Съдържание

Посетители

В момента има 88  гости и няма потребители и в сайта

Новини

РИОСВ – Благоевград отбеляза Световния ден на водата с над 1100 деца и ученици от различни училища и детски градини

zaglНад 1100 са участниците в проведените 15 инициативи на РИОСВ – Благоевград за тазгодишното отбелязване на Световния ден на водата – 22 март. През периода 18 – 25.03.2024 г. се проведоха поредица от беседи, образователни презентации, посещения на обекти, свързани с водата в девет училища и две детски градини от различни населени места в обхвата на Инспекцията с подрастващи на различни възрасти.

Темата на инициативите е как да променим начина, по който използваме и управляваме водните ресурси и защо трябва да бъдем разумни по отношение на управлението на водата.
В проведения през месец март тематичен конкурс за рисунка, взеха участие 420 деца от начален етап на образование от 29 училища от различни населени места.
На 18.03.2024 г. представител на РИОСВ – Благоевград представи открит урок на три трети класа от СУ „Иван Вазов“ – гр. Благоевград и на два пети класа на 7 СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград. Учениците показаха много знания и загриженост за опазване на водата, като задаваха въпроси и участваха активно в дискусия за правото на достъп до питейна вода и канализация.

На 19.03.2024 г. чрез презентация възпитаниците на два пети класа на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Симитли научиха защо водите са извор на живот и как да ги опазим, както и любопитни факти за водата, нейното опазване и устойчиво ползване.

На 20.03.2024 г. в СУ „Братя Каназиреви“ – гр. Разлог се проведоха два открити урока - с учениците от три пети и три осми класа, на които подрастващите получиха интересна за тяхната възраст информация за значението на водата, необходимостта от нейното опазване и проблемите с намирането на чиста вода, които имат хората в някои части на света. През същия ден, три четвърти класа на НУ „Паисий Хилендарски“ – гр. Банско, един осми и един девети клас на ПЛТГ „Никола Вапцаров” – гр. Банско, обогатиха знанията си за влиянието на човека върху околната среда, чрез презентация и дискутираха активно важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

Пътя на водата видяха в първия в България „Музей на водата“ децата от четвърта група на ЦДГ №11 „Здравец“ – гр. Благоевград на 21.03.2024 г. Учениците от четирите паралелки в четвърти клас на 3 ОУ „Димитър Талев“ – гр. Благоевград чрез презентация научиха повече за важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

На 22.03.2024 г. съвместно с експерт от Регионална здравна инспекция – гр. Благоевград, децата от трета група на ЦДГ №8 „Вечерница“ – гр. Благоевград гледаха анимационно филмче „Пътя на една капчица“ и изработиха табло с оцветени водни капчици. В Регионална библиотека „Димитър Талев“– гр. Благоевград учениците от един пети клас на 2 ОУ „Димитър Благоев“ – гр. Благоевград, чрез открит урок си припомниха колко е важно да мислим в перспектива, когато взимаме решения как да променим начина, по който използваме, консумираме и управляваме водата в живота си. След урока учениците посетиха лабораторията на РЗИ, където научиха повече за изследването на водата, за различните аспекти на експлоатацията на водните ресурси и за решенията, които могат да помогнат за справяне с основните предизвикателства на водния сектор, опазването и ефективното използване на водните ресурси.

На празника на водата, учениците от трети „а“ клас на СУ „Иван Вазов“ – гр. Благоевград изработиха оригинални брошури с послания и съвети за това как да опазваме водата. С изработените брошури малчуганите проведоха кампания за опазване на водата сред жителите на кв. „Струмско“.

Футболен турнир под надслов „Вода за мир“ се проведе на 25.03.2024 г. между учениците от ОУ „Аверкий Попстоянов“ – гр. Рила, съвместно с Община Рила.

Снимки от инициативите: