Съдържание

Посетители

В момента има 91  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №711/2023

Изх. №2009(2)/16.05.2023 г.

Уведомление за проект за Подробен устройствен план (ПУП) – Парцеларен план (ПП) за трасе на външно електрозахранване до поземлен имот с идентификатор 65334.174.2 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград

възложител: „Д.СА.Н.“ ООД

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 2009/26.04.2023 г. и № 2009(1)/02.05.2023 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираният план, и на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам за следното:
Подробен устройствен план (ПУП) – Парцеларен план (ПП) за трасе на външно електрозахранване до поземлен имот с идентификатор 65334.174.21 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Поземлен имот с идентификатор 65334.174.21 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград е с площ 34046 кв. м, трайно предназначение на територията „Урбанизирана“, начин на трайно ползване „За електроенергийно производство“.
За Проект на Подробен устройствен план - План за застрояване план за застрояване (ПУП - ПЗ) за поземлен имот с идентификатор 65334.174.21 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград във връзка с промяна на предназначението на земеделска земя с отреждане за „Фотоволтаична централа“ е проведена процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка в рамките на която е проведена и процедура по оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони, приключила с Решение № БД-ЕО-47/2022 г. за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка на директор на РИОСВ-Благоевград.
С ПУП-ПП се предвижда проектиране и изграждане на трасе на външно електрозахранване, за присъединяване на предвидена за изграждане в поземлен имот с идентификатор 65334.174.21 фотоволтаична електроцентрала.
Трасето на ел. провода е с дължина 825,65 м и засяга поземлени имоти с идентификатори 65334.128.19 и 65334.225.15 - селскостопански пътища. Кабелът ще бъде положен подземно.
Изработването на проекта на ПУП-ПП за трасе на външно електрозахранване до поземлен имот с идентификатор 65334.174.2 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград е допуснато с Решение № 116/29.03.2023 г. на Общински съвет - Сандански.
С проекта на плана не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на ЗООС. Предвидените с плана дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС или екологична оценка (ЕО).
Трасето, предмет на плана не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие.
Най-близо, на отстояние около 1200 м са разположени границите на защитена зона BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-350/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 57/09.07.2021 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението (извън границите на защитени зони от мрежата Натура 2000) и характера (ПП за трасе на ел. провод) на заявеният план, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони по отношение на:
• Пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване;
• Трансформация на местообитания на видове, безпокойство или прогонване на видове, предмет на опазване;
• Нарушаване целостта и целите на опазване на защитената зона;
• Нарушаване кохерентността между съседни защитени зони;
• Въздействие на предложените дейности причинени поотделно или във взаимодействие с други ИП/ППП. В землището на гр. Сандански, в близост до настоящия план, няма други реализирани, одобрени или в процедура ИП/ППП, които да предизвикат отрицателни кумулативни въздействия.
В тази връзка на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявения проект на „Подробен устройствен план (ПУП) – Парцеларен план (ПП) за трасе на външно електрозахранване до поземлен имот с идентификатор 65334.174.2 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград