Съдържание

Посетители

В момента има 233  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Чашкомехуресто сграбиче

Едно от най-редките растения в България цъфтя  и образува плодове. Цялата популация на Чашкомехурестото сграбиче наброява едва 15 екземпляра, заемащи площ не повече от 20 квадратни метра. В това се увериха експертите на РИОСВ – Благоевград по време на ежегодния мониторинг на находища на редки растителни видове в Пиринско.

У нас Чашкомехурестото сграбиче се среща единствено на един припечен песъчлив хълм край село Кулата. В късно лято изсъхналата вече чашка се откъсва от майчиното растение, търкулва се по склона и иизсипва бобчетата от шушулката на ново място. Въпреки това, повечето шушулки попадат в ерозирал овраг, където условията не позволяват поникване на ново растение.

Наблюденията на този и други редки и защитени видове растения и животни се извършват в рамките на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, имаща за цел да установи състоянието на популациите им.

 

Друг интересен факт за Astragalus physocalyx, както е латинското му наименование, е че когато бъде потърсено изображение в популярната интернет търсачка Гугъл не излизат никакви резултати.

Вида е защитен според Закона за биологичното разнообразие и е включен в в Червената книга на България като изчезнал вид /считано до скоро/ и Балкански ендемит.