Съдържание

Посетители

В момента има 297  гости и няма потребители и в сайта

Новини

132 броя проверки на 100 обекта са извършени от РИОСВ – Благоевград през месец ноември

През месец ноември 2023 г. от експертите на РИОСВ – Благоевград са извършени общо 132 проверки на 100 обекта, като 24 броя от проверките са извънредни – 5 броя по жалби и сигнали, 9 броя по изпълнение на предписания, 1 брой по искане на структури в системата за защита на обществения ред и сигурност, 5 броя по писма на МОСВ и др. институции, 1 брой по налагане на санкция, 1 бр. по подадено уведомление за преустановяване образуването на отпадъци и 2 бр. по провеждане на собствени периодични измервания.

В рамките на осъществения контрол през месеца са дадени 24 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия и предприемане на мерки. За периода са постъпили 7 броя жалби и сигнали, по които са предприети съответните мерки.
Съставени са 3 броя акта за установяване на административно нарушение. 1 бр. е за извършено нарушение на Закона за водите – на дружество за установено неизвършване на собствен мониторинг на качеството (концентрацията на емитираните замърсители) на отпадъчните води за първо шестмесечие на 2023 г. от обект „ТМСИ Бистрица 2002“, гр. Гоце Делчев; 1 бр. за извършено нарушение на Закона за чистотата на атмосферния въздух на дружество за неизпълнение на предписание за утвърждаване разположението на 3 броя точки за вземане на проби на изпускащите устройства към инсталация за производство на пелети в с. Склаве, общ. Сандански; 1 бр. за извършено нарушение на Закона за управление на отпадъците на дружество за допуснато съхраняване на отработено масло по начин, водещ до замърсяване на почвите и в нарушение на забраната по чл. 4, т. 3 от Наредба за отработените масла и отпадъчните нефтопродукти.
През месеца са издадени 8 бр. наказателни постановления, с които са наложени имуществена санкция в размер на 15 400 лева. Три от имуществените санкции са за извършени нарушение на Закона за управление на отпадъците от дружество за извършен превоз на отпадъци, без същият да е придружаван от Приложение VІІ (Анекс VІІ). По същия закон са наложени санкции и две санкции на дружества за изхвъряне на неопасни отпадъци (земни маси и бетонови късове) на неразрешени за това места. По Закона за водите са наложени три броя имуществени санкции – на Община, че зауства в р. Струма отпадъчни води в отклонение на нормите за допустима степен на замърсяване, определени с разрешително за заустване на отпадъчни води от обект ПСОВ – с. Вълково и две на дружество, което ползва повърхностни водни обекти – р. Изток и р. Язо за заустване на отпадъчни води от експлоатирани обекти „ТМСИ“ и „Бетонов център“ в гр. Разлог без разрешително за заустване на отпадъчни води.

 

Пълният текст на месечния отчет е публикуван на интернет страницата на РИОСВ – Благоевград в секция „Контролна дейност“, подсекция „Месечни отчети“.