Съдържание

Посетители

В момента има 312  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2015

Съобщение №122/2015

Подробен устройствен план - изменение на плана за застрояване (ПУП – изменение на ПЗ) за УПИ XIV231 в кв. 21 по плана на с. Рилци, община Благоевград, област Благоевград от ниско свободно застрояване с предназначение за „жилищно строителство" в ниско свободно застрояване с предназначение за „жилищно строителство и пункт за дестилиране"

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №939(1)/17.03.2015 г. и искане за преценяване на необходимостта от екологична оценка с Вх. №939/17.03.2015 г. за горецитирания план, на основание чл. 6а от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп., бр. 81 от 2010 г., бр. 3 от 2011 г., бр. 94 от 2012 г.), наричана по нататък „Наредбата за ОС", Ви уведомяваме за следното:
Подробен устройствен план - изменение на плана за застрояване (ПУП – изменение на ПЗ) за УПИ XIV231 в кв. 21 по плана на с. Рилци, община Благоевград, област Благоевград от ниско свободно застрояване с предназначение за „жилищно строителство" в ниско свободно застрояване с предназначение за „жилищно строителство и пункт за дестилиране" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Със Заповед №198/10.02.2015 г. на кмета на община Благоевград е допуснато изработване на Подробен устройствен план - изменение на плана за застрояване (ПУП – изменение на ПЗ) за УПИ XIV231 в кв. 21 по плана на с. Рилци, община Благоевград от ниско свободно застрояване с предназначение за „жилищно строителство" в ниско свободно застрояване с предназначение за „жилищно строителство и пункт за дестилиране".
Със същата заповед е указано, че устройствената зона и устройствените показатели е необходимо да бъдат съобразени с одобрения проект за Общ устройствен план на Община Благоевград. В същата заповед са допуснати следните устройствена зона и устройствени показатели: устройствена зона - „Жм"; височина на застрояване - до 10 м; максимална стойност на К инт. - 1.2; плътност на застрояване - максимум 60%; плътност на озеленяване - минимална озеленена площ - минимум 40 %.
Съгласно представената информация в горепосочения имот има изградена триетажна жилищна сграда.
С изменението на плана за застрояване е предвидено изграждане на нова постройка със застроена площ до 12 м2 в имота, в която ще бъде разположен дестилационен апарат (казан за варене на ракия). Помещението ще се свърже със съществуващите сградни ВиК отклонения изградени за обслужване на съществуващата в имота жилищна сграда. Захранването на пункта за варене на ракия с електроенергия ще се осъществи от табло, намиращо се в имота на собствениците и захранващо жилищна сграда с електроенергия от електропреносната мрежа на с. Рилци. Имотът е достъпен по улици.
Съобразено с информацията и документацията, не са налични данни, че с настоящия ПУП – изменение на ПЗ се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана, предвид което горецитираният план не подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
Имотът, предмет на плана, не попадат в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа "НАТУРА 2000" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена защитена зона, а именно защитена зона BG0002107 „Бобошево" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-781/29.10.2008 г. на министъра на околната среда (обн. ДВ, бр. 104/2008 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на горецитирания план, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони от мрежата „НАТУРА 2000", включително и върху най-близо разположената защитена зона BG0002107 „Бобошево", поради което същият не подлежи на задължителна екологична оценка. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявения Подробен устройствен план - изменение на плана за застрояване за УПИ XIV231 в кв. 21 по плана на с. Рилци, община Благоевград, област Благоевград от ниско свободно застрояване с предназначение за „жилищно строителство" в ниско свободно застрояване с предназначение за „жилищно строителство и пункт за дестилиране" е, че не е необходимо да се провежда процедура по оценка за съвместимост по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и предвижданията на плана, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.