Съдържание

Посетители

В момента има 199  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Разширява се мрежата от защитени зони за птиците

С решение на МС е разширен териториалния обхват на две от съществуващите защитени зони за опазване на дивите птици (Ломовете и Западни Родопи) и са приети четири нови защитени зони за опазване на дивите птици – Пирин буфер, Централен Балкан буфер, Българка и Рилски манастир. Предложението е на Националния съвет по биологично разнообразие към министъра на околната среда и водите.

С това решение се увеличава мрежата от защитени зони за птиците с 244 935 ха, което е 2,2% от националната територия. Така покритието на мрежата от защитени зони за птиците става 22,6% от територията на страната. Тъй като в основната си част тези зони се припокриват със съществуващи защитени зони за местообитанията, общото покритие на мрежата „Натура 2000” се увеличава с 4904,9 ха и става 34,34 на сто.

Новоприетата защитена зона за опазване на дивите птици „Пирин Буфер” с код BG002126 обхваща територии в общините Благоевград, Симитли, Кресна, Сандански, Струмяни, Банско, Гоце Делчев и Хаджидимово. Защитената зона „Рилски манастир” с код  BG000496 обхваща територии от общините Благоевград, Белица, Разлог, Дупница, Рила и Самоков.

 

Решение № 335 от 26 май 2011 г. за изменение на списъците на защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и на защитени зони за опазване на дивите птици и за приемане на списък на защитени зони за опазване на дивите птици е публикувано в ДВ бр. 41 от 31 май 2011 г.