Съдържание

Посетители

В момента има 245  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2015

Съобщение №902/2015

Инвестиционно предложение „Саниране, полагане на настилки и закупуване на технологично оборудване в месопреработвателно предприятие „Примо Трейд“ ЕООД“

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №4036/26.11.2015 г. за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Саниране, полагане на настилки и закупуване на технологично оборудване в месопреработвателно предприятие „Примо Трейд“ ЕООД“ попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация инвестиционното предложение цели подобряване енергийната ефективност на част от помещенията на месопреработвателно предприятие „Примо Трейд“ ЕООД с местонахождение УПИ VІІ и УПИ Х в местността Друма, землище на с. Поленица, община Сандански, област Благоевград, идентични на имоти с номера съответно 054007 и 054010 по картата на възстановената собственост на землището на с. Поленица, община Сандански, област Благоевград и закупуване на технологично оборудване за нуждите на предприятието.
Предвидено е дейностите за подобряване енергийната ефективност да се извършат в Хале 1, Хале 2 и в административната сграда, находящи се в УПИ Х, и обхващат следните видове дейности: саниране на сградите; направа на покривите; полагане на настилка. Не се предвижда изменение, разширение и/или реконструкция на съществуващите помещения, както и изграждане на нова техническа и пътна инфраструктура.
За дейността на месопреработвателното предприятие „Примо трейд“ ЕООД, изградено в УПИ VІІ, се предвижда закупуване на 2 бр. инжектори и 2 бр. хладилни камиони.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена една защитена зона, а именно: защитена зона BG0002098 „Рупите” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 28/2010 г.).
Предвидените в инвестиционното предложение дейности за подобряване енергийната ефективност не могат да бъдат отнесени към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежат на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Дейностите за закупуване на гореописаното оборудване не попадат като самостоятелна дейност в обхвата на Приложения № 1 и 2 на ЗООС, не могат да бъдат определени и като инвестиционно предложение по смисъла на т. 17 от § 1 на Допълнителните разпоредби на ЗООС, предвид което за същите няма основание за провеждане на процедури по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда, чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие и подзаконовите нормативни актове по прилагането им.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на заявеното инвестиционно предложение, както и обстоятелствата, че: няма вероятност от пряко увреждане, включително унищожаване и фрагментиране на природни местообитания и местообитания и популации на видове, в т. ч. и птици, предмет на опазване в защитените зони; не се очаква да се нарушат целостта и кохерентността на защитените зони, както и да се предизвика фрагментация и прекъсване на биокоридорни връзки от значение за видовете, предмет на опазване в тях; не се очаква генериране на емисии и отпадъци във вид и количества, които да окажат значително отрицателно въздействие върху предмета на опазване в защитените зони, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Саниране, полагане на настилки и закупуване на технологично оборудване в месопреработвателно предприятие „Примо Трейд“ ЕООД“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените предвиждания на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и предвижданията на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.