Съдържание

Посетители

В момента има 309  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Проверки на бензиностанции

108 от 110 действащи бензиностанции в област Благоевград са оборудвани с нужните технически съоръжения в съответствие с екоизискванията. През януари и февруари 2010 г. експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Благоевград, продължиха проверките на бензиностанции и инсталации за товарене и разтоварване на бензини в региона.

В РИОСВ – Благоевград са класифицирани 110 действащи обекта, в които се разтоварват, товарят и съхраняват бензини. Прилагането на задължителните изисквания, определени в Наредба № 16 от 12 август 1999 г. за ограничаване на емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини, навлезе в своя трети заключителен етап. До 31 декември 2009 г. в посочения нормативен акт беше определен краен срок с условията, реда и задълженията, които трябва да изпълняват операторите на инсталациите.

Проверките до момента показват, че 108 от общо 110 бензиностанции са изпълнили изискванията - оборудвани са с херметична свързваща система, която да улавя бензиновите пари и при зареждане на стационарните резервоари на бензиностанциите, да ги отвежда обратно в автоцистерната. На неспазилите срока са наложени глоби и РИОСВ- Благоевград ще пристъпи към запечатване на наливните шахти на резервоарите за бензин на обектите, чиито собствениците не са изпълнили задължителните изисквания на Наредба № 16. Инсталациите ще останат запечатани до изпълнение изискванията на екологичното законодателството.

Петролните терминали също попадат в обхвата на Наредба № 16. Справката от контролната дейност показва, че терминалът собственост на „БМВ- 2000” ООД - гр. Благоевград е оборудван със система за регенерация на бензиновите пари, а терминалът на „Нафтекс Петрол” ЕООД към 31.12.2009 г. е преустановил съхранението на бензини.