Съдържание

Посетители

В момента има 306  гости и няма потребители и в сайта

Новини

РИОСВ – Благоевград отбеляза Световния ден на влажните зони с беседа и наблюдение на водолюбиви птици

IMG 2190 1                           С беседа и наблюдение на водолюбиви птици РИОСВ – Благоевград и ученици от Осмо СОУ „Арсени Костенцев“ - гр. Благоевград отбелязоха Световния ден на влажните зони – 02 февруари.

Събитието се проведе на 29 януари в м. „Бистраците“ до река Струма край Благоевград в партньорство с БД „Западнобеломорски район“ – Благоевград.

IMG 2171 1 IMG 2174 1   IMG 2175 1  
         
IMG 2187 1 IMG 2176 1   IMG 2185 1  

 

Международната дата традиционно се отбелязва с образователни инициативи, с активно участие на млади хора. През 2010, 2011 и 2015 г. ученици, водени от експерти на регионалната екоинспекцията, наблюдаваха с бинокли водолюбиви птици, а през 2012 г. в информационния център на инспекцията бе представен филм за сладководните местообитания.

Световния ден на влажните зони води началото си от 1971 г., когато на 2 февруари в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони – Рамсарска конвенция.Това е първият международен договор, засягащ опазването на биологичното разнообразие. Обявяването за Рамсарско място не налага специални ограничения при ползването на влажните зони, а напротив, подкрепя риболова и ползване на ресурсите на зоната, в разумни граници, осигуряващо дългосрочното им ползване в бъдеще. Всички влажни зони са включени приоритетно в Националната екологична мрежа.

През 2016 г. темата на международната кампания е „Влажните зони и нашето бъдеще – устойчив поминък“ На официалния сайт на Световния ден за 2016 г. - http://www.worldwetlandsday.org/ е обявен младежки фотоконкурс за снимка от влажна зона, направена в периода 2 февруари – 2 март 2016 г., която представя как зоната осигурява прехрана и устойчив поминък на местното население. Повече за Световен ден на влажните зони - 2 февруари може да откриете на страницата на МОСВ – ТУК.

В списъка на конвенцията за влажните зони с международно значение, България е представена с 11 влажни зони, с обща площ почти 50 000 хектара. Това са “Атанасовско езеро”, “Комплекс Беленски острови”, “Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”, “Поморийско езеро”, “Комплекс Ропотамо”, “Езеро Сребърна”, “Езеро Вая” и „Карстов комплекс Драгоманско блато”. През 2011 г. МОСВ допълни националния списък на страната с влажни зони с международно значение с „Карстов комплекс Драгоманско блато”, който включва едни от последните опазени в България карстови блата. Това е най-новата влажна зона за страната, включена в списъка на конвенцията на 11 февруари 2011 г.

Към момента Рамсарските места (влажни зони с международно значение) са 2 225, с обща площ 214 569 564 ха.