Съдържание

Посетители

В момента има 229  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2015

Съобщение №64/2015

Инвестиционно предложение за „Възстановителни и укрепителни мероприятия по Бучиндолско дере, гр. Белица"

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №236/24.01.2015 г. за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС", Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение за „Възстановителни и укрепителни мероприятия по Бучиндолско дере, гр. Белица" попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Инвестиционното предложение предвижда изпълнение на възстановителни и укрепителни дейности по Бучиндолско дере в участък с площ 980 кв. м попадащ в поземлен имот с идентификатор 03504.194.63 по одобрената кадастралана карта и кадастралните регистри на гр. Белица, община Белица, област Благоевград с цел предотвратяване заливането на прилежащите имоти и улици, намиращи се в непосредствена близост. Предвидените дейности включват изграждане на стоманобетоново корито и нов тръбен водосток от две успоредни тръби Ø1000, замонолитени в бетонов кожух. Трасето и наклона на дерето ще останат непроменени.
С инвестиционното предложение не се предвижда изграждане нова и/или изменение на съществуващата техническа и пътна инфраструктура.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена една защитена зона: защитена зона BG0001021 „Река Места" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107/2007 г., изм. и доп.).
При направената проверка за допустимост по смисъла на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС се установи, че реализацията на настоящето инвестиционно предложение е допустимо с ПУРБ на ЗБР за БУ (2010 - 2015 г.) предвид изразено становище на Басейнова дирекция Западнобеломорски район - Благоевград, заведено с Вх. №236(2)/19.02.2015 г. на РИОСВ Благоевград.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), включително не може да се разглежда като изменение или разширение на обект, попадащ в обхвата на тези приложения към закона, предвид което не подлежи на процедура по реда на глава шеста от ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000", включително и върху най-близо разположената защитена зона BG0001021 „Река Места". В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение за „Възстановителни и укрепителни мероприятия по Бучиндолско дере, гр. Белица" преценката на компетентния орган е, че не е необходимо да се провежда процедура по оценка за съвместимост по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.