Съдържание

Посетители

В момента има 237  гости и няма потребители и в сайта

Новини

РИОСВ – Благоевград отбеляза Деня на Земята с деца и младежи от седем учебни заведения

zagl w

Във вълнуващ празник се превърна Денят на Земята за учебните заведения в териториалния обхват на РИОСВ – Благоевград. В проведените инициативи участваха над 1000 подрастващи от седем учебни заведения от различни възрасти – от деца в детска градина до гимназисти от населени места в три общини.

Началото беше на 20 април с децата от филиала на Детска градина „Синчец“ в с. Зелен Дол, община Благоевград, като продължи със занимание с децата от трета и четвърта група в централната сграда на градината в Благоевград. Представител на РИОСВ – Благоевград проведе открити уроци, по време на които децата се запознаха с разделното събиране на отпадъци с помощта на Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, ползите от рециклирането и от повторната употреба на отпадъци. За да покажат какво са научили, след урока децата сътвориха различни неща от вече непотребни вещи и нагледно показаха как може да намалим количеството отпадъци, като от тях сътворим нови полезни неща.

Инициативите продължиха с тематични отрити уроци с учениците от първи, втори и трети клас на XI Основно училище „Христо Ботев“ в Благоевград. Децата от различните класове показаха завидни знания за опазване на природата. Специално за празника на Земята те бяха изработили тематични табла, рисунки и апликации. На 21 април учениците от 3 Б клас проведоха инициативата „И от нас зависи“. Те сами подготвиха и отпечатаха тематична брошура, която раздадоха на учителите и другите ученици в училището, за да популяризират действията, които всеки един от нас може да предприеме за опазване на околната среда. За популяризиране на ползите от разделното събиране на отпадъци децата се разделиха на три отбора, облечени в синьо, жълто и зелено, като в края на учебния ден почистиха двора на училището и засадиха дървета.

Всички над 300 ученици на Средно училище „Никола Вапцаров“, гр. Хаджидимово се включиха активно в отбелязване на Деня на Земята. Всички класове изработиха тематични пана с капачки и рисуваха рисунки, с които украсиха сградата на училището. Децата от началния курс с помощта на техните родители изработиха дрехи от рециклируеми материали. На 21 април в училището се проведе екопразник „Инвестираме в нашата планета“ с участието на всички ученици. През целия ден в конферентната зала на училището се провеждаха открити уроци и беседи за опазване на природата от представител на РИОСВ – Благоевград. Празникът завърши с модно ревю с изработените костюми, на което децата представиха своите творения под силните аплодисменти на всички ученици и учители. За креативността си децата бяха наградени от РИОСВ – Благоевград.

Всичките над 500 ученици от Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Белица взеха активно участие в отбелязване на кампанията с много инициативи през цялата седмица. От отделните класове са изработени голям брой тематични проекти, пана и рисунки. На 24 април в училището се проведе екопразник за Земята, като и тук през целия ден от представител на РИОСВ – Благоевград се провеждаха тематични уроци с всички класове от начален до гимназиален етап. Учениците посадиха в двора на училището цветя и дръвчета, след което се проведе акция по почистване в района на училището.

На 25 април с първокласниците от V Средно училище „Георги Измирлиев“ в Благоевград се проведе открит урок за опазване на природата. Децата показаха завидни знания за разделното събиране, рециклирането и повторната употреба на вече непотребни вещи.

Същия ден представител на РИОСВ – Благоевград беше гост на празника „Земята – нашият общ дом“ на децата от първа група на Целодневна детска градина №6 в Благоевград. Децата пяха песни, рецитираха стихотворения, играха тематични игри и засадиха цвята, с което показаха загрижеността си към природата.

 

Снимки от проведените инициативи за Деня на Земята