Съдържание

Посетители

В момента има 446  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Проверки на площадки за черни и цветни метали

РИОСВ-Благоевград участва в специализирана полицейска операция на площадки за черни и цветни метали. Съвместно с органите на ОД на МВР – Благоевград на 20, 23 и 24 юни са проверени общо 14 обекта на територията на община Благоевград, Сандански, Разлог, Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово.

Дейността на проверените дружества е свързана с отпадъци от черни и цветни метали, но част от тях разполагат и с площадки за събиране на ИУМПС, ИУЕЕО, НУБА, центрове за разкомплектоване на отпадъци и площадки за събиране на други вторични суровини. 

При 12 от дружествата са с установени лицензии за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали (ТДОЧЦМ). Само 4 от площадките, такива в Благоевград и Разлог попадат в промишлени зони на населените места, които са определени като производствена и складова зона, съгласно одобрения общ устройствен план на общината. Голяма част от все още не са представили изисканите заявления за изменение и допълнение на сега действащите лиценции за ТДОЧЦМ и разрешения за дейности с отпадъци. Проверките показаха, че само на 6 от 14 обекта е осигурено 24-часово видеонаблюдение. Крайният срок за привеждане на всички площадки в съответствие със Закона за управление с отпадъци е януари 2012 г.

При проверката на 4 от обектите са установени нарушения на изискванията на Закона за управление на отпадъците – не се води отчетносттта по отпадъците, не се спазват условията в издадени разрешения за дейности с отпадъци , или не са представени актуални договори за приемане и предаване на отпадъците. Предстои съставяне на актове за установените административни нарушения.

Сред проверените от РИОСВ обекти е  и бивша леярна (в момента с основна дейност производство на телени изделия). На обекта не се съхраняват отпадъци от черни и цветни метали. За дейността си фирмата използва свеж цинк, който се доставя от КЦМ – Пловдив. Фирмата не притежава Лицензия за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали, но не е и необходима при сегашните условия.

Контролна операция тече на територията на цялата страна и е насочена към противодействие на престъпленията, свързани с търговската дейност с отпадъци от черни и цветни метали. Операцията се координира от ГД „Криминална полиция”, а целта е превенция на кражбите на компоненти и съоръжения от електропреносната система и далекосъобщителната мрежа на страната, на магистрални кабели и елементи от обекти с национално значение, кабели от подвижни влакови съставки и временни връзки от системата на БДЖ. Този вид престъпления спомагат за осъществяване на значителен износ на цветни метали и нанасят сериозни материални щети.

До момента са извършени проверки на 116 фирми (от общо 178), като са проверени 146 площадки. Констатираните нарушения са за работа без лиценз, без сключени договори за покупко-продажба, за площадките за отпадъци, които работят без необходимото разрешително, за извършване на дейност без удостоверение за разкомплектоване и др. Дадени са 30 предписания за констатирани нарушения по Закона за управление на отпадъците /ЗУО/, предстои съставянето на 7 акта. Издадено е предписание за преустановяване на дейности на една фирма в град Стара Загора до получаване на разрешително и се подготвя заповед за спиране и затваряне на една площадка в град Самоков. Установено е, че 53 от проверените площадки се намират в жилищни райони.

Резултатите до този момент показват, че закононарушенията, свързани с търговската дейност с отпадъци от черни и цветни метали, продължават. Това мотивира необходимостта предприетите законодателни промени да се въведат в практиката с цел да се ограничат престъпленията и да се внесе ред в третирането на този вид отпадък. Операцията продължава.