Съдържание

Посетители

В момента има 292  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Задължения, свързани с прилагането на Закона за управление на строителните отпадъци и Наредбата за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материали

Във връзка с прилагането на разпоредбите на Закона за управление на отпадъците и Наредбата за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материал (Наредба за строителни отпадъци), считано от 13.07.2014 г. са в сила нови задължения, свързани с управлението на строителните отпадъци.

Съгласно разпоредбите на ЗУО, считано от 13.07.2014 г. принудителното премахване на незаконни строежи или на негодни за ползване или застрашаващи сигурността строежи се извършва от собственика или изпълнителя на разрушаването селективно по материали.
Възложителят на обществени поръчки за проектиране и изпълнение на строежи, с изключение на премахване на строежи, включва в условията за избор на изпълнител и в договорите за възлагане задължения към изпълнителите за влагане на рециклирани строителни материали съгласно изискванията на Наредбата за строителните отпадъци.
От 13.07.2014 г. влиза в сила и задължението за изготвяне на план за управление на строителните отпадъци. Възложителят е отговорен за изготвянето на плана преди започването на строителните и монтажните работи и/или премахването на строежа.
Не се изготвя План за управление на строителните отпадъци в следните случаи:

  • премахване на сгради с разгъната застроена площ (РЗП), по-малка от 100 кв. м;
  • реконструкция и основен ремонт на строежи с РЗП, по-малка от 500 кв. м;
  • промяна предназначението на строежи с РЗП, по-малка от 500 кв. м;
  • строеж на сгради с РЗП, по-малка от 300 кв. м;
  • премахване на негодни за ползване или застрашаващи безопасността строежи, когато е наредено по спешност от компетентен орган;
  • всички текущи ремонти.

Планът за управление на строителните отпадъци се изготвя в обхват и съдържание, определени с Наредбата за строителните отпадъци и се включва в обхвата на инвестиционните проекти по глава осма от Закона за устройство на територията, а за обектите, за които не се изисква одобрен инвестиционен проект, се изготвя като самостоятелен план.
Планът за управление на строителните отпадъци се одобрява както следва:

  • за строежи, за които се изисква одобрен инвестиционен проект - като част от процедурата за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти по реда на глава осма, раздел II от Закона за устройство на територията от органа, отговорен за тяхното одобряване;
  • за обекти, за които не се изисква одобрен инвестиционен проект - от кмета на община или оправомощено от него длъжностно лице, на чиято територия се реализира проектът.