Съдържание

Посетители

В момента има 243  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Промени в Закона за управление на отпадъците

Парламентът прие окончателно промените в Закона за управление на отпадъците (ДВ. бр.41 от 1 юни 2010г.). Законът за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците (ЗИД на ЗУО) цели въвеждане на изискванията на Директива 1999/31/ЕС за депониране на отпадъците (чл. 7 и 8) в българското законодателство.

ЗИД на ЗУО въвежда още:

  • механизъм за осъществяване на контрол по Регламент (ЕО) № 1013/2006 на европейския парламент и на Съвета от 14.06.2006г. относно превози на отпадъци, в т.ч. контролни органи и правила за санкции;
  • постигане на съответствие с Директива 2002/96/ЕС за отпадъците от електрическо и електронно оборудване и Директива 2006/66/ЕО относно батерии и акумулатори и отпадъци от батерии и акумулатори по отношение на въвеждането на законово изискване за създаване на изискуемите по директивата регистри на лицата, които пускат на пазара електрическо и електронно оборудване и батерии и акумулатори;
  • постигане на пълно съответствие с директива 2000/76/ЕС за изгаряне на отпадъци;
  • отстраняване на съществуващи към настоящия момент непълноти или неточности в разпоредбите на действащия закон;
  • облекчаване на разрешителните режими и намаляване на административната тежест за бизнеса.

 

Между 3 000 и 10 000 лв. ще бъдат глобявани търговците, които продават батерии и акумулатори, но не предоставят място за изхвърлянето на старите и повредените. Същата санкция ще понесат и ако не предприемат мерки за осигуряване на разделно събиране и третиране на пусканите от тях батерии и акумулатори, както и ако ги изхвърлят в съдове за битови отпадъци. Досега за такива нарушения глобата беше между 1500 и 5000 лева.
От 3 000 до 10 000 лева ще плащат и търговците, които съхраняват или изхвърлят отработени масла и отпадъчни нефтопродукти така, че да замърсяват почвата. Същата е глобата и за изгаряне на отработени масла по начин, който да доведе до превишаване на установените норми за допустими емисии на вредни вещества във въздуха. Пак същата тарифа санкции важи, ако се изхвърлят отработени масла и отпадъчни нефтопродукти в съдове за събиране на битови отпадъци.
По-високи санкции ще има и за нарушаване на принципа на разделно събиране на отпадъците и за изхвърляне им от физически лица на неразрешени места. От 300 лв. до 1000 лв. е глобата за изхвърляне на битови отпадъци на улицата. До 1000 лв. ще бъдат глобявани и тези, които захвърлят на улицата  излезлите от употреба МПС . При повторни нарушения санкциите скачат от 600 лв. до 2000 лв.
Затяга се контролът и за изкупуване на метали. Между 1400 лв. и 4000 лв. са заплашени от глоби физически лица, които продават цветни метали на лице без лиценз.
Предвидена е и санкция за всеки кмет, който не предприеме действия за закриване на старо депо, когато то е изчерпано, и изграждане на ново.