със Заповед №01-507/10.10.2014 г. кмета на Община Банско е учредил право на прокарване на предвидената за полагане нова кабелна линия.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо са разположени следните защитени зони, чийто граници се припокриват изцяло – защитена зона BG0000209 „Пирин" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21/2007 г., изм. и доп.) и защитена зона BG0000209 „Пирин" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-572/08.09.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 84/2008 г.).
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в някоя от позициите на Приложение № 1 и Приложение № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), включително не може да се разглежда като изменение или разширение на обект, попадащ в обхвата на тези приложения от закона и не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000", включително и върху най-близо разположените защитени зони BG0000209 „Пирин". В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение за „Подмяна на трансформатор на КТП „Уинтър" и кабелни линии ниско напрежение (НН) за захранване на жилищен апартаментен ваканционен комплекс в поземлен имот с идентификатор 026076.147.87, местност „Герачини улици" по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград", преценката на компетентния орган е, че не е необходимо да се провежда процедура по оценка за съвместимост по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.