Съдържание

Посетители

В момента има 241  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2015

Съобщение №10/2015

Подробен устройствен план – изменение на Плана за застрояване (ПУП – изменение на ПЗ) за УПИ ІІ, ІІІ, ІV, V, кв. 19 по плана на с. Капатово, община Петрич, област Благоевград за „къщи за гости"

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. №3933(1)/23.12.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитирания план, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
ПУП – изменение на ПЗ за УПИ ІІ, ІІІ, ІV, V, кв. 19 по плана на с. Капатово, община Петрич, област Благоевград за „къщи за гости" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената документация със Заповед №49/15.12.2014 г. на кмета на община Петрич е допуснато изготвянето на проект за изменение на ПУП-ПЗ за УПИ ІІ, ІІІ, ІV, V от кв. 19 по план на с. Капатово и инвестиционни проекти за обекти „къщи за гости" в УПИ ІІ, ІІІ, ІV, V".
Съгласно представената информация УПИ ІІ с площ 497,8 м2, УПИ ІІІ с площ 454,7 м2, УПИ ІV с площ 454, 7 м2 и УПИ V с площ 342, 3 м2 са отредени „за жилищно строителство" със Заповед №І-С-14/21.01.20110 г. на кмета на община Петрич.
Проектът на ПУП се инициира с цел промяна на характера на застрояването от свободно към сключено. Къщите ще бъдат разположени две по две на регулационните линии на УПИ ІІ и ІІІ, и на УПИ ІV и V и са предвидени за гостите на дома за стари хора, проектиран в УПИ І. Всяка къща е предвидена на две нива с отделни входове и капацитет до 8 посетители.
Електрозахранването на предвидените за изграждане къщи се предвижда да се осъществи от съществуващ трафопост в съседния имот.
Водоснабдяването е предвидено да се осигури от водопроводна мрежа на селото, а отпадъчните води да се заустват в съществуваща изгребна яма в УПИ І, собственост на възложителя.
Не са налични данни, че с плана се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на ЗООС, също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана.
Предвид гореизложеното планът не подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО.
Имотите, предмет на плана не попадат в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. В близост е разположена защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна BG0001023 "Рупите - Струмешница", включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ, бр. 107/2007 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на плана при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000", включително и върху най-близко разположената защитена зона BG0001023 "Рупите - Струмешница". В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеният „ПУП – изменение на ПЗ за УПИ ІІ, ІІІ, ІV, V, кв. 19 по плана на с. Капатово, община Петрич, област Благоевград за „къщи за гости", е че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.