Съдържание

Посетители

В момента има 394  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №794/2020

Изх. №2841(1)/21.09.2020 г.

Предвиждане за „Разработване на нов туристически маршрут от с. Коларово до Коларовските водопади на територията на природен парк „Беласица“

възложител: ДИРЕКЦИЯ НА ПРИРОДЕН ПАРК „БЕЛАСИЦА“

Във връзка с внесената документация с Вх. №2841/09.09.2020 г. на РИОСВ – Благоевград, която приемаме като уведомление по чл. 10, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”) за инвестиционно предложение „Разработване на нов туристически маршрут от с. Коларово до Коларовските водопади на територията на природен парк „Беласица“, на основание чл. 6а, т. 2 от същата наредба, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Разработване на нов туристически маршрут от с. Коларово до Коларовските водопади на територията на природен парк „Беласица“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Инвестиционното предложение се инициира с цел осигуряване на достъп до водопад „Малко Коларовско пръскало“ и водопад „Голямо Коларовско пръскало“ на река Коларовска (Дебрало) в землището на с. Коларово, община Петрич, област Благоевград, същите попадащи в границите на защитената територия природен парк „Беласица“, обявена и в граници определени със Заповед №РД-925/28.12.2007 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 8/2008 г.).
Разработването на маршрутите е в съответствие с насоките дадени в приетия с Решение №120/24.02.2016 г. на Министерски съвет Плана за управление на Природен парк „Беласица“ и имат за цел да популяризират потенциала на природния парк, и да подпомогнат развитието на устойчив туризъм в района.
Реализацията на инвестиционното предложение е свързана с предвиждане за изпълнение на следните дейности:
• маркиране на терен с туристическа маркировка;
• почистване от клони и паднали дървета;
• ръчен изкоп за разширяване на пътеката;
• редене на камъни за стабилизиране на откос;
• доставка и полагане на иглолистни гредички с включено импрегниране за парапет;
• доставка и поставяне на стоманено въже за парапет;
• доставка и полагане на стъпала;
• доставка и полагане на дървена стълба от иглолистни гредички с включено импрегниране.
За водопад „Малкото Коларовско пръскало“ се предвижда участъка за разширяване да е с дължина 50 м, участъка за изпълнение на стъпала да е 20 м, а участъка за полагане на парапет да е 150 м.
За водопад „голямото Коларовско пръскало“ се предвижда участъка за полагане на парапет да е 150 м, участъка за изпълнение на стъпала и разширяване да е 30 м, а участъка за полагане на дървена стълба да е 20 м.
Предвидените дейности ще се изпълняват ръчно.
Така заявено, инвестиционно предложение „Разработване на нов туристически маршрут от с. Коларово до Коларовските водопади на територията на природен парк „Беласица“ не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Съгласно действащия План за управление, утвърден с Решение №120/24.02.2016 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 17/2016 г.), инвестиционното предложение попада в определената с плана зона ІV „Зона за приоритетно опазване на биологичното разнообразие и ландшафтното разнообразие“.
Инвестиционното предложение попада и в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, а именно: в границите на защитена зона BG0000167 „Беласица” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №661/16.10.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 85/2007 г., изм. и доп.).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията на чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 1 и ал. 4 от Наредбата за ОС установи, че гореописаното инвестиционно предложение е допустимо спрямо режима на защитената територия природен парк „Беласица“, определен със ЗЗТ, заповедта за обявяване и плана за управление на парка.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема, характера и времетраенето на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че с осъществяването им не се създават условия и предпоставки за унищожаване и/или увреждане и трансформация на типове природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в засегнатата защитена зона, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в засегнатата защитена зона. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Разработване на нов туристически маршрут от с. Коларово до Коларовските водопади на територията на природен парк „Беласица“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за конкретното инвестиционно предложение „Разработване на нов туристически маршрут от с. Коларово до Коларовските водопади на територията на природен парк „Беласица“ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград