Съдържание

Посетители

В момента има 250  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2015

Съобщение №903/2015

Инвестиционно предложение "Изграждане на цех за ковано желязо в имот № 022003, местност „Решманица“, землище на с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград“

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 3637/22.10.2015 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение “Изграждане на цех за ковано желязо в имот № 022003, местност „Решманица“, землище на с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград“ , попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Инвестиционното предложение предвижда промяна предназначението и начина на трайно ползване на земеделска земя с площ 1.211 дка и начин на трайно ползване „нива“ с цел изграждане на цех за ковано желязо. Предвижда се изграждане на метално хале със застроена площ 600 м2, обособено в две части. Първата част със застроена площ 144 м2 ще бъде двуетажна и в нея ще бъдат разположени:
- на първия етаж - приемно помещение, помещение за почивка, санитарен възел, помещение за инвентар, помещение за готова продукция - готови елементи (аплици, фенери, оградни елементи и др.);
- на втория етаж - четири броя помещения - тип офис, вкл. санитарен възел;
- останалата част от халето със застроена площ 456 м2 ще бъде ползвана за производствена дейност, като нарязване, ръчно коване, огъване, усукване на доставено в готов вид за работа желязо (метални листове, арматура, метални пръти и друг вид оформено желязо).
Предвидено е в рамките на имота да бъдат обособени 7 броя паркоместа и ограждане на имота с ажурна ограда. Електроснабдяването на обекта се предвижда да се осъществи от съществуваща въздушна мрежа НН (съществуващ стоманобетонов стълб), чрез изграждане на въздушна кабелна линия НН с дължина 20 м (през канал, имот №000445) за захранване на ГРТ за обекта. Водоснабдяването за питейни нужди е предвидено от диспенсър, за битови нужди ще се ползва цистерна с вместимост 10 т. Предвижда се изграждане на площадкови водопровод и канализация. Отпадъчните води ще бъдат зуствани в изгребна яма. Имотът е достъпен от полски път.
С решение № 869 по Протокол № 46/30.09.2015 г. на Общински съвет - Гърмен е разрешено изработване на ПУП - ПРЗ за строителство на цех за ковано желязо в поземлен имот № 022003, местност „Решманица“, землище на с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград.
Така заявеното инвестиционно предложение не може да бъде отнесено към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид това и свързаният с него ПУП - ПРЗ не очертава рамка на бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на ЗООС. Също така не намираме основания и за предполагане на значително въздействие върху околната среда и човешкото здраве при прилагането му.
Съобразено с горното инвестиционното предложение и свързаният с него ПУП - ПРЗ не подлежат на регламентираните по реда на глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. В близост е разположена защитена зона BG0002076 “Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр. 51/2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на инвестиционното предложение при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000“, включително и върху най-близко разположената защитена зона BG0002076 “Места”. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение “Изграждане на цех за ковано желязо в имот № 022003, местност „Решманица“, землище на с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.