Съдържание

Посетители

В момента има 252  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2017 г.

„Завод за телефонна апаратура“ АД - гр. Банско

 Д О К Л А Д

за извършена проверка на „Завод за телефонна апаратура“ АД - гр. Банско

На основание Заповед № 261/24.07.2017 г. на Директора на РИОСВ – Благоевград, на 17.08.2017 г. се извърши проверка на място на обект “Завод за телефонна апаратура”, находящ се в гр. Банско, ул. “Цар Симеон” № 82, експлоатиран от “ЗТА”АД, гр.Банско.

1. Цел на проверка
Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършената проверка включва контрол на следните инсталации и помещения:
- цех „Металопресов“;
- цех „Покрития“, включващ три участъка (нанасяне на галванични покрития, прахово боядисване и мокро боядисване);
- цех „Електронен“;
- хладилни и климатични инсталации;
- складове за съхранение на опасни химични вещества и смеси

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е производство на телекомуникационни съоръжения и електроника. Работният режим на обекта е едносменен, пет дневна работна седмица, осем часов работен ден. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол № 39-20/17.08.2017 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
I. Източници на емисии от горивни процеси – няма.
Дружеството получава топлинна енергия от Отоплителна централа, гр. Банско, експлоатирана от „Веолия Енерджи България“ ЕАД, гр. София.
II. Източници на емисии от производствени процеси
- Галваничен участък към цех „Покрития“ - автоматична линия за кисело и алкално поцинковане, никелиране, посребряване и 2 бр. ръчни линии за поцинковане и пасивация на алуминий, обхванати от бордова аспирация. Отпадъчните газови потоци преди изпускането им в атмосферния въздух, постъпват за пречистване в скрубер с водна очистка.
Инсталациите за отлагане на метални покрития подлежат на контрол чрез измервания, съгласно изискванията на Наредба № 1/2005 г.(ДВ, бр. 64/2005 г.). Спазват се изискванията на чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба № 6/1999г. (ДВ, бр.96/1999 г. с изм. и доп.). Последните проведени собствени периодични измервания, представени с доклад по реда на чл. 39 от Наредба № 6/1999 г. са валидни за 2016 г. и 2017 г.
- Участъци за нанасяне на прахови и мокри покрития към цех „Покрития“
Праховите покрития се нанасят, посредством пистолети в 3 бр. камери, съоръжени със самопочистващи се филтри. Прахово боядисаните детайли се изсушават в сушилни (4 броя).
В участъка за нанасяне на мокри покрития върху метал се експлоатират 2 броя кабини с водни завеси за улавяне на емисиите от летливи органични разтворители (ЛОС). Инсталацията за нанасяне на покрития върху метални повърхности е регистрирана, съгласно изискванията на чл. 30л от ЗЧАВ през 2013 г. Употребяваните за нанасяне на мокри покрития продукти са двукомпонентни полиуретанови бои, грундове, разредители и втвърдители.
В законоустановения срок е представена декларация за консумацията на органични разтворители през календарната 2016 г., според която не се превишава праговата стойност за консумацията на разтворителите (ПСКР) за извършваната дейност, регламентирана в Таблица 1 към Приложение № 2 на Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.).
III. Относно спазване изискванията на Регламент (ЕС) № 517/2014 г. за флуорсъдържащите парникови газове и Наредба № 1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газаве, както и за документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (накр. Наредбата, ДВ бр. 20/2017 г.)
От 2015 г. в цех „Електронен“ се експлоатира стационарно хладилно оборудване (хладилна камера за термотест на радарни устройства), съдържащо 22 kg R 407 A, равняващи се на 46,35 t CO2 eqv .
Въведено е "Досие на системата", изготвено във формат, съгласно Приложение № 3 към чл. 29, ал. 1 от наредбата. Спазва се честотата за извършване на проверките за течове, съгласно чл. 4, параграф 3 от Регламент (ЕС) № 517/2014 г. Лицето, извършващо проверките за течове притежава валиден документ за правоспособност, издаден от ББКМ.
В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представена информация за ФПГ за 2016 г. по Приложение № 9 към чл. 35, ал. 1 от наредбата.
Оборудването е етикетирано, съгласно изискванията на чл. 40 от наредбата.
През 2017 г. в цех „Електронен“ са монтирани 2 бр. климатични инсталации, заредени с 3,7 kg и 2,8 kg R 410А, съответстващи на 7,73 t CO2 eqv и 5,85 t CO2 eqv. Същите подлежат на контрол, съгласно чл. 4, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 517/2014 г.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества”
Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси. Употребяваните опасни химични вещества и смеси са класифицирани като запалими, токсични и сгъстени газове, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Дружеството не извършва директен внос или износ на ОХВС, поради което няма задължения за регистриране и нотифицирането им в ECHA.
Налично е досие по чл. 36 от REACH и се изпълняват условията на чл. 35 от същия регламент.
Предоставена е документация включваща:
- документи за изпълнение на екологичното законодателство от доставчиците и вносителите,
- списък на ползваните доставчици и вносители;
- информационни листове за безопасност за употребяваните вещества и смеси, предоставени от доставчиците и вносителите на хартиен носител.

Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси
Извършена е проверка на местата за съхранение на ОХВС.
Складовете са с осигурен транспортен достъп, вентилирани, осветени и отделени от битови и производствени помещения. Налични са пожарогасителни средства и подходящи адсорбенти. Достъпът до складовите помещения е ограничен за външни лица. На складовете няма поставени указателни табели за категориите на ОХВ, съхранявани в тях.
Със Заповед са упълномощени лица, отговорни за съхранението на ОХВС и имащи право на достъп до съответните складове. В тази връзка е осигурено обучение на същите, за което са представени писмени документи (заповед, програма, протокол от проведено обучение).
Разработени са инструкции по чл. 4, т. 8-11, както и инструкции за безопасно съхранение на категориите на опасни химични вещества и смеси.
Изпълняват се задълженията за осъществяване на собствен контрол. Същият се удостоверява писмено.
На работните места се използват лични предпазни средства и индивидуални средства за защита, като са налични и инструкции за безопасна работа.
Изготвена е оценка на безопасността на съхранението на ОХВС, съгласно формáта заложен със Заповед № РД-288/03.04.2012 г. на Министъра на околната среда и водите. Установено е разминаване на данните в оценката и наличностите към момента на настоящата проверка.
Не са изготвени инвентаризационни списъци за употребяваните през 2015 г. и 2016 г. опасни химични вещества и смеси.
Организацията за реда и начина на съхранение на ОХВС, както и прилагането на превантивни и коригиращи мерки от страна на оператора, отговарят на изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.).

3.3. Направление „КПКЗ, ЕО и ДА”
3.3.1 Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.):
- т. 2 – за дейности по събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци, в т. ч. опасни отпадъци, за които се изисква разрешение или регистрационен документ по ЗУО;
- т. 4 - за дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества по смисъла на чл. 2 от ЗЗВВХВС;
3.3.2. Операторът е изготвил собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание, съгласно Приложение №1 от Наредба №1 за вида на превантивните и оздравителни мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници

За констатираните несъответствия на обекта с изискванията на ЗЗВВХВС са направени съответните предписания и поставени срокове за тяхното отстраняване.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.