Съдържание

Посетители

В момента има 682  гости и няма потребители и в сайта

Новини

22 май 2016 г. - “Биологичното разнообразие в подкрепа на хората и техния поминък”

22 mayБиологичното разнообразие е в основата на живота и на редица услуги, предоставяни от екосистемите. Поради това то е и в основата на поминъка на хората и устойчивото развитие във всички сфери на дейност, включително такива сектори на икономиката, като селско и горско стопанство, рибарство и туризъм. С ограничаването на биоразнообразието се инвестира в хората, техния поминък и благоденствие.


На този ден 196 правителства и общности, които са страни-членки на Конвенцията за биологично разнообразие, ще се обърнат с призив за ежедневни усилия за съхранение на биологичното разнообразие и неговото устойчиво ползване, за справедливото и безпристрастно разпределение на ползите от употребата на генетичните ресурси, с акцент на това как биоразнообразието може да е в подкрепа на поминъка на хората.
Интересни факти:
Известно е, че на Земята съществуват повече от 250 000 вида растения, които е възможно да бъдат използвани в селското стопанство, а всъщност практически се използват само 3% от тях. Поддържането на БР за земеделие означава увеличаване на продуктивността; поддържане и ползване на местните сортове; устойчивост на културите към болести.
Опазването на генетичното и биологично разнообразие в земеделието означава устойчивост на хората и техния поминък.
Прехраната на 1,6 млрд хора по Света зависи от горите. Това е 20% от човешкото население.
300-350 млн (половината от които са коренни и местни жители) живеят близо до гъсти гори и тяхното съществуване зависи почти изцяло от БР на горите. Още стотици милиони хора зависят от горските ресурси при осигуряване на храна, материали за строителство и енергия.
Наемането на хора в рибарския сектор се увеличава по-бързо отколкото се увеличава човешката популация; 120 млн работници са директно зависими от рибните ресурси за осигуряване на прехрана;116 млн от тези хора живеят в развиващите се страни.
Икономическото въздействие на туризма представлява 1,8 % от брутния вътрешен продукт. Туризмът осигурява работа на 7 пъти повече хора, отколкото автомобилната индустрия; допринася за 9,5 % от тоталната заетост по света; представлява 775 млрд $ от обща световна инвестиция.
Устойчивият туризъм допринася директно за опазване на чувствителни зони и местообитания чрез правителствени приходи и средства; за увеличаване на общественото осведомяване по важни въпроси и окуражава устойчивото консумиране; допринася за опазване и устойчивост на околната среда и възстановяване на БР.
Призивът за равенство между половете в тези четири сектори, свързано с участието на жените, коментира фактите, че:
- Жените са 43 % от общия брой заети хора в земеделието на развиващите се страни;
- Жените домакини генерират около 4 пъти повече доходи от гората, отколкото мъжете;
- Въпреки че жените участват в широк спектър от дейности в рибарския сектор и в рибарските общности по света, тяхната работа често е формална и не е заплатена;
- Докато туризма дава възможности за заетост на жените, всъщност те извършват голяма част от незаплатената работа в туристическия семеен бизнес. Формално жените, наети в туризма, печелят 10-15% по-малко от мъжете.
Всичко това подчертава изключителното значение на БР и продуктите от него за благосъстоянието на хората. Тези и много други интересни факти са достъпни на адрес: https://www.cbd.int/idb/2016/Promotional-Material.shtml
През тази година предстои провеждането на Тринадесетата конференция на страните по Конвенцията за биологично разнообразие ( CBD COP 13), която ще се състои в гр. Канкун, Мексико. Нейният фокус ще бъде отчитане на вътре- и междусекторната роля на биоразнообразието, което е в тясна връзка и с тазгодишната тема на Международния ден на биологичното разнообразие.
Биоразнообразието е тясно свързано с човешкото благосъстояние чрез стоките и услугите, които то предоставя, включително храна, енергия, лекарства, влакна, суровини, защита срещу болести, както и връзката с метеорологичните събития.
Цел на срещата на високо ниво ще бъде да изпрати силно послание към конференцията на страните по отношение на основната тема, предложена от Мексико: опазването и устойчивата употреба на биоразнообразието да бъдат интегрирани в секторите и публичните политики в сферата на земеделието, рибарството, туризма и горското стопанство, чрез укрепване на усилията в посока придържане към целите от Аичи на Стратегическия план за биоразнообразие 2011-2020 г., като в същото време се постигне съответствие с Програмата за устойчиво развитие 2030 на Обединените нации.
На национално ниво богатото биологично разнообразие, като природен ресурс осигурява поминъка на населението от малките градове и села. В партньорство между правителствени, неправителствени и научни организации се опазват местни сортове и породи, възстановяват се местообитания и популации на защитени видове.
Министерство на околната среда и водите целенасочено търси намиране на решения за спиране загубата на БР, стреми се към намаляване на натиска и поддържане на жизнеността на екосистемите. Отстоява резултатите от научните изследвания да бъдат отразени в законодателството, да се разширява мониторинга, подпомага проекти и създаване на учебни програми, свързани с биоразнообразието.