Съдържание

Посетители

В момента има 220  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Актуално! Изменение и допълнение на Наредбата за ОВОС и Наредбата за ЕО

С Постановление на Министерски съвет № 26 от 09.02.2016 г. (публ. в ДВ, бр. 12 от 12.02.2016 г.) е прието изменение и допълнение на Наредбата за ОВОС и Наредбата за ЕО.

С изменението и допълнението на Наредбата за ОВОС се урежда реда за провеждане на процедурата по ОВОС за инвестиционни предложения за изграждане и експлоатация на предприятия/съоръжения с нисък и висок рисков потенциал по отношение на новите изисквания на чл. 99б на ЗООС и глава седма на Закона относно контрола на опасностите от големи аварии. Постига се обвързване на приложимите административни режими в глава шеста и седма на ЗООС, което води до намаляване на административната тежест и ускоряване на инвестиционния процес, при запазване на високо ниво на защита на околната среда и човешкото здраве.

С изменението и допълнението на Наредбата за ЕО е постигнато пълно съответствие с чл. 3, § 3 на Директива 2001/438ЕО на Европейския парламент и Съвета относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда. Актуализирани са Приложение № 1 и 2 на Наредбата по ЕО предвид настъпилите промени в специалните закони, имащи отношение към областите на чл. 85 ал.1 на ЗООС.

В наредбите са прецизирани някои текстове за провеждане на по-коректни административни процедури.

Наредбата за ОВОС
Наредбата за ЕО