Съдържание

Посетители

В момента има 215  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Eдинен механизъм за контролната дейност на РИОСВ

Нова инструкция за планиране и отчитане на контролната дейност на РИОСВ въвежда единен механизъм за контрол. Това е документът, който очертава рамката за извършване на ефективна, прозрачна и отговорна контролна дейност.

Водещ е принципът проверките да се извършват комплексно, което е предпоставка и за оптимизиране на разходите за контролна дейност, и за по-пълна информираност на контролния орган (РИОСВ) и на обществеността за прилагането на екологичното законодателство от съответния оператор.
За всички регионални инспекции се въвеждат единни условия:

  • да се определят общи и специфични цели, както и приоритети за дейността на съответната РИОСВ, съобразени със спецификата на въздействие върху околната среда и здравето на хората на нейната територия.
  • да се създаде еднотипна база данни – унифицирани справки и доклади (месечни, тримесечни, годишни), както и единен регистър на всички обекти, подлежащи на контрол на територията на съответната инспекция.
  • докладите и справките да бъдат публикувани своевременно на интернет страниците на регионалните инспекции с цел да се гарантира прозрачност на дейността им.