Съдържание

Посетители

В момента има 267  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Площадки за изкупуване на черни и цветни метали работят без разрешително

На площадки за изкупуване на черни и цветни метали в Пиринско се извършват дейности с отпадъци без разрешително по Закона за управление на отпадъците /ЗУО/. Това установиха експерти на РИОСВ-Благоевград при проверки в общините Благоевград, Симитли и Разлог. 

При съвместна акция с органите МВР през изминалата седмица са проверени общо 12 обекта за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали. Нарушения са установени при 5 от обектите. На площадка на „Росиво” ООД в гр. Благоевград се изкупуват акумулатори, а на площадка на ЕТ “Металика-Мария Костова” – гр. Разлог се изкупуват акумулатори и излязло от употреба електрическо и електронно оборудване /ИУЕЕО/. И двете фирми работят без необходимото разрешение по Закона за управление на отпадъците. Приемане и разкомплектоване на излезли от употреба МПС без разрешение е установено и на площадките на ЕТ “Нико – 5 – Виталий Золоторьов” в с. Баня - община Разлог, “Ники Метал” ЕООД, в с. Черниче – община Симитли и на “Скрапметал” ООД в гр. Разлог.

На всички дружества са дадени предписания незабавно да прекратят  нерегламентираното изкупуване на отпадъци. Наличните на площадките ИУМПС и ИУЕЕО трябва да бъдат предадени на лица с разрешение по ЗУО, като за предаването на отпадъците РИОСВ- ББлагоевград трябва да бъде уведомена писмено.

Регионалната екоинспикция ще извърши последващ контрол по изпълнение на дадените предписания. В случай на нови нарушения, на фирмите ще бъдат съставени актове и налагани имуществени санции. Според разпоредбите на Закона за опазване на околната среда, за неизпълнение на предписания на контролния орган, на юридически лица се налага имуществена санкция в размер от 2 000 до 20 000лв !

 

Търговската дейност с отпадъци от черни и цветни метали се извършва на базата на издадена от Министерство на икономиката лицензия за ТДОЧЦМ. За дейностите по събиране и разкомплектоване на ИУМПС, ИУЕЕО, включително акумулатори и други опасни отпадъци, се изисква разрешение по реда на Закона за управление на отпадъците. Дейности без това разрешение се наказват с глоба за юридически лица от 7000 до 20 000лв.