Съдържание

Посетители

В момента има 118  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Месец "Цветето на Европа 2011"

flowerlogo

                              Месец за популяризиране на екомаркировката на ЕС „Цвете на Европа”

 

             

Европейският съюз определи периода от средата на м. септември до средата на м. октомври тази година за ”Месец на „Цветето на Европа” 2011. Кампанията има за цел да повиши информираността на потребителите по отношение на продукти и услуги, носещи логото на екомаркировката на ЕС и да насърчи производители, търговци, вносители и дистрибутори в тяхната дейност.

В България вече се намират на пазара продукти с екомаркировката на ЕС и само информираността на потребителите може да доведе до по-голямо търсене, а това от своя страна, води и до по-голямо предлагане на такива продукти.

Екомаркировката на ЕС е създадена през 1992 година и е част от политиката на Общността за устойчиво потребление и производство. Схемата е доброволна и е насочена към продукти и услуги с намалено отрицателно въздействие върху околната среда, здравето, климата и природните ресурси през целия им жизнен цикъл.

Екомаркировката на ЕС има за цел да избегне създаването на прекалено много схеми, които объркват потребителите, а също и да насърчи постигането на по-високи екологични показатели във всички сектори. Правилата за установяване и прилагане на екомаркировката на ЕС са определени в Регламент № 66/2010 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2009 година относно екомаркировката на ЕС. Това от своя страна, гарантира на потребителите, че продукти и услуги, които носят логото на екомаркировката на ЕС, имат най-високите екологични показатели, постигнати на пазара на Общността, информацията е точна, неподвеждаща и научно обоснована, и улеснява избора на по-здравословен и по-безвреден за околната среда продукт.

Досега са разработени и установени екологични критерии за 26 продуктови групи. Те обхващат широк диапазон от категории – почистващи детергенти, електроуреди, хартия, градина, дрехи и обувки, подови покрития, домашни уреди, туристически услуги, мебели, смазочни материали. Критериите се ревизират през определен период от време, като се взема предвид развитието на технологиите. Освен това, всяка година се разработват екологични критерии за нови продукти.

Повече информация за екомаркировката на ЕС, продуктовите групи и други въпроси може да намерите на страницата на Европейската комисия:  www.ecolabel.eu