Съдържание

Посетители

В момента има 123  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №475/2024

Изх. №1258(1)/25.03.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Изграждане на склад и навес в поземлен имот с идентификатор 61813.750.1001 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград, УПИ XV-750.1001, кв. 5 по плана на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград“

възложител: „ВАЛЕКС ГРУП-2“ ЕООД

Във връзка с внесеното от упълномощеното от Вас лице уведомление за горепосоченото инвестиционно предложение с вх. №1258/12.03.2024 г. на РИОСВ – Благоевград, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на склад и навес в поземлен имот с идентификатор 61813.750.1001 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград, УПИ XV-750.1001, кв. 5 по плана на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Инвестиционното предложение е предвидено да бъде реализирано в поземлен имот с идентификатор 61813.750.1001 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград (КККР на гр. Разлог), съответстващ на УПИ XV-750.1001, кв. 5 по плана на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград .
Имотът е с площ 1249 кв. м, вид територия „Урбанизирана“, начин на трайно ползване „За друг вид производствен, складов обект“.
За „Проект на Подробен устройствен план - План за регулация (ПУП-ПР) изменение на регулацията за УПИ ІІІ, кв. 5 по плана на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград и обособяване на ново УПИ ХV-750.1001 с отреждане за „Производствени и складови дейности и дърводелски цех“ е проведено производство по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, приключило с писмо с изх. № 3927(1)/11.10.2023 г. на РИОСВ – Благоевград.
С инвестиционното предложение се предвижда изграждане на склад и навес в гореописания имот. Складът е предвиден да бъде едноетажна постройка изградена от метални ферми, сандвич панели и дървени греди, със застроена площ 220 кв. м, разположен в западната част на имота. Като допълващо застрояване се предвижда да се изгради навес със застроена площ 190 кв. м. Сградата ще се ползва за съхранение на дървен материал, който да се обработва в съществуващи промишлени сгради в съседния имот с идентификатор 61813.750.1000 по КККР на гр. Разлог (собственост на възложителя).
С инвестиционното предложение не са заявени предвиждания за изграждане на нова и/или изменения на съществуваща техническа инфраструктура.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0000625 „Изворо” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-378/15.05.2020 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 50/2020 г.), на най-близко геодезично разстояние около 4040 м.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони, вкл. и най-близко разположената защитена зона, предвид следното: Инвестиционното предложение е извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, предвид което няма да има загуба на площи на типове природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони. Реализацията на инвестиционното предложение няма вероятност да се създаде трайна и непреодолима преграда, възпрепятстваща свободното придвижване на животинските видове или безпокойство, което да доведе до прогонването им и последващи промени в структурата и функциите на популациите им. С реализацията на инвестиционното предложение не се предполага генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии и отпадъци, които да доведат до увреждане на местообитания и/или видове, предмет на опазване в защитените зони. С реализацията на инвестиционното предложение не се създава предпоставки за нарушаване на целостта и целите на защитените зони, както и нарушаване на кохерентността между тях. Не се очаква реализацията на настоящото инвестиционно предложение да доведе до натрупване на отрицателни кумулативни въздействия върху природните местообитания, популациите и местообитанията на видовете, предмет на опазване в най-близо разположената защитена зона в съвкупност с други реализирани, одобрени или в процедура планове, програми, проекти и инвестиционни предложения в землището на населеното място.
Във връзка с гореизложеното и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на склад и навес в поземлен имот с идентификатор 61813.750.1001 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград, УПИ XV-750.1001, кв. 5 по плана на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и характеристиките на инвестиционното предложение или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград