Съдържание

Посетители

В момента има 116  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Стартира кампания по регистрация на диви животни, отглеждани извън зоологически градини и спасителни центрове

Министерство на околната среда и водите стартира кампания до 31.12.2013г. по регистрация на диви животни, отглеждани извън зоологически градини, спасителни центрове и центрове за отглеждане на защитени видове.

Съгласно разпоредбите на чл. 22 и 22а от Закона за защита на животните /ЗЗЖ/, регистрацията се извършва в съответната РИОСВ, в 14 дневен срок от придобиване на видовете. РИОСВ издава регистрационна карта, която включва данни на собственика, данни за вида и номер на документа удостоверяващ произхода на екземпляра, неговия пол, година на раждане/излюпване, адрес на отглеждане и други.

Целта на регистрацията е да се повиши безопасността на хората и осигуряване на възможност за контрол върху начините, условията на отглеждане на диви животни и хуманното отношение към тях, извън зоопаркове и специализираните центрове.

На регистрация подлежат всички диви животни, които притежават морфологични, анатомични, биологични, физиологични и етологични белези на свободно живеещия див систематичен вид. На регистрация не подлежат питомните животни, или породи животни целенасочено селектирани за нуждите и потребностите на човека, домашните и селскостопански животни, селектирани декоративни и/или екзотични животни /порчета, морски свинчета, хамстери, зайци, плъхове, мишки и т.н/, както и селектирани и/или екзотични декоративни риби и пойни птички.

Собственикът не заплаща такса за регистрацията.

Важно за собствениците на вече регистрирани животни е да знаят, че съществуващата до сега регистрация на видове по ЗЗЖ не се отменя, т.е дивите животни, които вече са регистрирани, не подлежат на пререгистрация.

Срокът за регистрация без санкции е 31.12.2013 г., След изтичането му регистрация ще се извършва, след заплащане на посочената в Закона за защита на животните глоба.

Регистрацията не се отнася за видовете, за които има забрана за придобиване и отглеждане по чл. 37 и 47 от Закона за биологичното разнообразие, както и за екземпляри от разред примати и за диви котки, съгласно чл. 21 от Закона за защита на животните.