Съдържание

Посетители

В момента има 611  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2015

Съобщение №16/2015

Горскостопански план на залесените територии, собственост на община Благоевград, обл. Благоевград

Във връзка с внесено от Вас уведомление с Вх. №119/15.01.2015 г. за горецитирания горскостопански план, на основание чл. 6а от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС", Ви уведомяваме за следното:
Горскостопанският план на залесените територии, собственост на община Благоевград, обл. Благоевград попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Настоящият горскостопански план е разработен въз основа на данните от извършената инвентаризация на ТП „Държавно горско стопанство Благоевград" (ТП „ДГС Благоевград") от 2012 г. и прието от Регионална дирекция по горите – Благоевград Задание за проектиране. Целта е да приведе общинските гори към законовите норми, устойчивото им стопанисване и ползване през времето на действие на горскостопанския план, съобразявайки се с техните защитни и специални функции.
Предмет на плана са горски територии (гори и голи горски площи), собственост на община Благоевград, находящи се в общо 1151 броя имота от землищата на гр. Благоевград и селата Бистрица, Горно Хърсово, Еленово, Марулево, Изгрев, Клисура, Церово, Делвино, Рилци, Дъбрава, Бяло поле, Лисия, Българчево, Дренково, Логодаж, Обел, Лешко, Габрово, Дебочица, Падеш, Покровник, Мощанец, Зелен дол, Селище и Бучино с обща площ 2285. ха.
Съгласно представената информация залесената площ е 2282.3 ха или 99.9 % от общата площ, в т. ч.: широколистни високостъблени гори – 319.2 ха (14% от залесената площ), иглолистни гори – 677.1ха (29.6% от залесената площ), издънкови гори за превръщане в семенни - 1047,3ха (45.8 % от залесената площ), нискостъблени гори – 241.8 ха (10.6% от залесената площ). Незалесената дървопроизводителна площ е 2.8 ха или 0.1% от общата площ, като основно попада в пожарище (три подотдела). Недървопроизводителната площ е 2.5 ха или 0.1% от общата площ на общинските гори.
Обобщени данни за таксационната характеристика на горите, собственост на община Благоевград са както следва:
 обща залесена площ - 2279.5 ха;
 общ запас (без клони) - 207 895 куб.м;
 общ запас с клони - 231 240 куб.м., а на надлесните дървета – 740 куб.м;
 средната възраст на гората - 50 години;
 среден бонитет - ІV(4.4);
 средна пълнота - 0.67;
 среден запас на един хектар - 101 куб.м;
 общият среден годишен прираст е 5 935 куб.м;
 общият среден годишен прираст на един хектар е 2.05 куб.м.
С горскостопанския план са предвидени следните горскостопански мероприятия за период от десет години:
І. Сечи:
В горите, собственост на община Благоевград са проектирани следните видове сечи съобразено със състоянието на насажденията, пълнотата, бонитета, наличието и разположението на жизнен подраст, типа месторастене, наклона на терена, изложението, водената сеч, стопанския клас или функционаланата група:
1.1. Възобновителни сечи върху площ от 30.0 ха с цел създаване на условия за семенно възобновяване на насажденията, подобряване на здравословното им състояние, опазване на биологичното разнообразие на горите. Очакваният добив без клони от възобновителни сечи е общо 330 куб. метра.
Проектираните възобновителни сечи са както следва:
1.1.1. Постепенна осеменителна фаза: предвидена е да се изведе на площ от 6.5 ха с интензивност 20 % в четири насаждения, попадащи в стопански класове „Буков среднобонитетен" и „Благунов среднобонитетен";
1.1.2. Постепенна осветителна фаза: предвидена е да се изведе на площ от 9.2 ха в едно насаждение от стопански клас „Благунов среднобонитетен" с интензивност 30 %;
1.1.3. Гола: предвидена е да се изведе в Акациевия стопански клас, на площ от 13.8 ха и в Тополовия стопански клас с площ от 0.5 ха.
1.2. Отгледни сечи
Проектираните отгледни сечи са както следва:
1.2.1. Прочистки:
С извеждането на прочистките се цели регулирането на състава, произхода, пълнотата, качествената структура и здравословното състояние на насажденията и културите. Проектирани са в склопени култури и насаждения с пълноти 0.9 и 1.0, а при неравномерен строеж на възраст от 11 до 20 години. В зависимост от пълнотата, бонитета, месторастенето, наклона, изложението, интензивността варира до 20 %. За семенните дървостои, материален добив не е предвиждан при височина на дървостоя до 6 м включително.
За десетилетието, на площ от 4.7 ха, се предвиждат да се реализират прочистки с добив в размер на 32 куб.метра (без клони), в т. ч. 2.0 ха без материален добив;
1.2.2. Прореждания: предвидени са на обща площ 318.8 ха с материален добив от 13880 куб.м (без клони), в насаждения и култури на възраст от 21 до 40 години, с пълноти от 0.8 до 1.0 вкл., с цел осигуряване на прираста по височина и отглеждане на дървета с прави самоокастрени стъбла и добре развити корони. В зависимост от пълнотата, бонитета, дървесния вид, месторастенето, наклона и изложението интензивността на сечта варира до 25% и пълнота след сечта не по-малка от 0.7-0.8.
1.2.3. Пробирки: проектирани са на площ от 95.6 ха с материален добив 5803 куб.м. (без клони) в насаждения над 40 години при пълнота над 0.7 с цел да се осигури прираста по диаметър на екземплярите с желани стъблени форми и осигуряване на равномерното им разпределение. Интензивността на сечта е предвидено да бъде до 25 % в зависимост от пълнотата, бонитета, типът месторастене, наклона, изложението и пълнота след сечта не по-малка от 0.7. Проектираните пробирки в иглолистните култури е предвидено да се извеждат с цел трансформация на горите с изкуствен произход в такива с естествен произход.
1.2.4. Санитарни сечи: Проектирани са в иглолистните култури с площ 3.2 ха с материален добив 615 куб. м. Целта е да се подобри здравословното състояние засегнатите от корояд насаждения.
ІІ. Възобновяване и планирано залесяване:
С горскостопанския план е предвидено залесяване върху площ от 11.8 ха представляващи пожарища и сечища след изведена санитарна гола сеч. Дървесните видове, които е предвидено да се ползват при залесяването са: бял бор и/или черен бор и топола.
ІІІ. Паша:
Предвидено е пашата на селскостопански животни (1360 броя едър или 6570 броя дребен добитък, или комбинация от тях) да се допуска върху площ от 1643.4 ха или 71.9 % от общата площ на горите общинска собственост.
ІV. Странични ползвания:
Предвидено е да се добива средногодишно по 155 куб.м вършина. Не се предвижда добив на пънна дървесина, сено и листников фураж.
Предвижда се да се добиват билки и горски плодове без определено количество, което ще зависи от конкретните условия за дадена година.
V. Технико-укрепителни мероприятия и сградно и пътно строителство:
С горскостопанската програма не са проектирани специални технико-укрепителни мероприятия и не се предвижда строителство на нови общински горски сгради и на нови автомобилни и горски пътища.
VІ. В Плана за дейностите по опазване на горските територии от пожари е предвидено изпълнението на мероприятията предвидени с Горскостопанския план на ТП „ДГС Благоевград".
Териториите, предмет на горскостопанския план не попадат в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.
От общата площ на горските територии на община Благоевград (2285.6 ха) 521.5 ха залесена територия попадат в границите на защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21/2007 г., изм. и доп.).
Съобразено с „Ръководство за определяне на местообитания от европейска значимост в България" и информацията получена в резултат на проект: „Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове – фаза 1" е установено, че разпределението на типовете природни местообитания, предмет на опазване в защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко" в горските територии, собственост на община Благоевград е както следва:
- природен тип местообитание 9170 Дъбово габърови гори от типа Galio-Carpinetum на обща площ от 40.8 ха;
- природен тип местообитание 91HO Панонски гори с Quercus pubescens на обща площ от 2.8 ха;
- природен тип местообитание 91МО Балкано-панонски церово-горунови гори на обща площ от 96.6 ха;
- природен тип местообитание 9530 Субсредиземноморски борови гори с ендемични подвидове черен бор на обща площ от 34.4 ха.
Съобразно биологичните особености на дървесните видове, състоянието на насажденията, хода на възобновителните процеси и целта на стопанисване в защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко", предвидените с настоящия горскостопански план мероприятия по вид на сечта и по засегнатия тип природно местообитание, предмет на опазване в защитената зона са както следва:
• в природен тип местообитание 91МО Балкано-панонски церово-горунови гори – прореждане върху площ от 0.9 ха с цел иниициране на естествено възобновяване и/или на смесено семенно-издънково възобновяване;
• в природен тип местообитание 9530 Субсредиземноморски борови гори с ендемични подвидове черен бор – прореждане на площ от 15.0 ха.
С извеждането на така предвидените сечи, ще се запази видовия състав и ще се подобри качествената структура на дървостоите и няма да се създадат предпоставки за загуба, фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко", както и за нарушаване на целостта и кохерентността на защитената зона.
Горскостопанският план на залесените територии, собственост на община Благоевград, обл. Благоевград не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми (Наредбата за ЕО), не очертава рамката на бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложение № 1 и Приложение № 2 от Закона за опазване на околната среда ЗООС и не предполага значително въздействие върху околната среда при прилагането му. Предвид това, същият не подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка по реда на глава шеста, раздел втори от ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на предвидените горскостопански дейности, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявения „Горскостопанският план на залесените територии, собственост на община Благоевград, обл. Благоевград" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето произнасяне се отнася само за заявените параметри на гореупоменатите планове и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плановете или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.