Съдържание

Посетители

В момента има 217  гости и няма потребители и в сайта

Новини

В сила е нова наредба за шума в околната среда

На 12.02.2011 г. влезе в сила новата Наредба № 54 от 13.12.2010 г. за дейността на националната система за мониторинг на шума в околната среда и за изискванията за провеждане на собствен мониторинг и предоставяне на информация от промишлените източници на шум в околната среда. Наредбата отменя досега действащата Наредба № 2 от 2006 г. със същото наименование.

В новата наредба са запазени изискванията за провеждане на собствени периодични измервания (СПИ) на показателите за шум в околната среда, които промишлените предприятия са задължени да провеждат чрез възлагане на акредитирани лаборатории:

  • при въвеждане в експлоатация на нов промишлен източник, както и  след смяна на производствената техника или промяна в условията на експлоатация;
  • за действащи промишлени източници – не по-малко от един път в рамките на две последователни календарни години;
  • за обектите с издадено Комплексно разрешително или Решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) – в съответствие с поставените условия в разрешителните документи.

В новата наредба се дава възможност измерванията да се провеждат и при мощност (капацитет, производителност) на съответната инсталация за периода на измерването, по-малка от 70% от максималната. Изключението се допуска при едновременно изпълнение на условията:

  • в продължение на не по-малко от 6 месеца преди измерването инсталацията да е работила с мощност (капацитет, производителност), по-ниска от 70 % от максималната, като обстоятелствата се доказват от оператора с документи;
  • за периода на измерването да е осигурена работа на всички съоръжения, източници на шум.

Намален е срокът за представяне на доклада с резултатите от собствените измервания в съответната РИОСВ, на чиято територия се намира промишленият източник на шум – до 1 месец след провеждане на измерването.

Въведени са точни критерии за спазени (непревишени) гранични стойности на нивата на шум, създаден от промишлен източник  при едновременно непревишаване на 2 вида гранични стойности (норми):

  • по границата на промишлената площадка (когато тя е в границите на населеното място) да не е превишена нормата за промишлено-складови територии и зони 70 dBA (децибела);
  • в местата на въздействие да не е превишена нормата за съответната устройствена зона (например за жилищни зони: 55 dBA през деня, 50 dBA вечер и 45 dBA през нощта).

Нормите за различните зони са определени в отделна наредба и нямат изменения.

Наредбата дава определение на термина “място на въздействие” – точка на измерване или изчисление, разположена на 2 метра пред най-близко разположената до промишления източник защитавана от шум сграда, на височина 1,5 метра от земната повърхност (средната височина, но която е разположено човешкото ухо).

Прецизирана е процедурата при констатирани превишения на определените гранични стойности на нива на шума - законният представител на предприятието се поканва писмено за съставяне и подписване на констативен протокол, на основата на който се съставя акт за установяване на административно нарушение.

Според Закона за защита от шума в околната среда, санкциите за превишение на граничните стойности са от 500 до 1000 лева за физически лица и от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци.