Съдържание

Посетители

В момента има 561  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Световния ден на на влажните зони

”Съхранени влажни зони, здрави хора”, е мотото на Световния ден на влажните зони тази гоина, който се отбелязва традиционно на 02 февруари. Като една от най продуктивните екосистеми на Земята,  влажните зони са ценен източник на много ресурси с икономическа стойност, от които зависи изхранването на милиони хора. Те осигуряват уникални условия за живот на множество растителни и животински видове, като поддържат висока концентрация на безгръбначни, риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници. Влажните зони предоставят едни от най-важните социални и икономически ползи и услуги, като: възможности за водоползване, риболов, устойчив туризъм и земеделие, те са енергиен източник, служат за буферни зони, предпазващи големите водни басейни и подземни води от замърсяване, предпазват от наводнения и ерозии. Влошаването на състоянието на влажните зони и унищожаването им води до загиване на огромен брой животински и растителни видове, които се срещат единствено там.
Световният ден на влажните зони се чества от 1997 г. На 2 февруари 1971 година в град Рамсар, Иран се провежда Първата международна конференция по проблемите на състоянието и опазването на влажните зони в Света. По времето на тази среща няколко страни подписват Международна договореност – Конвенцията за опазване на влажните зони с международно значение, известна като  Рамсарска конвенция.
Първоначално Рамсарската конвенция регламентира опазването и разумното ползване на влажните зони като местообитание на водолюбиви птици, но в последствие разширява своя обхват. В сегашния си вид тя определя необходимите мерки за опазване на този тип природни екосистеми и разумно използване на техните територии и ресурси.

 

България е 8-мата страна станала членка на конвенцията. Тя е представена в Списъка на влажните зони с международно значение с 10 влажни зони, с общо площ 20 360 ха.: Остров “Ибиша”, комплекс “Беленски острови”, поддържаният резерват “Сребърна, защитените местности “Шабла”, “Дуранкулак”, поддържаният резерват “Атанасовско езеро”, Поморийското езеро и устието на река Ахелой, езерото “Вая”, лагуната “Пода” със залива Форос и комплекс “Ропотамо” - бившето “Аркутино”), заемащи 20 360 ха или само 0,2 % от територията на страната. Като влажни зони с изключително значение за опазване на водолюбивите птици и характерните биотопи са установени още 23 места и могат да бъдат включени в Рамсарската конвенция.

 

За влажни зони по смисъла на тази конвенция се обявяват блата, тресавища, торфени блата или води, независимо дали са естествени или изкуствени, постоянни или временни, пресни или солени. Водолюбиви птици са всички птици, екологически зависими от влажните зони. Конвенцията опазва влажните зони като регулатори на водни режими и като местообитания на характерна флора и фауна, по-специално водолюбивите птици.

Според данните, представени на официалния сайт на Рамсарската конвенция www.ramsar.org , днес вече 158 държави са подписали конвенцията, влажните зони с международно значение, включени в конвенцията, са с площ 1,502,000 кв. км. Тази площ е по-голяма от територията на Франция, Германия, Испания и Швейцария взети заедно.